Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kan bli dyrt att cykla fort

Att köra bil för fort gör folk ganska ofta och det händer även att jag gör det även fast jag vet att det är dumt. Kör man förbi en fartkamera är risken stor att den knäpper en bild och ger dig en böteslapp. Det är dock inte lika vanligt att man råkar ut för samma sak när man sitter på sin cykel, men risken finns.

I Tranås gasade en 17-åring på med sin cykel alldeles för snabbt. Efter att ha passerat en fartkamera i 58 km i timmen fastnade han på bild och fick böta. Cyklar man räknas man som ett fordon och då måste man följa samma regler som bilister, vilket även innebär att man ska hålla sig inom fartbegränsningarna. Alltså får man akta sig för att cykla för fort.

Det händer kanske inte direkt ofta att någon cyklar så pass fort att det är risk för böter men det händer tydligen. Själv cyklar jag ganska sällan nu för tiden och det kanske är tur med tanke på dessa tuffa regler. Jag föredrar att ge mig ut på rollerblades om jag inte tar bilen och det är faktiskt inte alls lika farligt eftersom allt sådant som skateboard, rollerblades och rullskidor räknas som att man går, och det finns ingen regel för hur snabbt man får göra detta.

Lärdomen är alltså att man inte bara ska akta sig för att köra bil för fort utan även vara försiktig när man är ute och cyklar. Man vill ju inte gärna spendera en massa onödiga pengar på fortkörningsböter. Speciellt inte när man inte ens tänker på att man gör nåt fel.

Följ oss på Facebook