Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Hur står det till med Sveriges ekonomi?

Vi har inte längre någon ekonomisk kris eller några större problem men det är inte någon jättebra fart på landets ekonomi ändå. Det rullar på i sakta mak men verkar inte hända så mycket. Sveriges BNP har bara ökat blygsamma 0,2 % från första kvartalet och hushållen tror inte på några fantastiska tider framöver.

Sveriges ekonomi

Många hade nog hoppats på eller trott på en lite bättre ekonomisk utveckling under året men det har varit segt. Det har inte hänt så mycket och ökningen av BNP har varit minst sagt blygsam. Den har ökat med 0,2 procent jämfört med förra året samma period då den ökade med 1,9 procent. Största skälet till ökningen verkar vara hushållens konsumtion.

På grund av den svaga ökningen och att det fanns förväntningar om en bättre utveckling (man trodde på en ökning på ca 0,6 procent vilket ju inte inträffade) så har den svenska kronan försvagats lite mot dollarn och euron. Sveriges ekonomi rör sig väldigt långsamt framåt och det är inte riktigt den takt som man hade velat se.

De svenska hushållen inser också att det inte är bästa läget för landets ekonomi eller deras egen för den delen. Många tror på att det är läge att vara lite försiktig med sina pengar och att inte slösa bort dem på genom att handla sådant som man inte verkligen behöver. Folk verkar också tro att risken är lite större att man förlorar jobbet.

Alla dessa saker kan sammanfattas i att våra hushåll är lite försiktiga och skeptiska och förhoppningsvis håller lite extra hårt i sina pengar. Fördelen med detta är givetvis att vi undviker att hamna i för stora ekonomiska problem på grund av konsumtion som vi inte har råd till men samtidigt så kommer hushållen i mindre utsträckning bidra till landets BNP. Detta betyder i sin tur att vi kanske får en minst lika dålig utveckling av BNP framöver under hösten.

Vi får hoppas på att landets ekonomi kommer igång lite bättre och får mer fart så att vi inte behöver trampa vatten på samma ställe hela tiden. Risken är dock att det kan ta ett tag till innan vi har återhämtat oss ordentligt från de dåliga tiderna som varit i Sverige och Europa. Inför hösten kanske vi får räkna med att vara lite åthållsamma för att nästa år hitta in i en bättre ekonomisk situation.

Följ oss på Facebook