Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kan Pokémon Go påverka ditt bostadsköp?

De flesta har väl troligen hört talas om Pokemon Go och många har nog även provat. Det är en väldig hype kring detta mobilspel och det är många som spelar. Att intresset har varit så stort har även lett till att olika företag har hängt på och försökt rida på vågen. Många människor har säkerligen påverkats på ett eller annat sätt - men kan Pokemon Go verkligen påverka något så stort och viktigt som ditt bostadsköp?

Det är bäst att börja med att informera lite kort om vad Pokémon Go är, så att alla hänger med. Det är ett ganska nytt spel som släppts till smartphones som går ut på att samla olika typer av Pokemons (små varelser som kan användas till att figthas med vänner) och du gör detta genom att ge dig ut i den riktiga världen med din mobil. Du kan pejla in var dessa varelser finns, du går dit och samlar in dem med mobilen och på så vis jobbar du dig framåt i spelet.

Dessa Pokemons kan finnas lite var som helst runt om i landet och det finns även andra viktiga platser så som PokeStops och Pokemon Gyms där man kan göra andra saker så som att fylla på sitt förråd med nödvändiga saker eller träna sina varelser. Man måste alltså gå till den fysiska platsen (både utomhus och inomhus) för att kunna använda dessa grejer.

Själv har jag inte testat spelet och jag vet inte om det lockar så mycket men jag vet att många har fastnat. Det är en rolig och bra idé eftersom det faktiskt innebär att folk måste bege sig ut för att spela. De måste röra på sig, de få lite luft och motion och får komma ut. Kanske får de träffa andra likasinnade människor. Samtidigt förstår jag inte riktigt hur det har kunnat bli så stort så snabbt – men det har definitivt blivit en hit redan.

Pokemon Go har slagit igenom så hårt att det har påverkat samhället

Pokemon Go en hype som påverkar

Härom dagen när jag skulle flyga till Stockholm och väntade på flygplatsen så såg jag en skylt där det stod en varning. Det stod något i stil med ”Om du spelar Pokemon Go, tänk på att delar av flygplatsen så som flygfältet är off limits för obehöriga och att det kan vara farligt med tanke på alla flygplan och bilar etc som kör på området”. Det var alltså en seriös varning om att man inte fick springa in på någon landningsbana bara för att det råkade finnas en ovanlig Pokemon där som man ville samla in.

Det kan tyckas vara uppenbart att man inte får springa in var som helst bara för att får tag på en grej till ett mobilspel men det är tydligen ganska vanligt ändå att folk gör lite tokiga saker för spelets skull. Många stirrar sig blinda på mobilen och var de kan få tag på en ny Pokemon och missar att kolla vart de hamnar i verkligheten när de är ute och går. Folk har hamnat på alla möjliga konstiga ställen och skadat sig för att de kollat på mobilen istället för att se vart de går.

Är man ute och tar en vanlig promenad kan man ibland se en liten folksamling sittandes tillsammans och alla stirrar på sina mobiler. Då har man troligen kommit till ett Pokemon Gym eller PokeStop, en plats dit man måste gå för att göra olika saker i spelet. Det kan se ganska komiskt ut att folk samlas på detta vis men det är också fascinerande att det har haft en så pass stor genomslagskraft.

Kan Pokemon Go påverka företag och inkomster osv?

Jag tror klart att det kan ha en viss inverkan på en del företag och i vissa situationer, med tanke på hur populärt det har blivit. Som exempel kan man ta en restaurang, café eller uteservering av något slag. Ifall en sådan skulle hamna inom räckhåll för ett PokeStop eller Pokemon Gym så skulle folk alltså kunna sitta där och fika medan de tog hand om sina sysslor i spelet. Detta istället för att bara stå och hänga på någon gräsplätt eller liknande.

Det skulle nog ganska snabbt kunna leda till en hel del nya kunder för detta café / uteservering när folk började hitta dit och inse att de faktiskt kunde sitta bekvämt med en kopp kaffe medan de tränade sina Pokemons. Nästa steg vore sen ifall caféet insåg att de ligger bredvid en plats som är viktig i Pokemon Go och då börjar göra lite reklam för detta. Kanske kunde de sätta upp några skyltar som talar om att de har denna speciella förmån jämfört med andra caféer, vilket skulle kunna räcka ganska långt bara det.

Varje gång en person ändrar sina val för att passa Pokemon Go finns det en chans att man kan tjäna på detta på ett eller annat sätt. Det går säkerligen att utnyttja hypen runt Pokemon Go för att tjäna pengar om man bara kommer på ett smart sätt att göra det på eller om man har lite tur med placeringar av viktiga platser i spelet.

Det är delvis slumpat var saker och ting i spelet dyker upp men vissa saker är inte lika slumpartade. PokeStops verkar t ex finnas vid speciella platser så som monument, olika kulturella objekt och vanliga samlingsplatser. Ifall man råkar ha ett café eller affär etc nära en sådan plats kanske man kan se en ökad försäljning. Frågan är dock ifall det skulle vara en rimlig tanke att väga in en sådan aspekt som Pokemon Go när man öppnar ett nytt café. Kan man välja en plats nära ett Pokemon Gym eller PokeStop bara för att det kommer vara lite fler människor där av just det skälet?

Välja bostad utifrån Pokemon Go

Det finns många saker som är viktiga när man väljer bostad. Att bo i en ”bra” stadsdel är viktigt för vissa och sen finns det en mängd olika saker så som närhet till skolor och dagis, bussar / tunnelbana, grönområden och natur, mataffär och andra affärer, sitt eget jobb osv. Det kan även vara viktigt att man inte bor för nära en flitigt trafikerad väg eller andra källor till buller och störningar och så vidare.

Men frågan är om det verkligen är rimligt att lägga till närhet till platser så som PokeStops och Pokemon Go Gyms i listan över saker man ska väga in när man väljer sin nya bostad. Egentligen låter det ju ganska galet men för inte så länge sedan såg jag en annons för en lägenhet där det faktiskt stod med i beskrivningstexten att den låg nära flera Pokemon Gyms osv – vilket då givetvis var tänkt som en stor fördel eftersom man enkelt skulle kunna kila ner och träna sina varelser om man ville.

Jag kan inte säga med säkerhet hur mycket av det som skrevs gällande Pokemon Go i annonsen som var seriöst och hur mycket som egentligen mest var tänkt som en rolig grej – liksom en bonus för den som köpte lägenheten. I min värld kändes det dock som en ganska lustig grej eftersom jag själv inte bryr mig om Pokemon Go alls. Men för vissa kanske det är något som faktiskt kan spela in när de ska göra sitt val?

För den som verkligen gillar Pokemon Go och som har två eller fler lägenheter att välja mellan som alla känns likvärdiga så kanske en sån här liten detalj kan spela in. Om lägenheterna i övrigt är lika bra så kanske man kan välja att lägga ett bud på den som man vet ligger nära PokeStops och Gym. Fast man ska givetvis då även kolla upp närheten för de andra lägenheterna också då de mycket väl kan ligga lika när bara att ingen har ens har tänkt tanken att skriva något om det i bostadens beskrivningstext.

Att lägga någon ytterligare vikt vid en sån här sak känns annars ganska meningslöst. Det är ju inte så att närheten till ett Pokemon Gym bör väga tyngre än bostadens läge rent allmänt, närhet till affär eller vad det nu kan vara som man uppskattar. Det finns så många saker att ta hänsyn till att det kan kännas lite knäppt att ens fundera på att ta hänsyn till ett mobilspel.

Det faktum att Pokemon Go bara är ett spel är i sig ganska viktigt. Det kan mycket väl tänkas att du kommer att ha tröttnat på spelet inom en månad men bostaden ska du ju förmodligen ha kvar i många år. Dessutom kan det även tänkas att utvecklarna av spelet väljer att flytta på saker så som PokeStops och Pokemon Gyms och då kan du plötsligt vara utan dem där du bor. En annan sak att väga in är att även om du tycker att Pokemon Go är roligt och viktigt så är det inte så troligt att nästa person som ska köpa bostaden tycker det också. Närhet till natur och skolor och affärer etc är sådant som höjer priset på bostaden men du kan inte räkna med att få ut något extra för att du har nära till saker i spelet.

En hype är ju egenligen bara något som är väldigt populärt under en viss tid och sedan går det över. Ett spel som Pokemon Go kommer säkert att finnas kvar i några år utan problem men det är troligen så att det blir lite mindre populärt när den stora massan har tröttnat och gått vidare. En del kommer att spela vidare medan andra letar efter nya roliga spel.

När denna hype har lagt sig kommer inte Pokemon Go att ha en alls lika stor inverkan på samhället och på människors beslut. Även om det kan kännas lite galet att skriva in saker i säljtexten för en bostad som rör Pokemon Go så kan jag ändå förstå att man gör detta som en lite rolig grej nu så länge spelet är så oehört populärt, men det bästa är givetvis att ta det hela för just en rolig grej och att inte lägga så mycket mer värde i det. Glöm alltså inte bort alla de krav du tidigare haft på din nya bostad bara för att du just nu tycker att det är viktigt att kunna besegra alla dina vänner med din superstarka pokémon.

Följ oss på Facebook