Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sammanfattning av Trumps påverkan på vår ekonomi

Det har hänt en hel del på senare tid och det mest intressanta är att Donald Trump lyckades vinna valet och bli USA:s nästa president. Detta kan även påverka oss i Sverige och göra skillnad för vår ekonomi. Jag ska därför gå igenom hur Trump påverkar våra plånböcker och då även kolla på vad som faktiskt har hänt sedan valet avgjordes.

Donald Trump påverkar vår privatekonomi

I början av förra veckan lyckades Donald Trump till mångas förvåning besegra Hillary Clinton i valet och valdes således till att bli USA:s nya president. För min del känns det helt fel med tanke på vilken typ av människa han är, plus att han har noll erfarenhet av politik, men oavsett åsikt så har det nu hänt. Ibland när det slår mig att Trump faktiskt ska bli president så känns det som ett stort skämt och så skrattar jag åt det, fast med viss desperation i skrattet.

Oavsett vem som hade vunnit valet så hade det haft konsekvenser för oss i Sverige, helt enkelt för att de flesta länder påverkas av vad som händer i USA, som är ett så pass stort och viktigt land. Eftersom Trump är en så pass oberäknelig kandidat, där man inte riktigt vet vilken typ av politik han kommer att föra, är det ännu större risk att han kan komma att påverka oss och får ekonomi.

Trump som USA:s president påverkar vår privatekonomi

Jag tänkte försöka sammanfatta lite olika saker som kan påverka din privatekonomi och din plånbok. Sen är det alltid svårt att veta exakt vad som kommer att hända, men här är åtminstone lite olika möjliga scenarion.

Många har redan skrivit om detta och försökt sia om framtiden men nu när det har gått lite tid sedan valet har man kunnat se att allt inte varit exakt som man trott, speciellt när det gäller börsen och nedgångar på aktiemarknaden. Kronan har givetvis tagit lite stryk men det gjorde den även efter Brexit och kan återhämta sig igen med tiden.

Fördelen med att avvakta lite innan man skriver om såna här saker är att man kan se på de saker som har hänt efter valet och kan ta med dem i analysen. Hade man bara tittat på spådomar från innan valet så hade alla varit övertygade om att det skulle gå helt åt skogen om Trump vann men det visar sig att det åtminstone så här kortsiktigt inte har varit så farligt, speciellt med börsen som istället har gått riktigt starkt.

Börsen - aktier, fonder osv

Börsen är alltid väldigt känslig för osäkerhet och aktier går upp och ner beroende på vad folk tror ska hända. Trump räknas som väldigt oberäknelig och därför fanns det en klar risk att börsen skulle gå ner ifall Trump vann. Det var svajigt inför valet och då verkade det som att börsen rasade när Trumps chanser att vinna ökade. I efterhand kan man dock se att börsen faktiskt har gått riktigt bra.

Aktiemarknaden är som sagt väldigt känslig för osäkerhet / ovisshet och går snabbt ner om det uppstår oro för något negativt. Det har varit väldigt svårt att veta vart man har Donald Trump då han hela tiden kommer med olika utspel och ändrar sig, så det har varit den stora källan till att börsen har ogillat honom.

Efter valet verkade han dock klart mer försiktig och har tonat ner sina galna utspel ganska mycket. Börsen har blivit positivt överraskad och därför gått uppåt snarare än ner. Det är alltså inte så dumt just nu men man ska komma ihåg att Trump fortfarande kan göra oväntade och kontroversiella saker och börsen kan helt klart påverkas både uppåt och nedåt framöver.

Den som sparar i aktier eller aktiefonder kan alltså med andra ord helt klart påverkas av Donald Trump. Den som sparar långsiktigt bör förmodligen inte göra något utan ta det lugnt och vänta ut oroligheterna. Med lite tur håller sig Trump i skinnet och vi undviker stora nedgångar. Små nedgångar kommer dock med tiden att återhämta sig, så det är ingen idé att få panik.

Räntan och våra bolån kan påverkas

Det är ganska oklart hur Trump och hans politik kan komma att påverka hur räntan förändras. Just nu har vi en prognos med en väldigt låg ränta under en lång tid och det kan bli så att det fortsätter på samma spår även med Trump som president. Dock kan det även tänkas att Trumps offensiva ekonomiska politik med skattesänkningar och andra åtgärder kan göra att den amerikanska centralbanken höjer räntorna för att motverka inflation och då påverkas även vi i Sverige.

Ifall USA höjer räntan kommer troligen EU och Sverige att följa efter och det kan då tänkas att vi får räntehöjningar klart tidigare än vad prognosen säger och även klart kraftigare höjningar än väntat. Det finns alltså en viss risk för högre räntor även om det är osäkert vad som kommer att hända. Det man bör göra är att alltid se till att man har marginaler i sin ekonomi och att man klarar en högre ränta utan att det blir för tight.

Kronan, jobb, handel och annat som kan påverkas

Svenska kronan som en liten valuta får ta mer stryk av sånt här. Kronan försvagades efter Brexit och har försvagats även efter Trumps vinst. En svag krona gör att det blir dyrare att växla till sig utländsk valuta och det kan göra det lite dyrare att resa till t ex USA. Ska du ut och resa kan det alltså ha en negativ effekt för dig.

En svag krona är också dåligt för företag som arbetar med t ex export och som jobbar globalt då de ofta växlar mellan olika valutor. Vi har också många företag som exporterar till USA och dessa kan påverkas då Trump är för mer inhemsk produktion och mindre export. Han vill riva upp frihandelsavtal och begränsa handel med andra länder, vilket givetvis drabbar oss som exporterar mycket till USA.

Sådana saker kan påverka våra företag och indirekt påverkar det även oss vanliga svenskar. Om våra företag går sämre så kan det påverka landets ekonomi och det kan leda till färre jobb osv. Ifall Trump driver igenom sina förslag så kan det alltså få en allmänt negativ effekt på vår ekonomi, våra jobb och lite allt möjligt. Eftersom Sverige påverkas så pass mycket av USA så kan vi påverkas på så många olika sätt.

Det är givetvis inte säkert att det blir så illa som man kanske befarar, då vi inte vet vad Trump faktiskt kommer att driva igenom och vad han kommer att låta vara. Han har visat sig vara väldigt lurig på detta vis och ändrar sig ständigt. Det kan tänkas att han väljer en mer återhållsam väg och behåller frihandelsavtal och liknande även om han tidigare har kritiserat dem

Redan nu, den korta tid sedan han blivit vald, har han backat helt eller delvis på olika punkter, så det är svårt att veta vad han egentligen kommer att driva igenom och vad som mest var tomma vallöften. Det är väldigt svårt att sia om framtiden och hur vår ekonomi faktiskt kommer att påverkas av Trump som president. Det finns en viss risk att vi kommer att få lida lite av detta men det kan även tänkas att det blir bättre än man har förutspått. Det återstår att se.

Följ oss på Facebook