Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Inkassobolagen förvandlar små skulder till stora skulder

När din skuld hamnar hos ett inkassobolag kan det tänkas att de fixar en avbetalningsplan för skulden. Det är dock långt ifrån alltid en speciellt bra plan och det kan många gånger bli så att du får en mycket större skuld totalt när den kommer till inkasso än du hade från början. Känns det inte lite som att inkassobolagen sparkar lite på de som redan ligger ner?.

Jag läste nyligen en intressant artikel som sa att det ibland finns ganska galna avbetalningsplaner hos inkassobolag som gör en mycket större och värre skuld av en liten och egentligen ganska överkomlig skuld. Med ränta och aviseringsavgift som ska betalas kan en liten skuld på knappt ett par tusenlappar totalt innebära att du måste betala över 70 000 kr, vilket då sprids över en väldigt lång period.

Upplägget som inkassobolagen har är (inte alltid, men i de sämre fallen) så att du betalar aviavgift och ränta i första hand och själva amorteringen på skulden kommer bara i andra hand. Om du t ex har en skuld på 2000 kr som gått vidare till inkasso och de lägger upp en återbetalningsplan för dig kanske du enligt denna ska betala av skulden på ganska lång tid.

Har du dålig ekonomi blir varje inbetalning liten, kanske bara 100 kr eller liknande, men då ska du först betala en aviavgift på ca 50 kr och ränta på det befintliga skulden på ca 40 kr. Efter dessa kostnader är lagda på din månadskostnad är det inte så mycket plats kvar för själva amorteringen. Du kanske endast betalar av 2 - 3 kr varje månad på själva skulden.

Du betalar i detta exempel av skulden på närmare 700 månader, vilket är runt 58 år(!!). Detta är en absurt lång återbetalningstid för en skuld på bara 2000 kr eller mindre. Visst kan det tänkas att personen i fråga har dålig ekonomi och inte kan betala så mycket vid varje tillfälle men man måste ändå kunna betala av klart mer på skulden än så.

Genom att ha höga kostnader för t ex avisering och ränta så äter detta upp hela månadens betalning så att det inte blir nåt av själva amorteringen - vilket är vad som gör att skulden krymper och du kan slippa den efter ett tag. Du hamnar då i ekorrhjulet och tvingas kuta omkring därinne näst intill för alltid eftersom din skuld inte försvinner och minskar i en sån enormt långsam takt.

Konsumentverket utreder det hela

Just nu håller Konsumentverket på att utreda det hela via Anne Hedborg och det är från hennes utredning dessa uppgifter kommer. Ett förslag från Konsumentverket utifrån denna utredning är att inkassobolagen måste fokusera på amorteringen av själva skulden i första hand och att de sedan får titta på ränta och andra avgifter i andra hand.

Genom att lägga mer pengar på skulden i sig har flera bra effekter. För det första blir räntan lägre för varje inbetalning man gör på skulden och om man då kan betala in mer i amortering så får man mindre räntekostnad. För det andra så innebär en snabbare amorteringstakt att skulden försvinner snabbare och då kan man även få färre aviseringar och slippa onödiga aviseringsavgifter. Totalt skulle den skuldsatte komma undan klart billigare. Frågan är ju dock om inkassobolaget vill det.

Inte rimligt att det är på det här viset

Givetvis låter det klart logiskt att fokusera på skulden och att inte ta så mycket i aviseringsavgift och ränta att det knappt blir nåt kvar att för amortering. Det känns som att inkassobolagen gärna vill mjölka dem som hamnat i denna situation och inte kan komma undan. Det ska givetvis poängteras att alla inkassobolag inte har lika dåliga avbetalningsplaner som i exemplet ovan men de behöver bli bättre över lag känns det som.

För dem som har dålig ekonomi och hamnar i en dålig situation med skulder är det inte rimligt att man ska ha en skuld på 2000 kr som eskalerar så galet mycket att man måste betala 70 - 80 000 kr över 50 år eller mer. Istället för att hjälpa folk att komma på rätt fot så gräver man bara en djupare grav åt dem. Man säger i princip att de som har problem helt enkelt är utdömda och inte kan komma tillbaka. Det tycker jag är illa. Man ska inte gå under bara på grund av några tusenlappar!

Följ oss på Facebook