Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Säkrare affärer för ditt företag med väl anpassad kreditupplysning

En kreditupplysning är något som man som privatperson blir ”utsatt” för när man ska ta ett lån, handla på avbetalning, skaffar kreditkort eller mobilabonnemang osv. Men det är ju inte bara privatpersonens perspektiv som är intressant – det kan också vara viktigt att veta hur man som företag kan dra nytta av kreditupplysningen som tjänst, för att på så vis minska risken för förluster. I detta inlägg ska vi titta på kreditupplysningens syfte och vikt när man som företagare behöver information om kunder.

Minska risken för ditt företag med kreditupplysning

Oavsett vilken typ av verksamhet man driver så är det förstås alltid så att man ser fram emot att skapa nya kundkontakter. När man erbjuder tjänster och produkter mot fakturabetalning så tar man alltid en risk. För mindre summor så kanske man också är villig att göra det, men då det rör sig om större och mer kostsamma projekt så finns det god anledning till att dra nytta av en kreditupplysning som är väl anpassad till den typ av kunder som man har.

Att ta en kreditupplysning är inget som behöver dra ner på tempot för den delen, om man bara har ett bra samarbete med sin leverantör av denna tjänst. Då kan man snabbt få den sammanfattning som man behöver om potentiella kunder, för att fatta korrekta beslut och göra säkra och trygga affärer.

Fördelarna med att kunna använda sig av kreditupplysningar

En vanlig kreditupplysning kan ge otroligt många detaljer. När det rör sig om en mindre risk och man mest vill få en bra uppfattning så kan man använda sig av rating- och scoringsystem där man snabbt ser om det finns anledning att ifrågasätta hur kreditvärdig en potentiell kund är.

För de tillfällen då man känner att det krävs en mer utförlig rapport innan man kan ta ett bra beslut så finns det riktigt mycket annan bra information att utnyttja, där man kan få mer detaljer om saker som:

  • Betalningsbeteende
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldo
  • Bokslut
  • Inkasso
  • Nyckeltal
  • Styrelse
  • Struktur på koncern

Det går givetvis att använda kreditupplysningen för att direkt avgöra om en kund har en godkänd ekonomi eller om man måste säga nej direkt. Men informationen behöver inte bara funka som ett sätt att godkänna eller neka någon, utan kan även användas för att skapa bästa möjliga samarbetet med sin kund.

Man kan t ex med hjälp av utförliga kreditupplysningar få reda på vilken typ av ekonomiska händelser som har haft stor betydelse för andra företag som man funderar på att börja samarbeta med. Det här är information som inte bara talar om ifall det rör sig om ett seriöst företag utan också ger en fingervisning om vad man har att vänta och hur man skulle kunna utveckla samarbetet på lång sikt.

Business med andra företag

När det handlar om ”b2b”, business mellan företag, så finns det lite olika typer av kreditupplysningar att använda sig av. Kanske räcker det med en mindre kontroll av anmärkningar, och då kostar det inte många kronor per rapport. Behöver man mer kött på benen så kan man välja en större företagsrapport där man får veta mer.

Med ett bra avtal med ett kreditupplysningsföretag så bör detta vara flexibelt så att man enbart betalar för den upplysning som man faktiskt har behov av. Det är också viktigt att det görs på ett diskret sätt, som inte äventyrar relationen med den nya kunden. Om det är så att man inser att det inte kommer att fungera att jobba tillsammans med ett visst företag så är det bra att man kan avböja på ett tidigt stadie, så att man smidigt kan dra sig ur.

Då man ska ge kredit till privatpersoner

Då man ger kredit till privatpersoner så finns det ett stort behov av att veta att man har en god chans att få betalt i tid och utan problem. Numera är vi konsumenter  vana vid att bli undersökta när vi handlar saker på kredit, så det här är knappast något som kommer att väcka upprörda känslor. Trots detta så är det viktigt att vara tydlig med att en kreditupplysning kommer att utföras då kunden vill genomföra köp.

När det handlar om privatpersoner så är det i första hand viktigt att få veta om det finns några betalningsanmärkningar, vilket kan vara ett tecken på att personen har svårt att betala sina räkningar. Det här är information som man kan få snabbt och som inte kostar mycket.

Även en lite större standardupplysning innebär ingen större kostnad, och den kan vara klok att utföra om det rör sig om en större försäljning som kanske ska delas upp med betalningar över en längre tidsperiod (avbetalningsköp). Ett bra kreditupplysningsföretag kan vara ett riktigt fint stöd och hjälpa till då man kanske inte har personens ID-nummer - så att man slipper spilla tid på att skicka information fram och tillbaka.

Kostnader för kreditupplysningstjänster

När man ser på kostnader för kreditupplysningstjänster så måste man beakta vad dessa ger och hur de minskar riskerna som man tar i handel med företag såväl som med privatpersoner. Som nämnts tidigare så är även flexibilitet en faktor när man väljer att köpa in kreditupplysningar. Priset är givetvis en viktig faktor men man ska också tänka på vad man får för pengarna när man avgör vad som är värt att investera i.

Det är viktigt att man får den information som man verkligen behöver för att avgöra om man bör ge kredit till en viss kund eller inte. Det är detta som kan leda till att man slipper kreditförluster och därmed faktiskt sparar mer än vad tjänsten kostar. Det viktigaste i slutänden är ju också att man ska kunna tjäna in kostnaden och spara pengar.

Om det dessutom är så att man kan få informationen från kreditupplysning väldigt snabbt så är det också något som enkelt och smidigt kan ingå i ens vanliga arbetsflöde och påverka affärsverksamheten på ett positivt vis. På så vis kan det bli en naturlig del av flödet som skyddar företagets fordringar.

Läs även mer på Wikipedia eller hos ett rekommenderat företag som gör kreditupplysningar.

Följ oss på Facebook