Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Undvik skuldfällan i jul

Julen kostar en hel del pengar. December är den månad vi svenskar lägger ut allra mest pengar och till följd av detta är sedan januari den fattigaste månaden. Vi spenderar pengar på allt från julmat och julklappar till resor till och från familj och en hel del blandade småsaker. Den stora kostnaden är dock oftast julklapparna, speciellt ifall man har barn. Hur undviker man då skuldfällan i jul?

Det är lätt hänt att man spenderar mer pengar än man borde på julen. Det är ganska lätt att ryckas med i julstämningen och vilja ha allt det där julmyset och många julklappar under granen etc. Med tanke på allt detta blir det tyvärr ganska många gånger så att julen gräver ett lite väl stort hål i plånboken och det är ju inte så bra. Du bör hålla lite extra bra ordning på din ekonomi när julen närmar sig, så därför får du här lite bra tips som gör att du kan undvika att överanstränga din ekonomi.

Planera och budgetera julen

Ett bra sätt att fixa julen utan att det blir problem med ekonomin är att börja planera julen och dess kostnader i god tid. Det finns många fördelar med detta. Du får bra ordning och reda, du kan börja spara i god tid och lägga undan pengar och du har dessutom möjlighet att undvika klassiska skuldfällor.

Ifall du börjar med att göra upp en budget som visar ungefär hur mycket du kan spendera på julen och allt som hör till så har du en grund att utgå från sen. Det är aldrig fel att budgetera kostnader för julen – det funkar ungefär på samma sätt som att lägga upp en budget för t ex en semesterresa men med lite andra kostnadsposter. Istället för flygresa, hotell, taxi och restaurangbesök etc kan du skriva in sådant som julmat och julklappar i din budget.

Fixa en budget inför julen

Utgå från hur mycket du har råd att spendera och bygg vidare därifrån. När du funderar på detta kommer du fram till ifall du behöver börja spara pengar inför jul eller ifall du redan har tillräckligt med pengar ändå. Att spara pengar är ett bra sätt att fixa julens kostnader utan att ta några risker med sin egen ekonomi. Man kan då börja lägga undan lite pengar varje månad under en längre tid så att man har tillräckligt för det man vill köpa utan att behöva nalla på sina sparpengar eller köpa på kredit.

Märker du att du inte har jättemycket pengar över till din julbudget för att du har lite snålt med pengar rent allmänt så kan du som sagt spara men du kan då också i god tid börja planera in en jul som kanske är aningen billigare. Du kan välja lite billigare julklappar och kanske spara in på en och annan onödig kostnad. Det finns en del saker att spara pengar på om man bara vill.

Genom att vara ute i god tid kan man även spara en del pengar rakt av. Du kan t ex börja leta julklappar tidigt och då t ex möjligen köpa saker när det är rea eller ifall du besöker någon slags outlet eller lågprisvaruhus. Även om du är där så tidigt som i april eller maj kan det ju faktiskt gå att köpa en julklapp redan då, om du bara vet att det är något som fortfarande är aktuellt att ge bort framåt jul.

Undvik att låna och handla på kredit

Många skjuter upp sina kostnader för julen genom att antingen köpa saker på avbetalning eller genom att låna. Detta kan givetvis ibland vara en helt ok lösning men det leder tyvärr allt för ofta till problem. Det största problemet är att man drar på sig kostnader som man senare inte har råd med i sin månadsbudget. Även i de fall då man utan problem klarar av att betala av sina skulder är det ändå oftast sämre att låna eller handla på kredit eftersom det helt enkelt blir dyrare.

Att låna pengar kostar också pengar i form av ränta och även om det kan kännas smidigt att få ett tillskott i kassan nu och återbetala pengarna senare så är det oftast inte den bästa idén. Det kostar en del pengar att ta ett lån, även om räntan är låg. Speciellt ifall man väljer ett av de lite mindre lånen med hög ränta. Man får inte glömma att man ska ha råd att amortera på lånet plus betala räntekostnaden varje månad framöver.

Att handla på avbetalning

Att handla på avbetalning är väldigt populärt och det är också många affärer som erbjuder avbetalningsplaner, speciellt för t ex elektronik och dyrare saker. Det låter bra men tyvärr blir det ganska dyrt att utnyttja en sådan plan. Den effektiva räntan (alltså den totala kostnaden för lånet med både ränta och andra avgifter inräknade) blir ganska hög för en sådan kredit och det innebär att den grej som du har köpt på avbetalning blir ganska mycket dyrare totalt än den hade varit ifall du köpt den kontant direkt.

Många handlare försöker locka sina kunder med räntefria avbetalningsköp. Detta låter ofta riktigt bra och det är många som nappar på ett sådant erbjudande. Visst låter det väl perfekt att kunna köpa något för 15 000 kr nu och betala av lite varje månad i t ex ett eller två år utan att det kostar något extra?

Man ska dock veta att det sällan är så bra som det låter. Även om räntan är noll kan det tillkomma andra avgifter som man inte tänker på. Det är sådant som uppläggningsavgift och aviseringsavgift varje månad. Det gör att även om den nominella räntan är noll så kan den effektiva räntan bli många procent. Det blir alltså ändå en bra bit dyrare att köpa produkten på avbetalning än att köpa den direkt - även i de fall när man lockar med räntefritt.

Även i de få fall som någon faktiskt erbjuder avbetalning utan några som helst tillkommande kostnader får man vara lite försiktig. Är den effektiva räntan noll procent innebär det att det inte tillkommer några kostnader utöver produktens pris men det man ska tänka på är att om man vid något tillfälle skulle bli sen med sin betalning kan det bli dyrt. I dessa fall kan det tänkas att gratiserbjudandet slutar gälla och att bankens vanliga villkor med hög effektiva ränta tar över. Då har man plötsligt inte lägre ett billigt avbetalningsköp utan ett som kostar en hel del extra.

Handla för pengar du har

Undvik skuldfällan och fixa bra ekonomi

Det allra bästa sättet att undvika att hamna i skuldfällan är helt enkelt att inte dra på sig några skulder. Genom att helt enkelt betala för saker kontant behöver du inte riskera den typen av problem. Givetvis ska du inte spendera alla dina sparpengar på julfirandet men ju mer du kan betala med pengar som du faktiskt har ju bättre är det.

Den bästa lösningen är som jag tidigare sagt att börja spara pengar inför julen så att man har en pott att använda till julklappar och andra kostnader. Hur du väljer att göra för att spara pengar beror givetvis på din ekonomiska situation. Ifall du har bra inkomster kan du förmodligen lägga undan en del varje månad utan att göra några stora förändringar i din vanliga budget.

Ifall du har en väldigt tight budget gäller det att kanske dra in på andra saker för att kunna få lite pengar över att spara. Se då över hur din ekonomi ser ut och vilka utgifter du har. Kolla över ifall du har några stora saker som du kan trimma så som försäkringar, gamla lån, boendekostnader osv. I nästa steg kan du kolla över kostnader för mat, nöjen, bil och transport etc. Det finns säkerligen pengar att spara om man bara vill.

Väg fördelarna mot nackdelarna

Ifall du känner att du inte har så mycket pengar när julen närmar sig kan det kanske kännas lockande att låna eller handla på avbetalning för att klara av att köpa fina julklappar osv. Jag förstår helt klart att man vill fira jul ordentligt och att många tycker att det är värt att spendera lite extra pengar.

Att handla på avbetalning eller att låna pengar för att ha råd till vissa lite dyrare saker är givetvis ett sätt att lösa det hela på. Det finns inget som säger att man inte kan göra så - det viktiga är bara man tänker på vad detta innebär för ekonomin framöver. Vill man köpa en ny tv till familjen i jul och köpa den på avbetalning så kan man så klart göra det men då måste man även budgetera för de ökade månadskostnader som detta medföljer i något år eller två framöver.

Räkna på det se till att det går ihop sig och att du har råd med de extra kostnaderna. Att utnyttja krediter är i sig inget dåligt och kan vara ett bra sätt att dela upp kostnader som är lite för stora men då måste man även planera så pass bra att man inte får ekonomiska problem senare på grund av detta. Skuldfällan handlar inte om att låna rent allmänt utan det handlar om de tillfällen när man lånar eller köper på kredit när man egentligen inte har råd. När man inte klarar att betala brukar det dessutom sedan bara göra att man hamnar i ännu större bekymmer på grund av förhöjda kostnader osv.

Följ oss på Facebook