Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Veckopeng / månadspeng mindre vanligt

Något som länge har funnits är veckopengen (eller ibland månadspeng) och detta innebär ju helt enkelt att barnet får en slant varje vecka eller månad som kan användas till vad man nu är sugen på att köpa. En undersökning gjord av Nordea visar dock på att färre och färre ger sina barn fickpengar. Men är detta den bästa vägen att gå? Tack vare veckopeng kan barn lära sig mycket om att ta hand om pengar och att sköta sin ekonomi när de blir äldre.

Enligt undersökningen som Nordea gjorde får nästan varannat barn i åldrarna 8 till 12 vare sig veckopeng eller månadspeng. Ungefär en tredjedel säger dock att de får pengar när de behöver dem. De senaste fem åren har antalet barn som får fickpeng sjunkit från 76 till 70 procent vilket är ganska mycket. Frågan är om detta är en bra utveckling. Jag är en av dem som håller med om att det är ganska dåligt.

Det är vanligt att föräldrarna helt enkelt ger pengar till barnen när de vill ha något eller behöver pengar istället för att ge en bestämd summa i veckopeng eller månadspeng. Kanske kan man argumentera för att detta är bättre och t ex säga att mitt barn får mer totalt varje månad än vad han eller hon hade fått ifall det varit en fast månadspeng.

Detta är dock inte speciellt bra. Istället för att lära barnet att vara ansvarsfullt och att saker och ting kostar pengar kanske man istället lär ut att det bästa sättet att få saker är att tjata. Barnet lär sig inte heller att man behöver jobba för de saker man får och att man ibland måste ta tuffa beslut.

En bra sak är dock att de flesta föräldrar säger sig spara pengar till sina barn. Ca 75 procent säger att de har ett sparande som ska gå till barnen. Man får dock inte glömma hur viktigt det är att lära barnen att vara ekonomiska och att förstå värdet av pengar. Ifall man inte lär dem dessa viktiga läxor när de är unga och sedan ger dem alla pengar man har sparat ihop, kommer de verkligen att ta vara på dem eller bara slänga bort dem eftersom de inte har koll på hur man klarar sig själv?

Vikten av veckopeng / månadspeng

Det viktigaste med att få en slant varje vecka eller månad är att det innebär att barnet lär sig att vara sparsam och lär sig värdet på saker och ting. Barnet lär sig att man inte kan köpa precis allting och att man måste spara ifall man vill ha någonting fint. Detta är grunden för privatekonomi och att behöva ta sina egna beslut och se hur pengarna räcker eller inte räcker är väldigt viktigt för att man ska bli ansvarsfull med pengar när man blir äldre. Tack vare erfarenheter av det här slaget kan man lära sig hantera sin egen ekonomi bättre i framtiden eftersom man vet hur det funkar och att pengar inte växer på träd.

Det är inte storleken på veckopengen som är det viktiga. Självklart finns det många familjer som inte har så mycket pengar att röra sig med och då är det svårare att ha råd att ge barnen veckopeng. Men istället för att helt låta bli att ge veckopeng eller månadspeng är det bättre att ge en liten slant. Storleken är inte lika viktig som att barnet får lära sig att hantera pengar. Normalt förstår barn klart mer än man tror och är det lite ont om pengar brukar även barnen förstå att man måste spara. Ger man dem en liten slant kan de åtminstone själva kunna ta beslut angående om de vill spara eller spendera pengarna och lära sig hur privatekonomi funkar.

Följ oss på Facebook