Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Har du missat nåt i din deklaration?

Nyligen hittade jag en grej i deklarationen som jag missat att fylla i som gör att jag med lite tur kan få tillbaka lite mer pengar. Det är ju en sån där grej som kan hända ibland och självklart vill man gärna att det ska bli rätt. Man vill ju så klart få de pengar man har rätt till och då speciellt när det gäller skatten eftersom man ändå betalar så mycket.

Kanske orkar man inte direkt fundera på om man har gjort något misstag i deklarationen. Den kan ju vara lite krånglig ibland och ifall man nu skulle ha missat något kanske man ändå inte vet hur man ska gå till väga för att ordna till detta. Ska man behöva bråka med Skatteverket för att få ordning på saker och ting?

Detta är ganska bra att veta

Du kan begära omprövning för deklarationer som går hela fem år tillbaka i tiden. Det innebär att om du kommer på att du har gjort något lite dumt för fyra år sedan som lett till att du inte fått den skatt du borde så kan du skicka in en blankett för att försöka få detta fixat.

Skatteverket har sina bestämda regler och man kan tycka att de är lite skrämmande att ha att göra med, men dessa regler kan även vara till din fördel. Skatteverket vill ju att du ska göra rätt med skatten. De vill att du ska fylla i din deklaration korrekt och betala så mycket i skatt som du enligt lagen ska göra.

Om du har fyllt i deklarationen fel eller missat något har de inget emot ifall du försöker ordna till det. Oavsett om det innebär att du får mer skatt eller mindre. De kommer inte att bråka eller kämpa emot eller försöka lura dig ifall du faktiskt har rätt. Målet är att skatten ska betalas så korrekt som möjligt och ifall du då har rätt till lite mer pengar kommer de också att ge dessa pengar till dig (så länge de tycker att du har rätt).

Ta dig tid att ompröva

Om du känner på dig att du kanske inte har gjort helt rätt med skatten kan du alltid kolla tillbaka och se om du eventuellt kan skicka in en omprövning. Det är givetvis inte alltid lätt att hitta de små felen men det skadar inte att titta. Det kan definitivt vara värt det.

Själva omprövningen i sig är inte så komplicerad. Blanketten har ett fält där du ska fylla i vad du vill ha omprövat och ett fält där du fyller i varför du anser att du bör få detta ändrat. Du ska givetvis försöka skriva så omfattande som möjligt så att det blir lättare för Skatteverket att kolla upp det hela, men i övrigt är det ganska simpelt.

Ifall din omprövning inte godkänns så är det ju inte så mycket mer med det. Då har du åtminstone försökt. Du kan dessutom även överklaga ifall du verkligen känner att du har rätt och tycker att det är värt besväret.

Länk till blanketten för omprövning

Följ oss på Facebook