Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

När ska man egentligen prata om pengar med sin partner?

Hur snabbt pratar med egentligen med sin partner om pengar och ekonomi när man är i ett förhållande? Det jag funderar på är alltså hur lång tid det dröjer innan man tar upp frågan om den andres ekonomiska situation. Det kan självklart vara en ganska känslig fråga och man vill helst varken vara för tidig eller för sen med att ta reda på hur det ligger till.

Om du inleder ett förhållande (eller en dejt för den delen) med att fråga hur rik den andre är eller om denne har några stora tillgångar / skulder finns ju definitivt risken att det blir ett kortvarigt förhållande. Intresserar man sig för den andres ekonomi för tidigt verkar man nog vara lite väl kontrollerande, alternativt börjar varningslampan för golddigger blinka.

Det kanske alltså inte är bra att börja snoka i sin partners ekonomi för tidigt. Men om man istället väntar för länge kan ju även detta leda till problem. Tänk om den du är tillsammans med har stora skulder. Då menar jag inte studielån eller något sådant, som är helt normalt, utan t ex skulder på kreditkort eller dyra lån. Kanske är din partner en shopaholic som inte har någon koll på sin ekonomi och bara spenderar. Vad gör du då?

Skulle du vilja vara tillsammans med någon som har uppenbara problem att hantera pengar? Även om svaret på den frågan är nej så kanske det redan är för sent om du väntar länge med att ta reda på detta. Om ni redan varit tillsammans ganska länge och har ett seriöst förhållande. Och ni kanske är väldigt kära dessutom. Då har du kanske en knivig situation att ta tag i.

Hur länge ska man vänta då?

Tydligen väntar ganska många åtminstone några månader innan de pratar ekonomi. Det är vanligt att man till och med väntar upp mot ett år eller mer. Att prata ekonomi och pengar kan kännas jobbigt och det ett ämne som är lite tabu, eller åtminstone något som helt enkelt aldrig kommer på tal. Att tajma in ett sånt här viktigt samtal kräver viss finess men man ska nog inte undvika det för länge.

Jag skulle själv säga att det inte handlar så mycket om tid utan mer om hur relationen utvecklas. Om man märker att den börjar bli seriös är det kanske dags att prata pengar helt enkelt. Man får känna av läget lite. Om man känner sig trygg med sin partner så är det även klart lättare att prata om sånt här. Det känns inte lika pinsamt att ta upp det och man vet att den andre inte kommer att tolka det på fel sätt.

Hur man ska reagera ifall det man får reda på är negativt är ju ännu en fråga. Om personen man är tillsammans med erkänner att hon eller han har stora skulder känns detta kanske lite nervöst. Det blir speciellt jobbigt om man tänkt sig att flytta ihop eller på ett eller annat sätt ha delad ekonomi inom en nära framtid.

Jag kan inte säga med säkerhet vad jag skulle göra eftersom det nog skulle variera aningen från situation till situation. Om jag var väldigt förtjust i min partner skulle jag nog satsa på att försöka lära henne hur man sköter sin ekonomi på ett ansvarsfullt sätt och hjälpa henne bli bättre på att ta hand om sina pengar. På så vis kan jag hjälpa henne och samtidigt se till att vi inte får några gemensamma problem framöver. Hur skulle du göra?

Följ oss på Facebook