Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Jag kan spara - jag är inte rädd

Sparande är en viktig del av privatekonomin men det är kanske inte alla som har ett organiserat sparande. Ibland är skälet till detta att man helt enkelt inte känner att det finns tillräckligt mycket pengar över, ibland handlar det om dålig planering och disciplin och ibland är det helt enkelt så att man väljer bort sparande och spenderar pengarna istället.

Oavsett skäl är det inte helt bra att inte spara några pengar alls. Det finns olika typer av sparande. Buffertsparande, kortsiktigt sparande och långsiktigt sparande. Det förstnämnda är det som är allra viktigast då det handlar om att bygga upp en viss buffert som säkerhet ifall det skulle bli problem med ekonomin, t ex genom minskade inkomster eller ökade kostnader. Har man ingen buffert är det en prioritet att lägga undan en del pengar till den.

Det kortsiktiga sparandet handlar framför allt om att spara till saker man vill köpa eller göra så som en ny tv, en bil, en resa och sådant. Det är sparande som man inte nödvändigtvis måste ägna sig åt men ifall man har planer på att köpa något framöver är det klart smartare att spara ihop en del pengar till det än att t ex köpa på avbetalning eller tvingas låna pengar för att ha råd.

Långsiktigt sparande är då istället sparande inför framtiden, till exempelvis pension, barn och ett bra och bekvämt liv längre fram. Det är alltid trevligt att kunna lägga undan pengar till detta och ifall man vill ha en vettig peng att leva på när man har gått i pension bör man inte vänta för länge med att börja spara.

Att komma igång med sitt sparande

För den som har ett väldigt dåligt sparande eller som inte riktigt kommit igång är det allra viktigast att helt enkelt få bollen i rullning. Det kan tyckas att det är svårt att få pengar över att spara ibland men det är bättre att lägga undan lite än att inte lägga undan något alls. Kan man börja smått med några hundralappar är det bättre än att inte spara alls och efter hand kan man kanske öka på sparandet.

Har du lite för dåligt med pengar att lägga på sparande varje månad kan ett tips vara att se över din ekonomi för att kolla ifall det finns något att göra på utgifterna. Kan du dra ner på dina utgifter kanske du hittar några extra hundralappar varje månad och det gör en definitiv skillnad att kunna gå från sparande på t ex 500 kr till 1000 kr.

När du börjar spara ska du dock alltid se till att sätta realistiska mål för hur mycket du sparar. Visst vill man gärna göra det ordentligt när man väl sätter igång men det måste vara ett rimligt mål i förhållande till hur mycket pengar du har att röra dig med. Sätter man för höga mål är risken att man misslyckas och att det känns jobbigt.

Om du har en budget för din ekonomi sen tidigare där du har koll på inkomster och utgifter (ifall du inte har gjort en budget är det något du bör prova) så kan du förhoppningsvis se hur mycket du kan lägga på sparande. Lägg till sparande som en egen post och se till att det fortfarande går ihop sig totalt. Pengar som går till sparande är ungefär som pengar till räkningar - något som du bör lägga undan innan du börjar spendera pengar på nöjen. Lägger man inte undan dem direkt är risken att det inte finns något kvar att spara i slutet av månaden.

Börja med bufferten

Ifall du inte har några pengar sparade som det är nu behöver du börja med att skapa en viss ekonomisk buffert att ha som säkerhet. Detta är pengar som endast ska användas till situationer där du behöver pengar för att få ekonomin att gå runt, t ex ifall du skulle få en oväntad utgift som du inte kan komma undan eller ifall din inkomst minskar så mycket att du inte har råd att betala räkningarna.

Det är inte lika skoj att spara till en buffert som att spara till trevliga saker att köpa men det är väldigt viktigt. En sådan trygghet gör mycket för din ekonomi. Om du inte har pengar undanlagda för en sån här eventualitet och något händer kan det få hela din ekonomi på fall. När man väl börjar komma efter med räkningar eller tvingas låna för att klara sig går det snabbt åt fel håll.

En vanlig buffert kan tänkas ligga på två månadslöner innan skatt. Det är lite olika från person till person vad som är lagom, det beror på din ekonomi. En del vill ha större buffert och en del tycker att mindre räcker men det är aldrig fel att ha en stor buffert. Ju mer pengar man har som säkerhet ju troligare är det att man tar sig igenom alla ekonomiska bekymmer man kan stöta på i framtiden.

Börja spara du också

Det finns alltid något som man kan spara till. Ifall man redan har byggt upp en vettig buffert kan man spara till andra saker, vare sig det är på lång eller kort sikt. Att spara pengar till sådant man vill köpa är den allra bästa vägen att gå om man ska vara ansvarsfull med sin ekonomi. Det är bättre att först spara ihop pengarna och sen köpa något än att köpa först och sedan försöka fixa fram pengar för att betala det.

Sparande kan ske i många olika former. Du kan spara på ett säkert sätt genom att sätta in pengarna på ett sparkonto med vettig avkastning eller satsa på obligationer och räntebärande papper. Det finns även en hel del fonder med låg risk som ger en bra avkastning över tid. Vill du ha större avkastning med högre risk kan du titta på aktier. Se dock till att samla in ordentligt med information om dina investeringsformer så att du inte riskerar dina pengar onödigt.

För dig som redan har ett sparande är rådet att för det första fundera på ifall du har en bra plan. Det är bra att sätta upp mål och planera hur man vill sköta sitt sparande. Det är också bra att sprida sina investeringar så att man inte lägga alla ägg i samma kort. Detta speciellt om man är intresserad av aktier och investeringar med stor risk.

Ett annat råd är att försöka vara aktiv och jobba lite med sina pengar. Att bara låta dem vara och "nöja sig" gör ofta att man inte tjänar lika mycket som man skulle kunna. Kolla på olika alternativ, byt om du inte är helt nöjd, samla information och offra lite av din tid. Det är nästan alltid värt det.

Följ oss på Facebook