Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Negativ ränta i USA

Nu har det gått så långt att man inte ens längre tjänar några pengar på att låna ut pengar till amerikanska staten. Korta amerikanska räntepapper (med en löptid på tre månader) har hamnat på en negativ ränta. Detta innebär att det faktiskt kostar pengar för den som vill spara på det här viset. Räntan ligger på minus 0,01 procent.

Amerikanska räntepapper med kort löptid är väldigt populära i USA just nu på grund av det osäkra finansiella läget. Den här typen av investering räknas som en av de allra säkraste och har en väldigt låg risk. Ränteläget är väldigt lågt redan från början och när så många intresserar sig för just denna sparform leder det till extremt låga räntor. Både större placerare och privatpersoner via t ex penningmarknadsfonder lägger sina pengar här.

Det kostar normalt inte att inneha stadsskuldsväxlar / räntepapper men detta är en speciell situation. Folk är så oroliga för skiftningar i ekonomin att till och med ränterisker spelar in när man väljer sparform. Just amerikanska stadsskuldsväxlar anses väldigt säkra och risken är liten. Räntan är i princip obefintlig och har nu till och med hamnat på minus för den kortaste löptiden som är tre månader.

Följ oss på Facebook