Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Studielån är bra att ha men se till att betala tillbaka

När det är dags att börja studera på högskola eller universitet och kanske även stå på sina egna ben på allvar för första gången är det ofta så att man är beroende av lite pengar för att klara sig. Kanske är det nu man flyttar till sin första egna bostad och det behövs pengar till hyra, mat, skolböcker och annat. CSN hjälper dig med bidrag och lån och de har bra villkor men man bör undvika att inte betala tillbaka när det blir dags.

Studielån fån CSN är ett måste för många och när man pluggar är det så klart inte speciellt konstigt om man tar lån för att finansiera sina studier och sitt liv medan man pluggar. Under den perioden funderar man inte så mycket på hur man kommer att klara av att återbetala pengarna till CSN när det blir dags och det ska man väl heller inte behöva fundera på just då.

Tanken är att man efter studierna ska hitta ett jobb och då ska det inte vara några jättestora problem att betala det man är skyldig. Men det är inte alltid så lätt att hitta jobb och få bra betalt även om man har en bra utbildning. Fler har idag problem att betala tillbaka till CSN och detta leder till att det finns hela 2,15 miljarder i obetalda studielån och att ca 130 000 personer har betalningsanmärkningar till följd av obetalda skulder till CSN. Bara förra året ökade den totala skulden med åtta procent.

Skulder till CSN och andra myndigheter bör man prioritera

CSN har i grund och botten bra villkor för sina lån. Det är låg ränta för dig som lånar, du har möjlighet att begära uppskov med betalningar ifall du inte har något jobb och du behöver inte betala tillbaka speciellt mycket per år även om dina skulder är ganska stora. Man ska alltså inte klaga på CSN och studielån för mycket, men det man kan säga är att man inte bör låta bli att betala tillbaka.

CSN och andra myndigheter är normalt snabbare med att skicka ut påminnelser när du missat en inbetalning än andra företag. På samma vis är CSN även snabba på att skicka ärenden vidare till Kronofogden ifall någon inte betalar sin skuld. Skulder hos Kronofogden leder till betalningsanmärkningar vilket i sin tur ger dig en rad olika problem med allt från att låna pengar till att skaffa mobilabonnemang. CSN är alltså ganska heta på gröten och du bör med andra ord betala i tid om du bara kan, för att slippa problem.

Vanligtvis ligger en påminnelseavgift på 50 kr (vilket är gränsen för vad företag får ta ut om det inte är något speciellt som gör att det är rimligt att ta ut mer) men myndigheter har inte denna begränsning. CSN tar t ex hela 200 kr för varje påminnelse de skickar, vilket är en saftig slant som man ju gärna vill slippa betala, speciellt om man har ont om pengar.

Detta är ännu ett skäl till att försöka prioritera räkningar från just CSN och andra myndigheter. Alla räkningar och skulder är givetvis viktiga men när man har lite ont om pengar och måste välja vilken räkning man ska vänta med kan det åtminstone vara bra att veta vilka man inte bör lägga på hyllan.

Följ oss på Facebook