Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Stor skillnad på skatten runt om i landet

Nu är bloggen åter igång efter en liten semester över påsken. Snart är det dags att deklarera, om du nu inte varit duktig och gjort det redan. Om du är som mig väntar du dock till sista dagen och sitter sedan och stressar. Så här års tänker man ofta på hur tråkigt det är att betala skatt och då kan det vara intressant att se hur hur skatten skiljer sig åt mellan olika kommuner i Sverige.

Det är ganska stor skillnad på kommunalskatten om man jämför de kommuner med lägst skatt och de som har högst. Allra lägst skatt har man i Vellinge som ligger på 28,89 procent och därefter följer Kävlinge, Örkelljunga och Staffanstorp. De som bor i Hofors bör dock gråta en skvätt då de hamnar på sista plats med den högsta kommunalskatten. Där får man betala 34,32 procent i skatt.

Många kommuner betalar ungefär 32 - 32,5 procent i skatt vilket gör detta till lite av ett riktmärke. Det finns dock som sagt en del kommuner som har klart lägre skatt men också många kommuner som har högre skatt. Det är också så att skatten i en kommun är ganska starkt kopplad till antalet invånare i kommunen. Ju fler som bor där ju lägre är skatten och det är ju självklart då även likadant på andra hållet, ju färre invånare ju högre skatt.

I de flesta fall har kommunerna behållit samma skatt som tidigare men en del kommuner har även höjt skatten. Storleken på höjningarna har varierat ganska rejält från 0,06 procent till 1 procent. Några få kommuner har också sänkt sina skatter, men bara sex stycken. Där har sänkningarna varit relativt små, som mest 0,3 procent.

Totalt sett har det bara skett en liten ökning i landet. Den genomsnittliga skattesatsen ligger nu på 31,6 procent som är en ökning med 0,05 procent jämfört med tidigare. Den kommunala skatten består av kommunalskatt, landstingsskatt, begravningsavgift och kyrkoavgift.

Vill du kolla in hela listan med alla kommuner och deras respektive skattesatser kan du göra det i artikeln från Affärsvärlden.

Följ oss på Facebook