Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Julhandeln är segare i år

Julhandeln har en förmåga att slå nytt rekord varenda år. Även de år när man pratat om att det ser lite sämre ut har det på något vis ändå blivit rekord eftersom vi svenskar älskar att spendera pengar vid jul. I år har man återigen sett att det varit sämre fart på julhandeln, vilket beror på ett antal olika faktorer. Om det blir rekord eller ej återstår dock att se.

Skälen till att det gått segare är många. För det första får man väl skylla lite på den allmänt dåliga finansiella situationen i Sverige och världen. Självklart håller man lite hårdare i plånboken när det är så osäkert hur världens ekonomi ser ut. Även om svenskarna har ganska bra med pengar i år så finns det ett visst mått av försiktighet som gör att man spenderar lite mer återhållsamt.

Andra skäl till att det gått sämre är det mila vädret och en kall bostadsmarknad. Vädret har varit mycket mildare i höst och vinter och detta har gjort att det varit klart sämre handel inom kläder och sport. Att färre köper nya bostäder leder till att hemelektronik och möbler även gått sämre. Folk har inte lika stort behov av nya prylar så länge de bor kvar i sitt gamla hem. Likadant är det med bygghandeln, som gärna ser att folk köper ny bostad och renoverar lite.

Trots att det ser ut som lite mer försiktig julhandel i år så är prognosen fortfarande att det ska bli nytt rekord igen. Den sista veckan inför jul och veckan efter är de viktigaste och julklappshandeln kommer påverka resultaten mycket. Det återstår bara att se vad som händer helt enkelt. Många affärer kan tänkas påbörja sin rea redan innan julafton för att få upp försäljningen, vilket kan leda till lite billigare julklappar för oss som inte är klara med shoppingen.

Följ oss på Facebook