Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatekonomins ABC - X och Y

Vi börjar närma oss slutet på vår bloggserie om privatekonomi och olika intressanta begrepp från A till Ö. Denna gång går vi på de lite luriga bokstäverna X och Y (och har därför även varit lite mer kreativa med vilka ord vi valt). Med lite tur finner ni även dessa begrepp intressanta och tänkvärda och får en lite bättre inställning till er ekonomi.

X som i Xpert (Expert)

Hmm, det kanske inte är exakt så man stavar till expert men X är en lite klurig bokstav. Jag valde "expert" eftersom jag vill påpeka att man inte behöver vara ett ekonomiskt geni eller lägga en massa tid på att lära sig om privatekonomi eller att sköta om den, så länge man lägger lite tid och har rätt inställning.

Du behöver inte vara en expert på ekonomi och älska siffror och statistik för att sköta din egen ekonomi på ett bra sätt. Du kan till och med vara ganska dålig på sådant och ändå klara dig bra, så länge som du har ett visst grundläggande intresse av att ha en ordnad privatekonomi. Det handlar mest om viljan att klara sig och att förbättra sitt liv så gott det går rent allmänt.

För den som verkligen vill fördjupa sig i ekonomi finns det oändligt mycket att lära sig. Du kan bli specialist på investeringar av olika slag och även där finns det så många olika saker att lära sig att du knappast kan bli specialist på allt. Du kan försöka bli riktigt bra på aktier eller fonder eller fördjupa dig i valutor eller något helt annat. Men ifall du bara är en vanlig Svensson som vill sköta om din egen privatekonomi och få allting att gå runt så behöver du inte vara något proffs.

Det du behöver för att lyckas är några enkla saker. Du behöver först och främst viljan att hantera din ekonomi ordentligt. Det krävs inte så mycket där utan bara den allra mest grundläggande instinkten att ta hand om dig själv - se till att det kommer in pengar på något vis, betala räkningar för bostad, mat och sådant som du behöver för att överleva och lite sådana saker. Du behöver också ha så pass bra koll på din ekonomi att du vet var gränsen går för vad du kan göra och inte kan göra, t ex om du har råd att köpa en tv eller åka på en resa.

Det andra du behöver göra är att lägga lite tid varje månad på att få allting att flyta på ett bra sätt. Det handlar t ex om att betala räkningar men även om att se över så att saker och ting ser bra ut, kolla dina investeringar (ifall du har gjort några), sätta undan lite pengar till sparande, se så att kostnaderna inte är för stora osv. Det är egentligen inga krångliga saker och det tar inte så mycket tid men om du skulle låta bli att göra dem skulle din privatekonomi så klart lida av det. Du behöver bara ge ekonomin lite kärlek och ägna den lite tid så att den flyter på så bra som den borde.

En ytterligare bra sak är att ha en grundläggande förståelse för hur ekonomi, pengar, banker, räntor och sådant funkar. Det behöver bara vara på en väldigt enkel nivå men det underlättar ändå om du förstår hur det funkar när man köper, säljer, lånar etc och exempelvis vad som händer ifall man skulle låta bli att betala något. Har man en grund att stå på blir allting lite klarare och då känns det ofta också lite lättare att ta till sig privatekonomins olika aspekter.

Ifall du är intresserad av ekonomi är det oftast ett stort plus eftersom det är mycket enklare att hålla på med saker som man är intresserad av. Det är roligare, lättare att lära sig och det känns inte så mycket som ett jobb när man pysslar med den. Är du inte intresserad av ekonomi så blir det givetvis lite tråkigare att göra allting som hör till din privatekonomi så som att hålla ordning på utgifter, investera och spara pengar och så vidare men det är fortfarande viktigt att man inte struntar i det bara för att det inte är intressant.

Det finns mycket hjälp att få för den som vill lära sig hur saker och ting funkar och det finns många verktyg som underlättar i vardagen när man pysslar med sin ekonomi. Det är alltså inte direkt någon ursäkt om man inte kan utan då får man helt enkelt försöka lära sig eller ta hjälp där det behövs. Du har alla möjligheter att ha en bra ekonomi så länge som du bara engagerar dig lite. Du behöver inte vara en expert, bara bry dig. Du behöver inte ha ett stort intresse, bara viljan att leva ett liv som är ekonomiskt stabilt och tryggt.

Det värsta du kan göra är att ignorera din ekonomi, även om du inte har ekonomiska problem. Du kanske skulle klara dig hela livet med en sådan inställning utan att råka direkt illa ut men du skulle aldrig nå upp till den potential som finns och du skulle även kunna få problem om olyckan är framme. Jag vet att alla då och då kan vara lite dåliga eller lata men är det något man inte ska vara för dålig med så är det att sköta om sin egen ekonomi, för pengar är det som får allt att gå runt, vare sig vi vill det eller ej.

Y som i Ynglingar (barn)

Det jag vill skriva om här är barn helt enkelt. Eftersom jag skulle hitta ett bra ord på Y fick det duga med "ynglingar" även om det kanske inte var det perfekta ordet i sammanhanget. De flesta (förhoppningsvis alla) som har barn skulle nog säga att barnen kommer väldigt högt upp, eller troligen till och med högst upp, på listan över prioriteringar. Barnen är väldigt viktiga helt enkelt. De har även en stor påverkan på ekonomin på många olika vis. Här tänkte jag gå igenom lite olika saker som rör barn och ekonomi.

Barn medför kostnader som inte hade funnits om inte barnen funnits. Så enkelt är det egentligen. När du blir förälder måste du köpa en mängd saker som krävs för att sköta ett barn så som barnvagn, säng till barnet, kläder och alla sådana saker. Ifall ni bor trångt kanske en större bostad är ett måste, åtminstone när barnet blir lite större. För att ha råd med sådana saker behöver man helst antingen ha en del pengar sparade eller ha hyfsat bra marginaler i ekonomin varje månad så att man kan ta lite av pengarna som är över och lägga på detta.

Förutom sådana engångskostnader finns det även mycket annat som krävs. Det behövs pengar till mat, blöjor, aktiviteter för barnen under deras uppväxt, kanske en barnförsäkring, ökade kostnader för elförbrukning, bensin till bilen, nöjen och en mängd andra saker. Speciellt efter hand barnen blir äldre och vill ha eller behöver nya och större / dyrare saker. När barnen börjar bli äldre krävs andra saker men det handlar nästan alltid om kostnader av olika slag - mobilabonnemang, resor, vecko- eller månadspeng och så vidare.

Det är kanske inte så konstigt att många känner att de inte vill skaffa barn förrän de känner att de har en trygg och bra ekonomisk grund att stå på. T ex att man har ett fast jobb, är klar med pluggande och har tagit sig ur eventuella ekonomiska problem. Det krävs att man har ganska bra ordning på sin ekonomi när man skaffar barn då det är ett stort ansvar och stora delar av detta faller just på den ekonomiska biten.

Man får givetvis barnbidrag men det räcker inte troligen inte till alla kostnader. Barnbidraget är just nu 1050 kr per barn som är under 16 plus att du får flerbarnstillägg om du har flera barn. För två barn är flerbarnstillägget 150 kr extra och för tre barn är det 604 kr och så ökar det exponentiellt. För barn över 16 kan du fortfarande få flerbarnstillägg t ex ifall barnet bor hemma och studerar heltid på gymnasiet eller i grundskolan.

Ifall du har rätt till bostadsbidrag kan du även få mer pengar ifall du har barn. Du har då rätt att klassas som barnfamilj och då blir det extra pengar i kassan. Exakt hur mycket beror på olika faktorer så som hur mycket du betalar för boende, dina inkomster, antal barn och storleken på din bostad.

Har du barn vill du troligen gärna ge dem en bra uppväxt genom att ta väl hand om dem, ge dem sådant som de vill ha, ge dem olika upplevelser och ett allmänt bra liv. Det mesta sådant kostar så klart också pengar men det är något man räknar med. Utöver att betala pengar för sådana saker kanske man även vill spara pengar till barnet för framtiden. Ett vettigt sparande kan ge en bra start på barnets vuxna liv så att han / hon kan flytta hemifrån och klara sig själv, resa och uppleva saker eller ha pengar som tryggar framtiden.

Sparande till dig själv, din pension och saker som du vill köpa eller göra är givetvis en del av en fungerande privatekonomi och ju mer pengar du har över varje månad när du har betalat alla räkningar ju mer kan du lägga undan och spara. När du har barn vill du troligen också spara lite pengar i deras namn och det är ytterligare en post du måste ta hänsyn till när du snickrar ihop familjens budget. Du kanske inte behöver lägga så mycket varje månad då du har lång tid på att dig att spara, men en liten slant är alltid trevligt.

Att ha familj och barn är ett stort ansvar. Du har ansvar för att ta hand om din familj och att skapa en trygghet både genom kärlek och genom ekonomi. Att ha tak över huvudet, mat så man kan äta sig mätt och kläder på kroppen etc är sådant som du ansvarar för. Det är ditt jobb att se till att du har råd att ge dina barn sådana grundläggande saker så att de inte behöver känna någon oro på grund av hur det står till med familjens ekonomi.

Därför bör du vara extra noga med din ekonomi när du har barn. Du bör spara mer pengar i buffert för att försäkra dig om att du har pengar så att familjen klarar sig ifall något oväntat inträffar som påverkar ekonomin negativt. Du bör ta färre risker med dina besparingar t ex när du investerar så att du inte åker på stora förluster när du spekulerar i t ex aktier. Det är också ditt ansvar att ha koll på familjens ekonomi så att den är stabil och att det inte blir några problem. Tänk på att du inte bara har ansvar för dig utan även för någon annan, någon som litar på dig och som behöver dig.

Följ oss på Facebook