Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Privatekonomins ABC - K och L

Dagens inlägg tar upp två riktigt viktiga aspekter av privatekonomi som har att göra med vilken inställning man har till sin egen ekonomi och hur man kan skapa en bra ekonomi genom att ta sig an situationer på rätt sätt. Bokstäverna är K och L och begreppen är Kommunikation och Lärande. Välkommen till senaste inlägget i Privatekonomins ABC.

K som i Kommunikation

Ifall du inte delar din ekonomi med någon annan så är det så klart du själv som tar alla beslut och då är detta begrepp inte så viktigt. Det är dock väldigt vanligt att två personer delar ansvaret för ekonomin och när man har en familj med gemensam ekonomi är det tveklöst väldigt viktigt med bra kommunikation. Att kunna prata med varandra och vara öppna när det gäller pengar gör en stor skillnad.

Om du har sett tv-programmet Lyxfällan på TV3 har du nog ofta sett att familjer med ekonomiska problem ofta lider av dålig kommunikation. Det är vanligt att en person har hand om det mesta som rör ekonomin medan den andre inte bryr sig eller får tillräckligt mycket insyn. Det är också ganska vanligt att båda två gör sin egen grej och att de inte pratar om vilka problem som finns eller hur man ska lösa dem.

Dålig kommunikation är dålig för din privatekonomi

En av de viktigaste delarna av privatekonomi är att ha en bra överblick över sin ekonomi så att man kan se hur mycket pengar som försvinner ut och vart de tar vägen och hur mycket pengar man har att röra sig med. När kommunikationen är dålig är det väldigt svårt att få en sådan överblick eftersom man bara har koll på "sin del" av ekonomin.

När man inte har bra koll på sin privatekonomi leder detta till många olika problem. För det första blir det allmänt svårt att sköta om ekonomin eftersom man inte riktigt vet vart pengarna tar vägen eller vilka utgifter som finns. För det andra skapas det lätt spänningar i familjen som gör att man börjar gräla - vilket i sin tur kan göra att kommunikationen försvåras ännu mer.

Kommunikation är med andra ord enormt viktigt när man har en gemensam ekonomi. Genom att prata med varandra och vara öppna med alla ekonomiska beslut skapar man en bra ekonomisk situation där båda vet hur läget ser ut. Man kan då ta gemensamma beslut om vilka kostnader man kan ta på sig, ifall man behöver spara in på något eller annat som påverkar.

Viktigt om kommunikation

Det gäller dessutom att vara öppna med eventuella ekonomiska problem. Ifall det finns några problem, t ex räkningar som inte betalats, ifall pengarna inte räcker till eller ifall det krävs sparåtgärder av något slag så kan man diskutera igenom detta och bestämma tillsammans hur man ska göra. Om alla vet vad som gäller kan man tillsammans ta ansvar och göra sin del för att ekonomin ska gå ihop och man kan även stötta varandra.

Den mentala biten är viktig, speciellt när det är tuffa tider. Det är jobbigt att känna att man måste ta på sig allt ansvar själv och om man då kan dela på ansvaret på ett bra sätt och känna att hela familjen är delaktig i att försöka lösa problemen så blir det mycket lättare att arbeta vidare.

När du kommunicerar på ett bra sätt med din partner blir det lättare att se helheten och att få den där viktiga överblicken. Ni kan ta beslut tillsammans och känna tryggheten i att ha stöd och någon att prata med om viktiga beslut eller hur utgifter ska hanteras. Ifall en av er är bättre på ekonomi eller mer intresserad är inte lösningen att låta den personen helt ta hand om allt. Det är bättre att den personen då försöker hjälpa den andre att förstå.

Att fördelningen när det gäller ekonomin inte är 50 - 50 är givetvis förståeligt men även om en av er sköter om det mesta praktiska är det ändå en bra idé om båda är med och tar besluten och att båda har koll på hur bra eller dålig den ekonomiska situationen är, så att hela familjen gemensamt försöker leva på ett sätt som är anpassat till hur mycket pengar som finns att röra sig med.

L som i Lärande

Det finns många bra ord som börjar på L som exempelvis "Lån". Vi har dock ganska mycket information om lån och krediter här på Ekonomi-portalen så jag tänkte att vi skulle prata om ett lite annorlunda och mer svävande ämne, nämligen vikten av lärande när det gäller privatekonomin. Det finns många saker som är bra att kunna om man vill ha bra kontroll över sin ekonomi, speciellt om man vill försöka öka på sitt sparkapital genom att investera sina pengar.

Man ska aldrig vara tillfredsställd med den nuvarande kunskapsnivån utan alltid sträva efter att bli lite bättre och att lära sig lite mer. Om du redan har bra koll på din ekonomi och känner att den är stark och problemfri så är det så klart en väldigt skön känsla, men det betyder inte att det inte finns nya saker att lära sig.

Det är väldigt lätt hänt att man blir bekväm med saker och ting och att man nöjer sig med något även om det faktiskt skulle kunna vara bättre. Har man en stabil ekonomi är det lätt att man tänker att det inte finns speciellt mycket man kan förbättra eller något direkt skäl till att lära sig mer. Så ska man dock inte tänka utan i ett sådant läge ska man istället tänka att man har ett väldigt bra utgångsläge för att förbättra sin ekonomi.

Viktigt om kommunikation

De som har börjat få ekonomiska problem av något slag tvingas ofta bättra på sina kunskaper och engagera sig mer i sin privatekonomi. I ett sådant läge har man kanske inget val - man måste försöka hitta sätt att spara pengar, få in mer pengar eller få bättre koll på sin ekonomi rent allmänt. För den som har en bra ekonomi är det dock inget påtvingat utan helt frivilligt. Då har man helt enkelt en lugnare situation och behöver inte stressa fram lösningar.

Lärande kan innefatta väldigt många olika saker. Det kan vara att man helt enkelt jobbar med att få en bättre överblick över sin ekonomi genom att försöka få bättre koll på inkomster och utgifter. Det kan vara att man hittar nya sätt att spara pengar eller att man lär sig om investeringsformer som man tidigare inte haft så bra koll på. Vare sig det handlar om att spara pengar eller att tjäna pengar så finns det många saker att lära sig.

En sån grundläggande sak som att se över sina kostnader och försöka minimera utgifterna kan höra till lärande. Det är inte ovanligt att man skaffar sig försäkringar, abonnemang och andra kostnader av detta slaget och sen helt enkelt nöjer sig med att det rullar på år efter år. Många gånger kan man dock spara in mycket pengar på att se över den typen av kostnader med jämna mellanrum, t ex genom att jämföra priser och förhandla etc. Det är en typ av lärande att hela tiden vara aktiv och leta efter de bästa möjligheterna.

När det gäller att tjäna mer pengar handlar det kanske framför allt om investeringsformer så som aktier, fonder och liknande. Detta är områden som kan vara ganska komplicerade om man fördjupar sig i dem och det är ofta viktigt att man lär sig grunderna väl för att man ska bli framgångsrik. Vill man öka på sina sparade pengar är det bra att se på olika sparformer och att lära sig hur de fungerar. Man kan då välja de som man gillar och man kan öka sin avkastning genom att ha bra förståelse.

Sammanfattningsvis kan man säga att privatekonomi är något som kräver ett pågående lärande av olika typ. Det handlar om att ha koll på sin ekonomi och att inte nöja sig, det handlar om att utöka sina kunskaper när det gäller sparande och att se möjligheterna att till att minska sina kostnader. Det handlar dessutom om att maximera sina möjligheter att tjäna pengar genom att investera smart och att rent allmänt förstå vad som gör din ekonomi bra eller dålig.

Har du bra ekonomi och bra koll räcker det att du håller dig uppdaterad och att du känner att du har kontroll över dina inkomster och utgifter. Plus att du inte bara nöjer dig med situationen som den är utan aktivt försöker förbättra det som går att förbättra. Ifall du inte har bra ekonomi är det aldrig för sent att börja lära sig och då är det ännu viktigare att du faktiskt lägger lite tid på att ordna upp din privatekonomi och hittar till en position där du känner dig bekväm.

Följ oss på Facebook