Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Riksbanken sänker reporäntan

Riksbanken har vid sitt första räntemöte bestämt sig för att sänka reporäntan med 0,25 procentenheter så att den hamnar på 1,5 procent. Skälet till räntesänkningen sägs vara framför allt den stora osäkerheten i omvärlden och att den kan påverka Sverige negativt. De flesta välkomnar en sänkning och tycker att detta är rätt alternativ i dagens ekonomiska klimat.

Riksbankens räntebana har justerats och är nu lägre än tidigare. Den gamla banan räknade med en ränta på 1,7 - 1,8 procent under perioden från andra kvartalet 2012 till första kvartalet 2013. Nu räknar man istället med att nivån kommer att ligga som den gör efter sänkningen, alltså på 1,5 procent.

Att man har valt att sänka prognosen till den här nivån beror väldigt mycket på att omvärlden är så pass osäker och att man inte vet vad som kommer att hända med ekonomin i andra europeiska länder. Vad som händer runt om i världen påverkar Sverige indirekt och kan dra ner vår ekonomi och det gör att en sänkning av reporäntan är ett bra drag i det här läget.

Experterna är positiva till sänkningen. De säger att det är rätt beslut och att det är bra att Riksbanken tar med omvärlden i sina beräkningar och att de inte glömmer bort att det som händer i andra länder kan påverka oss i Sverige. Vissa tror dock att det kommer ytterligare en sänkning av räntan framöver. Detta är inte alls omöjligt med tanke på att vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson båda förespråkade en sänkning av reporäntan med 0,5 procent redan vid detta tillfälle.

Det är inte alls säkert att det kommer en ytterligare sänkning men många anser att det skulle vara bra. Vi befinner oss i en period av låg tillväxt och ett ganska lågt inflationstryck så det finns utrymme att sänka och det kan hjälpa Sverige att närma sig sina ekonomiska mål.

Följ oss på Facebook