Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Skulderna ökar bland tjejer

Yngre tjejer har börjat få mer och mer problem med skulder. Ofta beror det på att de shoppar mycket kläder och liknande som de egentligen inte har råd med. Männen handlar fortfarande för större belopp totalt men det handlar då ofta om dyrare teknikprylar, bilar och motorcyklar. För tjejerna är det t ex impulsköp på kredit som ställer till det.

Problemen kommer delvis ifrån att det ger status att ha dyra snygga kläder och att ha "rätt saker" etc. När man inte riktigt känner att man vet vem man är kan det vara lockande att försöka köpa sig en identitet och status genom att handla märkesprylar. Detta har även kommit mer i fokus nu när det finns många modebloggar där unga tjejer visar upp allt de köper.

En annan bov i dramat är nätbutikerna, eller åtminstone att det är så pass enkelt att köpa kläder nu för tiden. Man kan enkelt klicka hem mängder av snygga kläder direkt på Internet från sin egen dator. Det blir lätt att man köper mer än man borde och inte riktigt har koll på pengarna. Dessutom erbjuder flera klädbutiker på nätet att du kan avbetala dina köp. Detta gör att man kan handla även om man inte har tillräckligt med pengar. Dock är räntan på sådana avbetalningsköp nästan alltid riktigt hög.

När man väl börjar köpa på kredit och har dyra kostnader varje månad som överstiger vad man har råd att betala kan den närmaste lösningen vara att ta ett lån för att ha råd att betala tillbaka. Då löser man problemen på kort sikt men får istället även lån som också ska betalas ränta på, vilket gör att det på längre sikt blir dyrare och dyrare. Detta speciellt om man fortsätter köpa kläder och andra saker utan att egentligen ha råd.

Vårt tips är att man aldrig ska handla något som man vet att man egentligen inte har råd med och att man ska försöka ha en bra överblick över sin ekonomi så att man vet vad man faktiskt har att lägga på kläder och andra prylar och nöjen varje månad. Detta kan man t ex åstadkomma med en bra budgetkalkyl så att man får en överblick över sin ekonomi. Ett annat bra tips är att undvika alla köp på kredit och små lån om man har möjlighet, eftersom dessa normalt alltid är dyra.

Följ oss på Facebook