Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Saker du inte bör göra när det kommer en jobbig räkning

Vi har säkert alla sett på Lyxfällan på tv någon gång eller läst om någon som har hamnat i ekonomiska problem. Ofta har dessa personer gjort saker som man själv tycker känns galna, t ex inte öppnat en räkning på två år och bara slängt dem i en låda eller köpt en massa dyra saker trots att de har stora skulder och inte har råd med hyran. Jag tänkte här gå igenom några saker du INTE bör göra med en jobbig räkning.

Ibland tappar man tyvärr all logik och gör dåliga saker och speciellt om man har problem som känns jobbiga att ta tag i. Men givetvis hoppas vi ju alla att det inte ska behöva gå så långt som det har gjort för de som är med i Lyxfällan och liknande, utan att man ska kunna bromsa fallet långt tidigare.

Någonstans ska ju problemen dock börja och någon gång ska man ta de där första dåliga besluten som leder till att man börjar fastna i skuldfällan. Jag tänkte försöka gå igenom lite saker som man INTE bör göra när man får en jobbig räkning eller få betalningssvårigheter och även skriva lite om vad som händer om man gör de sakerna trots allt.

Det blir som en omvänd guide. Det kan givetvis komma några tips på saker du bör göra men fokus ligger alltså på vad du bör låta bli att göra och varför.

Du ska inte bara låta bli att betala den och glömma bort den

Så här ska du INTE göra när du får en jobbig räkning

De flesta vet ju att man måste betala räkningar för annars kommer det bli problem på ett eller annat sätt. Det är sällan räkningen eller problemet bara försvinner om man ignorerar dem. Att helt strunta i en räkning bara för att man inte har råd är inte en bra idé på något vis.

När man inte betalar en räkning så kommer man få påminnelser. Bara dessa kan i många fall innebära extra kostnader i form av påminnelseavgift. Det kan vara flera hundra kronor. Om man ändå inte betalar så kan också dröjsmålsränta utgå, vilket är en extra (vanligen ganska hög) ränta som man betalar för belopp som man inte har betalat, från förfallodagen tills räkningen är betald.

Det tillkommer alltså en massa extra avgifter om man inte betalar. Och om dessa inte heller betalas så läggs allt på hög och det blir ränta även på de nya avgifterna och snart har det blivit snöbollseffekt på alltihop. Då blir det snabbt mycket dyrare och en räkning på bara t ex 500 kr kan springa iväg till många tusen med tiden. Om du hade problem att betala 500 kr tidigare så lär det inte bli bättre om räkningen blir 10 gånger dyrare.

Undvik Kronofogden om du har möjlighet

Förutom att skulden ökar en hel del så kommer den även tids nog att skickas in till Kronofogden. Du får chansen att betala den men om du inte gör det så fastställs skulden och då har du plötsligt skulder hos Kronofogden, vilket är dåligt. För det första så kommer du då få en betalningsanmärkning, vilket gör det svårt att t ex få lån, hyra lägenhet och skaffa abonnemang. Även om du betalar in skulden i detta läge så finns betalningsanmärkningen kvar i flera år.

För det andra har du själva skulden hos Kronofogden och så länge den finns kan du få ännu mer problem med saker. Det är många som ogillar den här typen av skulder och kommer att vägra dig lån och annat som du skulle ha nytta av. Dessutom kostar det ytterligare pengar så skulden kommer växa vidare. Den kan tids nog bli väldigt svår att hantera.

Du bör inte ta ett snabblån eller liknande bara för betala räkningen

En lösning som många har om det dyker upp en räkning som de inte klarar av är att ta ett snabbt lån som täcker beloppet. Givetvis finns det vissa få undantagsfall då det är ok att låna för att täcka en räkning. Det funkar om det är ett väldigt tillfälligt problem och du normalt har en ok ekonomi. Om du vet att du har råd att betala av lånet utan problem.

Handlar det bara om att pengarna råkar vara slut för ögonblicket men att nya kommer in snart, eller om du har en ovanligt stor oväntad utgift som måste hanteras, så kan det funka. Men då måste du också veta om att du kan klara lånet utan att din ekonomi säckar ihop. Det bästa är alltid att ha en buffert sparad som man kan ta ifrån när dessa oväntade utgifter kommer, så att man slipper låna pengar, men i värsta fall kan man lösa det på detta vis.

Det finns dock stora faror med att låna pengar. Speciellt om man tar ett dyrt lån. Det finns flera risker som man bör tänka på innan man lånar. För det första så skjuter man bara upp betalningen. Ett lån ska också betalas och den första inbetalningen plus ränta ska in efter bara en månad. Då måste man veta att det finns pengar till detta, annars har man problem.

Har du en väldigt hårt ansatt ekonomi med små marginaler så kan det vara svårt att klara av en ny kostnad, som lånet innebär. Man ska inte glömma att även ränta utgår, så man får betala mer än vad det kostade från början. Det finns därför en risk att det som började med en räkning som inte kunde betalas kan leda till ett lån som inte kan betalas och på sikt ytterligare ekonomiska bekymmer.

Varför kan du inte betala räkningen?

Något annat som man bör fundera över är vad för typ av räkning eller utgift som man inte har råd med och behöver låna till. Om det är en helt oväntad engångsgrej så kan det vara mer ok eftersom det förhoppningsvis bara beror på att du inte har tillräckligt på kontot just nu, och inte att du ständigt har för lite pengar.

Problemet är om det handlar om återkommande räkningar som hyra, försäkringar eller liknande. Dessa räkningar måste man klara av att betala med de inkomster man har, annars har man ett allmänt stort problem med sin ekonomi. Du kan inte klara dig på sikt om dina utgifter överstiger dina inkomster. Du behöver göra en budget och kolla upp hur mycket pengar som försvinner ut varje månad och se så att du inte gör av med mer än du har att spendera.

Om du har räkningar som du inte kan betala, t ex CSN, elräkningen eller något annat sådant som kommer med jämna mellanrum (fast kanske inte varje månad) så ligger problemet i din ekonomi. Du har helt enkelt för höga utgifter. Om du tar lån för att klara de här räkningarna kommer det att bli väldigt dåligt med tiden, eftersom du då lägger till dyra lån ovanpå allt annat.

Du kommer sedan tvingas betala av på lånen varje månad och ränta på detta. Det blir inte så lätt om du redan från början har för lite pengar. Då kommer du bara gå mer och mer back hela tiden. Om du sedan vid något tillfälle tar ett lån för att klara av att betala av ett annat gammalt lån, så kommer problemen att bli ännu större i rask takt.

Då blir det snöbollseffekt igen eftersom du då nästa månad har två lån att betala på, som du egentligen inte har råd med och för att klara av detta så kanske du återigen vill låna eller liknande. Det finns ingen lösning i lån i detta fall utan det kommer bara bli att du fastnar längre och längre ner i skuldträsket. Till slut har du ingen möjlighet att komma upp för luft längre och då havererar din ekonomi helt.

Du bör inte bara låta din partner sköta alla räkningar

Som en bonus på slutet tänkte jag även kort säga något mer om räkningar. Detta är inte lika tufft som i de två ovanstående exemplen men ändå något att tänka på. I många hushåll är det en person som sköter ekonomin och alla räkningar helt och hållet. Ofta är det också mannen. 

Det kan givetvis vara smidigt att den som är duktig på det och kanske tycker det är roligare också får ansvaret, men man måste tänka ett steg längre än så. Det är nämligen viktigt att båda / alla parter som är involverade i hushållet också har koll på räkningar och liknande.

Man vet aldrig vad som kan hända. En person kan faktiskt avlida eller så skiljer man sig etc. Resultatet kan i vilket fall bli att en person som aldrig har hanterat räkningar plötsligt står där och måste klara av allting själv. Det är då inte så lätt att veta hur man ska göra, vilka räkningar som finns och varför. Risken är att man får problem och inte betalar allt som man ska.

Förutom detta problem finns även ett annat problem. I hushåll där det finns ekonomiska problem kan det ofta vara så att en person sitter och försöker lösa ekonomin men att det då blir svårt. Den personen kanske då låter bli att betala räkningar eller tar lån för att klara  betalningarna. Allt medan den andra personen är helt ovetandes. Detta är givetvis inte bra.

Om båda två är involverade i ekonomin och har koll på räkningar, inkomster och utgifter, budget och sparande osv så blir det troligen klart mindre risk att något går dåligt. Då kan man hjälpas åt så att allt blir rätt. Man kan tillsammans upptäcka ekonomiska problem och hitta lösningar ihop. Båda två kan gemensamt försöka spara pengar.

Genom att prata om sin ekonomi och dela ansvaret så minskar risken för problem och då blir det inte heller att en person låter bli att betala räkningar eller tar lån utan den andres vetskap. Om något problem uppstår där man inte kan betala en viss räkning så kan man åtminstone gemensamt ta beslut om åtgärder och försöka hitta bästa möjliga lösningen.

Vill du veta hur du faktiskt SKA hantera situationen om det kommer en jobbig räkning eller om du har en skuld som du inte kan betala? Vi har artiklar om detta. Du kan läsa mer här.

Följ oss på Facebook