Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Lista över mest skuldsatta kommuner

För ett tag sedan dök det upp en lista på de mest skuldsatta kommunerna i Sverige. Beräkningen har helt enkelt gjorts på antal procent som är skuldsatta i en viss kommun. De kommuner som ligger risigast till hittar vi i framför allt Skåne, Värmland och Bergslagen. Skåne har dock även några av de kommuner som ligger bäst till i samma lista.

I listan finns alla kommuner med och man kan se hur många procent av befolkningen i en viss kommun som har en skuld hos Kronofogden och även den totala skulden till Kronofogdemyndigheten i respektive kommun. Den kommun som kommer högst upp i listan, vilket man inte direkt kan kalla en ära, är Ljusnarsberg i Bergslagen. Där har hela 8 procent av befolkningen en skuld hos Kronofogden.

Det man kan se är att det finns en viss koppling mellan arbetslöshet och att hamna högt på den här listan. Det är över lag högre arbetslöshet i de kommuner som också har fler personer med skulder hos Kronofogden. Det gäller självklart inte alltid men man kan se bland de 10 kommuner som ligger i topp att de i snitt har högre arbetslöshet än Sverige i snitt.

Ett annat skäl kan t ex vara bostadspolitiken då det i vissa kommuner är i princip omöjligt att få en lägenhet om man har betalningsanmärkningar medan det i vissa kommuner har gått bra. En sådan kommun är Perstorp. Där har det gått bra att få lägenhet trots anmärkningar och detta kan tänkas ha gjort att fler fått skulder som slutligen hamnat hos Kronofogden.

Totalt är det ca 420 000 personer som har skulder hos Kronofogden och dessa uppgår totalt till hela 62 miljarder kronor. Den största enskilda skulden ligger på 700 miljoner kronor.

Vill du kolla in listan med alla kommuner kan du göra det i artikeln från DI. Där kan du se hur just din kommun klarar sig.

Följ oss på Facebook