Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatekonomins ABC - S och T

Denna gång har vi nått bokstäverna S och T och tar då upp Stabilitet och Teknologi som begrepp i serien Privatekonomins ABC. Det börjar alltså närma sig slutet och jag hoppas att denna typ av serie uppskattas.

S som i Stabilitet

Stabilitet är inte bara viktigt i ekonomin utan i livet rent allmänt. Det är skönt att ha den där stabiliteten, att känna trygghet och att inte vara nervös över morgondagen. Eftersom din privatekonomi är en så enormt viktig del av ditt liv och betyder så mycket för din trygghet i allmänhet så blir det ännu viktigare att ha en stabil och bra ekonomi.

Med stabilitet menar jag att ha en bra trygghet och att du känner att du inte ligger på gränsen till att få problem. Det handlar i grunden ganska mycket om att ha vettiga marginaler mellan inkomster och utgifter. Ju mer du får över varje månad ju bättre känns det normalt. Du kan spara mer pengar och du kan dessutom lägga mer på nöjen. Det handlar även om att kunna spara undan en buffert som finns där som säkerhet ifall något oväntat inträffar som skadar ekonomin.

Det är nog ganska klart att de flesta vill ha en stabil och bra ekonomi och de flesta har nog även en ganska bra uppfattning om vad som räknas som en stabil ekonomi. Frågan är dock vad man kan göra för att uppnå den önskvärda stabiliteten. Vad ska man göra för att skapa en bra trygghet i sin ekonomi? Det finns givetvis många svar på den frågan men det handlar mycket om grundläggande saker.

Ha koll på din ekonomi

En grundläggande sak som gör att man känner sig trygg med sin ekonomi är att man har koll på den. Om man känner att man inte riktigt vet vad som händer och var pengarna tar vägen blir det lätt att man känner sig osäker och lite hjälplös. Att veta vad som händer med ens pengar och att ha koll på sitt sparande / investeringar gör att man vet vad man klarar av och vilka problem man kan tänkas få. Genom att ha en bra överblick känns det snabbt ganska mycket lugnare.

Som jag sa tidigare vill man väldigt gärna ha en bra marginal mellan inkomster och utgifter. Har man en hög inkomst betyder det att man kan ha ganska höga kostnader och ändå ha bra marginaler och ifall man har längre inkomster så måste man anpassa sina utgifter så att man inte gör av med allt utan har en del kvar. Ifall du känner att du ligger väldigt nära med dina utgifter varje månad och inte har mycket över betyder det att du har lite att fundera på.

Du vill givetvis ha en bra marginal och det kanske inte är så lätt att påverka hur mycket pengar som kommer in varje månad eftersom du får den lön som du får (ifall du inte kan byta upp dig till ett jobb som betalar mer). Därför är det huvudsakligen utgifterna man får arbeta med. Det gäller att anpassa dem och att hitta en livsstil som matchar hur mycket pengar man har att röra sig med. Ifall du har för stora utgifter får du titta över vad du lägger pengarna på och se om du kan spara in på något. För att göra något åt denna del av stabiliteten behöver du helt enkelt gå igenom dina utgifter och börja arbetet med att dra ner på sådant som kostar för mycket. Det finns väldigt många olika kategorier där det finns potential att spara.

En stabil ekonomi handlar också om att kunna klara av oväntade utgifter och att känna att man har tillräckligt mycket sparat för att klara sig om något skulle hända. Man måste klara av ifall bilen går sönder eller om något där hemma går sönder, ifall någon blir sjuk eller förlorar jobbet etc. Ifall man inte har någon buffert sparad måste man ju vara konstant orolig för att något sådant ska hända och hur det då ska gå med hus, räkningar och allt sådant man måste betala.

Checklista för stabilitet i privatekonomin

För att lyckas skapa en buffert måste man ha ett visst sparande där man kan lägga undan pengar. För att kunna lägga undan pengar måste man ha pengar över så det handlar i grund och botten om att ha tillräckligt stor marginal mellan inkomster och utgifter. Det handlar givetvis även om att inte slösa bort pengar på nöjen innan man har lagt undan en del på sparande. Det är kul att göra av med pengar på kläder och resor etc men tryggheten är viktigare i längden.

Man kan alltså säga att för att känna en bra stabilitet i sin ekonomi måste man följa många av de råd som jag givit tidigare i denna bloggserie. Ha koll på dina utgifter och inkomster, försök att minska dina kostnader så att du har mer pengar över, spara in på onödiga kostnader och lägg undan en del i en buffert etc. En hälsosam ekonomi bygger på att du bryr dig om den och att du lägger lite energi på att göra det bästa av det du har att jobba med.

T som i Teknologi

Med hjälp av teknologins utveckling har även privatekonomin utvecklats. Eller åtminstone hur man sköter sin ekonomi. Förr i tiden fick man göra väldigt mycket för hand, t ex hade man en bankbok där man skrev ner alla sina transaktioner med banken och man kunde hålla koll på sina utgifter och hur mycket pengar man hade kvar genom att skriva ner varje inkomst och utgift analogt.

Med moderna hjälpmedel blir livet ganska mycket enklare. Vi tänker nog knappt på hur det var förr i tiden utan har blivit vana vid många av de teknologiska framsteg som finns så som internetbanker, mobilappar, datorer i allmänhet och all den information och de program man kan använda för att förenkla sin vardag.

Datorn och mobilen underlättar privatekonomin

Idag är det väldigt enkelt att ha bra koll på sin ekonomi just eftersom det mesta finns lätt tillgängligt på datorn och mobilen. Med hjälp av Internet kan du koppla upp dig mot din bank och se exakt hur mycket pengar du har på ditt konto, du kan titta på vilka utgifter du har haft och vad du har köpt, ifall pengar kommit in och liknande.

Du kan enkelt föra över pengar till andra konton för buffert och annat sparande eller investera i aktier och fonder etc. Ofta kan du sköta investeringar direkt via Internetbanken ifall din bank tillhandahåller sådana tjänster, annars kan du enkelt skaffa en aktiedepå eller ett konto för att handla med olika typer av värdepapper eller annat så som valutor.

Dessutom kan du lägga upp en bra och ganska omfattande budgetkalkyl på din dator, t ex i Excel, och där få en väldigt bra överblick över dina inkomster och utgifter och du kan enkelt skriva in nya poster eller få fram olika siffror och statistik som hjälper dig att ta beslut om ifall du behöver spara pengar eller hur du ska göra med din ekonomi.

Utöver detta finns det många andra bra användningsområden för datorer där du t ex kan logga in hos olika företag som du är kund hos för att kolla upp dina räkningar, abonnemang, när du ska betalat och ifall betalning kommit in etc. Du kan mäta elförbrukning eller kolla in andra kostnader på ett mer detaljerat sätt och på ett sätt som är mycket mer tillgängligt än det varit tidigare. Alla dessa framsteg leder till att du har lättare att ta del av detaljerna kring din ekonomi och dina kostnader och då enklare se vad du kan göra för att förändra dem.

På samma sätt kan du gå ut på Internet för att leta efter bättre priser och villkor och jämföra saker, vilket har lett till en ökad konkurrens på de flesta marknader. Det gör att priserna pressas och du kan spara en hel del pengar. T ex kan du spara på ditt bolån genom att förhandla med banken och hota med att ta ditt lån någon annanstans där du får bättre villkor. Du har då ett bra utgångsläge när du ska pruta på räntan.

Utnyttja tekniken för att förbättra din ekonomi

Din ekonomi påverkas också av möjligheter att köpa saker direkt på nätet (vilket är väldigt smidigt) eller att kunna använda t ex mobilen för betalningar. Du får en större frihet och flexibilitet och du kan dessutom göra livet så mycket enklare genom att ta del av olika tekniska lösningar som underlättar vardagen (och som man inte alltid ens tänker på).

Konkret teknikpryl som kan påverka din ekonomi är exempelvis elmätare som en del elbolag säljer eller delar ut till sina kunder där man kan mäta sin elförbrukning. Det är något som gör det mycket enklare och mer naturligt att spara på elen. Det kan även tänkas vara moderna teknikprylar som är energisnåla och som drar mindre el, vilket du sparar pengar på i längden. Finns möjligen även en del andra bra saker av det här slaget.

Ifall du ännu inte har omfamnat teknikens utveckling och insett fördelarna med att vi lever i ett modernt och uppkopplat samhälle bör kanske fundera på att testa lite moderna lösningar och se hur mycket enklare det oftast är. Kanske hittar du några hjälpmedel som gör att du får bättre koll på din ekonomi eller kan sköta om den på ett smidigare sätt. Det är klart värt att prova och även om det ibland kan vara aningen svårt att lära sig om man inte är van så brukar det i längden betala sig.

Följ oss på Facebook