Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Höstbudgeten - så påverkar den din plånbok

Nu har regeringen presenterat höstbudgeten och det kanske inte är den mest spännande eller tokigaste budget som någonsin har presenterats, men likväl så finns det saker att rapportera. Några av de viktigare punkterna är att pensionärer får en skattesänkning, att värnskatten avskaffas och att grundnivån i garantipensionen höjs lite.

Många tycker att det saknas viktiga reformer i budgeten. Att det är bra läge för satsningar på välfärden, jobb osv, t ex med tanke på den låga räntan. Det har dock inte kommit något sådant alls i princip. Endast lite blandade småsaker. Största punkten är väl då satsningen på lite lägre skatt för pensionärer, så att skillnaden ska bli mindre mellan pensionärer och arbetande.

Lägre skatt för pensionärer

Pensionärer med en inkomst över 17 000 kr i månaden får sänkt skatt. Har man 20 000 kr i månaden så sänks skatten då med ca 200 kr per månad. Detta är en del i att minska klyftorna mellan de som arbetar och de som har pension.

Utökat bostadstillägg för pensionärer

Den som är ogift får en höjning av kostnadstaket på bostadstillägg från 5 600 kr till 7 000 kr och den som är gift får en höjning från 2 800 kr till 3 500 kr. Ytterligare en liten sak som gör det lite bättre för pensionärer med låg inkomst.

Grundnivån för garantipensionen höjs

I höstbudgeten finns en höjning av grundnivån för garantipensionen. Höjningen blir på 200 kr per månad. Ännu en liten grej för att förbättra pensionen.

Värnskatten avskaffas helt

Värnskatten är en extra skatt på 5 procent som läggs på alla årsinkomster som överstiger 703 000 kr. Det är alltså en beskattning av höginkomsttagare. Skatten tas nu bort helt och det innebär att om man har en hög lön så blir det mer i plånboken. Den som tjänar 65 000 kr i månaden får ut ungefär 700 kr extra varje månad.

Skattesänkning i glesbygden

Regeringen vill sänka skatten i vissa utvalda kommuner i glesbygden. En del av stimulans av glesbygden som innebär skattesänkningar med upp till 137 kr per månad. 80 kommuner får ta del av denna skattesänkning.

Höjd skatt på bränsle

Både bensin och diesel beskattas via bensinskatten, enligt en uträkning som följer Konsumentprisindex. I somras sänktes skatten faktiskt tack vare Moderaternas och KD:s budget som ju klubbades igenom förra hösten. Nu ska de dock höjas igen i höstbudgeten - med 15 öre per liter för bensin och 10,25 öre för diesel. Detta kan framför allt slå mot glesbygden, där man i större utsträckning kör bil och längre sträckor.

Uppskov för reavinstskatt vid bostadsförsäljning

Nu införs uppskovstaket igen för försäljning av bostad där man går med vinst. Uppskovstaket är tillbaka men höjs samtidigt till det dubbla. Begränsningen avser hur mycket av skatten på vinsten vid försäljning som kan skjutas upp till senare. Tidigare låg taket på 1,45 miljoner och nu ligger det på 3 miljoner. Många anser att taket inte borde finnas alls.

Ny skatt på plastkassar

Att användning av plastartiklar är dåligt för miljön är något de flesta har koll på och för att minska nedskräpningen har flera åtgärder tagits de senaste åren. Nu för tiden tar de flesta butiker betalt för sina plastpåsar för att man ska fundera över om man verkligen behöver ha en alls. Nu har bärkassar i plast fått ett skatt på hela 3 kr per påse. Det är ganska mycket för den som regelbundet köper till kassar när de handlar mat och annat.

Följ oss på Facebook