Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Ha koll på vem du har att göra med

Idag kan det vara lurigare än någonsin att ha koll på vem du har kontakt med. När telefonen ringer kan det vara någon skojare som låtsas vara från din bank. När du får e-post kan det vara något bedrägeri där du luras att ge upp dina uppgifter eller får datorvirus om du klickar på en länk. I en tid av osäkerhet är information viktig och den som kan få fram informationen ligger steget före.

När du köper eller säljer saker finns det också risk att bedragare är framme och lurar till sig dina pengar eller saker. De flesta har säkert hört talas om de som säljer saker på Blocket och får betalt men aldrig skickar sakerna eller sådana som vill provköra bilen men aldrig kommer tillbaka. Man vet helt enkelt inte riktigt vem man har att göra med och vad de är kapabla till.

Givetvis är det svårt att alltid kolla upp alla i alla lägen. Ibland har man för lite tid eller för lite information för att det ska gå vägen. Ibland känns det kanske inte heller värt det. Men oftast kan det vara skönt att ta fram lite information om den som man har att göra med.

När man inte vet är det skönt att ta en närmare titt

Kolla upp bolag och privatpersoner

När jag ska handla från en ny butik, som jag inte har koll på eller har haft att göra med förr så känns det tryggare om jag först kollar upp dem genom att söka på namnet och titta igenom recensioner och kanske lite bolagsinformation. Har ett företag bra betyg på exempelvis Trustpiolot eller Reco så känns det klart bättre, speciellt om man också kan läsa vad folk har skrivit.

När man har att göra med privatpersoner är det inte riktigt samma sak eftersom ingen har satt betyg och recenserat dem. Man kan dock få fram en hel del intressant information trots detta. Du kan hitta personer och telefonnummer hos Ratsit och där inne finns det faktiskt otroligt mycket information att hämta.

Du kan kolla upp var de bor givetvis men även om de är gifta och vilka andra som de bor tillsammans med, vilka fordon de har, om de är aktiva i något bolag, deras inkomst, betalningsanmärkningar och en hel del annat sådant (varför inte se om de har en hund). Det går alltså att få bra info om en privatperson och utifrån detta göra en bedömning om man tror att personen går att lita på.

Om man ska göra affärer med personen i fråga och dennes ekonomi är viktig så går det att kolla upp den genom t ex Ratsit och få fram uppgifter om lön, inkomster från näringsverksamhet, inkomst av kapital, betalningsanmärkningar och sådana saker. Du kan ta reda på att personen har godkänd ekonomi så att du inte får problem om du ska sälja något eller låna ut pengar etc.

Allt sånt här kan vara trevligt exempelvis om man ska köpa eller sälja bil av eller till en privatperson och vill känna sig tryggare, eller vid andra tillfällen då man har att göra med en privatperson där lite större summor pengar är inblandade.

Hitta bedragare tidigt

Ingen vill bli lurad och det är viktigt att man lär sig att se vilka bedragarna är redan på ett tidigt stadium, så att man kan undvika dem och även slipper lägga tid på dem. Ju snabbare man kan identifiera lurendrejare ju bättre.

Att bli lurad t ex av en blufflångivare, en falsk säljare eller köpare på Blocket eller någon som låtsas tycka om dig men bara vill ha dina pengar, är givetvis tråkigt. Det kan svida rejält i plånboken och man kan förlora många tusenlappar om man inte är försiktig. Och det är som sagt idag mycket bedrägerier och bluffar där ute, som du riskerar att bli indragen i.

Vad man ska titta efter är så klart helt olika beroende på vad för typ av bluff det handlar om. Men generellt sett så ska man akta sig för sådant som ser för bra ut för att vara sant. Man ska akta sig för sådana som inte talar god svenska (e-postmeddelanden kan vara på svenska men översatt dåligt av t ex Google Translate, vilket är ett dåligt tecken).

Man ska akta sig för alla som vill ha pengar av en kan man väl säga - åtminstone om de vill ha pengar av ett onormalt skäl eller på ett ovanligt sätt. Om någon kräver att du betalar en avgift innan du får ett lån t ex eller om du ska betala för en vara i förskott (om det inte är något väldigt billigt).

När det gäller sol-och-vårare som försöker få dig att tro att de gillar dig, för att senare be om ekonomisk hjälp så är det så klart lite knepigt men det sunda förnuftet måste få vinna över “känslorna”. Även om det är skönt att tro att någon gillar en så måste man vara realistisk och om något känns fel så är det tyvärr ofta så. Här kan det verkligen vara rätt väg att gå att kolla upp personen lite närmare och se om hen känns seriös.

Följ oss på Facebook