Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Svenskar har mindre pengar och lånar mindre

Svenskarnas förmögenhet har minskat en del den senaste tiden. Nettoförmögenheten minskade med 45 miljarder kronor det andra kvartalet, vilket är en följd av dåliga tider på börsen framför allt men även att vi har en del skulder. Förutom att vi har blivit lite fattigare i år har vi även tagit färre lån och börjat spara mer försiktigt.

Det här med att vi har lånat mindre är självklart mycket beroende på att det ekonomiska läget är sämre och att det är osäkert inför framtiden. Eftersom vi inte vet riktigt vad som kommer att hända vågar vi inte satsa på lån i samma utsträckning som tidigare. Skulderna ökar fortfarande men takten har alltså slagits av från 6,9 procent föregående kvartalet till 6,2 procent. Detta är faktiskt den lägsta nivån sedan första kvartalet år 2000.

Det är dessutom så att vi har börjat spara mer och mer på vanliga sparkonton istället för att investera i t ex aktier och fonder. Detta beror helt enkelt på att aktiemarknaden är så pass osäker och det känns tryggare att spara pengar på ett sätt som innebär en låg risk. På grund av osäker framtid kör man alltså hellre in pengarna på ett sparkonto där risken att förlora dem är minimal.

Att vi har blivit lite fattigare beror som sagt huvudsakligen på börsras och att aktier och fonder har gått ner ganska mycket på senare tid men även delvis på att vi har ökade skulder. När det ekonomiska läget är dåligt kan skulderna öka för att folk behöver pengar för att klara sin ekonomi. Dock vågar man inte låna i onödan och därför ligger lånen på en väldigt låg nivå rent allmänt.

Det man kan säga utifrån den här informationen är väl helt enkelt att en finanskris påverkar oss ganska mycket. Den påverkar vår förmögenhet negativt så att vi har lite mindre pengar men den påverkar även vårt beteende. Vi blir mer försiktiga och återhållsamma i väntan på bättre tider. Man kan tycka att en lägre nivå på skulderna är bra, för skulder vill man ju inte gärna ha, men samtidigt betyder det ju faktiskt att vi är lite rädda för att investera och att satsa. I en hälsosam ekonomi är lån en naturlig pusselbit.

Följ oss på Facebook