Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Kontanter gör det enklare att förstå pengars värde

Vi lever i en digital tidsålder där det mesta blir mer och mer digitaliserat. Så även pengar. Pengar har ganska länge funnits i den digitala rymden framför allt i betalkort men nu har det även kommit fler andra sätt att betala - som Swish, Apple Pay och direktbetalning via kontot genom Klarna och andra aktörer.

Betalkort och andra digitala betalningssätt

Vi använder kontanter mindre och mindre, i första hand för att det är mindre smidigt att slippa hantera dem. Lägg sedan ovanpå detta att folk handlar allt mer på nätet jämfört med att handla i fysiska butiker. Då behöver man ju inte kontanter när man ska betala. Det går ju inte att betala med fysiska pengar i en butik på nätet.

Vi har alltså idag ganska lite fysiska riktiga pengar hemma eller i plånboken. Vi betalar inte med en femhundring när vi går till mataffären eller pungar upp flera stora fina tusenlappar när vi ska köpa en dyr jacka, en mobiltelefon eller något sådant. En allt större del av betalningarna sker med digitala pengar, även om betalkortet fortfarande är ledande.

I de flesta fall är detta en bra utveckling enligt mig. Det finns en och annan gamling som tycker att det är bättre med kontanter och att det känns lurigt eller osäkert att betala på annat vis, men rent allmänt tror jag att de flesta håller med om att det är bra och smidigt att kunna betala på detta vis. Jag är för ett kontantfritt samhälle i grunden och det var länge sedan jag hade riktiga pengar på mig.

Svårare för de unga att förstå värdet av pengar

Det finns dock ett problem som kanske inte är uppenbart, men som ändå är lite dumt. Det är att många unga får klart svårare att lära sig pengars värde när det inte finns några konkreta riktiga pengar att hålla i. När man bara drar fram kortet och så är det betalat och klart. När allt bara är siffror på datorskärmen.

Förr i tiden var det enklare. Barnen fick sin veckopeng och månadspeng i form av kontanter. En femkrona, 20-lapp, 100-lapp eller vad det nu kunde vara. När man hade sina pengar i handen kunde man verkligen känna på dem och få en riktig känsla av värdet.

Speciellt när man skulle gå och handla och då hade t ex 20 kronor från senaste veckopengen. Du kunde välja godis och räkna på det för att få ihop något gott och trevligt inom budget på 20 kr. Det gick inte att köpa något för 30 kr om man inte sparade i flera veckor heller. Dessutom fick man pengar (lite mynt kanske) tillbaka i växel som ytterligare byggde på känslan av värde.

Idag är pengarna digitala, syns inte och är svårare att greppa

Sådant är helt enkelt inte på samma vis idag. När man inte har kontanter på samma vis blir det svårare. Ska man försöka ge barnet veckopeng i kontanter bara för att de ska få något konkret i handen? Att kunna lägga pengar i en fysisk spargris och spara den till något större köp senare gör nog bara det en del för känslan av värde.

Detta ska ju vägas mot det osmidiga med att ha och använda kontanter. Att behöva betala med dem och bära med sig dem i en plånbok när man ska använda dem. Det är ju mycket enklare att kunna betala med mobilen samt att kanske ha ett betalkort för unga, som Maestro.

Det gör också det klart enklare för dig som förälder att ge barnet lite extra pengar till något vid behov, t ex om de behöver köpa en burgare eller en bussbiljett - då kan du bara swisha lite extra om de har ett eget konto. Smidigheten väger alltså tyngre för digitala pengar, kort och swish.

Men samtidigt som saker blir smidigare och smidigare så tappar man mer och mer av det här med att verkligen känna och förstå värdet av pengarna som man använder. Det är så enkelt att betala med kort eller swish. Man ser inte pengarna och kanske tror, iaf när man är yngre, att de aldrig kan ta slut.

Det kan vara svårt att förstå att man inte kan köpa allt man vill och hur pengarna kommer in på kortet / kontot från början. Det är många saker som kan gå förlorade när man tappar den fysiska kopplingen till pengarna och speciellt barn i familjer som har det bra ställt (och som kanske blir lite bortskämda) kan få det svårt att verkligen uppskatta hur mycket värt det är att ha pengar och att kunna köpa saker. Och att man måste jobba hårt för att få in de där pengarna varje månad.

Undersökning som verkligen visar hur det är idag

Kontantlöst samhälle

I en undersökning som nyligen utfördes av Novus för Alektum Group sa hela 33 % att det är svårt att förklara värdet av pengar i ett allt mer kontantlöst samhälle och 33 % ytterligare sa också att det var svårt att förklara att man måste prioritera vad man lägger sina pengar på.

Det förstnämnda är ju det vi har pratat om i hela artikeln så här långt och det andra handlar ju troligen om att de unga inte riktigt kan förstå alla delarna av pengars värde - hur man tjänar pengarna och hur mycket man får in varje månad, vad saker och ting faktiskt kostar att köpa, hur många utgifter som finns i ett vanligt hushåll och att det inte bara är att swipa kortet och betala hur som helst.

24 % har även haft problem att förklara att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar och det är väl också ett klassiskt problem. Att barnens kompisar kan få det ena och det andra och att deras familjer åker på resor och gör saker som kostar klart mer än vad man själv kan erbjuda.

Det är inte alltid lätt att förklara men handlar väl troligen ofta mer om avundsjuka och att det är jobbigt att vara den som inte kan få de dyrare kläderna och prylarna när de runt omkring en kan. Detta är ett problem för både vuxna och barn men det är kanske mer påtagligt för barnen när de själva inte kan påverka familjens ekonomi men får vara med och ta konsekvenserna.

Följ oss på Facebook