Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Förmånerna från facket du kanske missar

Ett medlemskap i en fackförening innebär hjälp och förmåner, vilket du givetvis också betalar för. En del av fördelarna är mer självklara, sådant som är det huvudsakliga skälet till att du blir medlem från första början. Dock finns även en del andra, mindre uppenbara fördelar, vilka kan vara värda att ha koll på. Dessa ska vi titta på idag.

Att vara medlem i facket har vissa mer uppenbara fördelar. Du får ta del av ett kollektivavtal som ger dig rättigheter och förmåner och som avtalar om lön osv. Du har också hjälp och stöd från facket vid problem på arbetsplatsen, t ex med arbetsmiljö, arbetsskador, behandling av anställda eller vid uppsägning osv. Dessutom kan du vara medlem i en a-kassa och få ekonomiskt stöd om du blir arbetslös.

Förmåner i facket

Det jag tänkte fokusera på är dock de lite mindre uppenbara fördelarna, som kan hjälpa dig eller kanske framför allt hjälpa dig att spara pengar. Det finns nämligen ett antal specialerbjudanden för medlemmar i fackföreningar.

Tanken är inte direkt att du ska gå med i facket bara för att få ta del av dessa specialerbjudanden. Det är inte jättebilligt att vara medlem så om man bara tänker sig att gå med för att få bättre priser här och var och spara pengar så är det troligen inte rätt sätt att tänka.

Det är dock många som är medlemmar ändå, just för att de uppskattar de vanliga fördelarna, och som då också har de här andra fördelarna och rabatterna på köpet. Men det är inte alltid man tänker på att dessa finns och därför missar man möjligheten att spara pengar.

Försäkringar

Många fackförbund erbjuder sina medlemmar specialpriser på försäkringar från vissa försäkringsbolag som de samarbetar med. Du kan alltså få speciella paketpriser eller rabatterade priser, som normalt är mer fördelaktiga än andra erbjudanden.

Olika fackföreningar samarbetar med olika försäkringsbolag men i de flesta fall handlar det om att du kan få t ex 10-20 % rabatt på olika basförsäkringar som hemförsäkring / villaförsäkring, bilförsäkring osv.

Det kan även tänkas att du kan få teckna speciella försäkringar som inte alla har tillgång till. Försäkringarna kan vara speciellt framtagna för medlemmar med bättre pris eller villkor. Om du har möjlighet att utnyttja dessa (och behöver dem) så är det givetvis en trevlig bonus.

Försäkringar som ingår i medlemskapet

De flesta fackföreningar har åtminstone någon eller några försäkringar som ingår i medlemskapet och den vanligaste av dessa är inkomstförsäkringen. En inkomstförsäkring ger dig extra ersättning om du blir arbetslös, utifrån din tidigare lön.

Via a-kassan får du en viss trygghet om du skulle förlora jobbet. Du får då stöd i form av ekonomisk ersättning. Vanliga a-kassan har dock en del begränsningar och du kan inte få ut hur mycket som helst. Det finns t ex ett tak på 910 kr per dag.

Med en inkomstförsäkring bygger du ut skyddet och får mer pengar. Du kan få ut upp till runt 80 % av din tidigare lön under en längre period, där du söker efter ett nytt jobb. Du får en högre gräns för din lön så att du inte drabbas lika hårt om du förlorar ett välbetalt jobb osv.

Det kan även tänkas ingå andra försäkringar i medlemskapet men exakt vad som ingår beror på fackföreningen. Hos Unionen får du t ex även en livförsäkring vid arbetslöshet, för att kompensera för bortfall av den livförsäkring som arbetsgivaren eventuellt hade. Det är något som kan vara bra att ha men också värt att veta för den som har tecknat en egen livförsäkring (kanske går att spara pengar här).

Unionen är givetvis inte enda fackförbundet men dock det största för tjänstemän. Så fungerar Unionen facket - läs lite mer information om vad som ingår och vad du får om du beslutar dig för att bli medlem.

Spara pengar på att undvika dubbla försäkringar

I vissa fall kan det till och med tänkas att man har dubbla försäkringar för att man har en gratis via fackföreningen och en som man själv har skaffat. Det är onödigt att ha dubbla försäkringar då man i de flesta fall ändå bara får kräva ersättning från en försäkring för en viss sak (t ex livförsäkringen kan vara undantagen).

Om du har en försäkring som ingår i medlemskapet så behöver du alltså troligen inte den försäkring som du har betalat för själv. Du kan då säga upp den och spara en del pengar varje månad. Givetvis är det viktigt att du kollar upp villkor osv för de olika försäkringarna så att du inte tappar något viktigt skydd eller någon annan faktor väger in.

Rabatt på lån / medlemslån

Något som ofta erbjuds till dem som är medlemmar i facket är förmånliga lån. De stora bankerna har olika typer av medlemslån som är lån med extra förmånliga villkor och bättre ränta.

Bolån kan t ex vara ett av de lån som går att få extra förmånligt via facket. Att pruta på bolån och förhandla om en ränterabatt är något som vi alltid förespråkar och vi har tidigare gått igenom faktorer som kan hjälpa dig att sänka din boränta (t ex att du har en god ekonomi, att du samlar dina lån och affärer hos en viss bank).

Att vara medlem i en fackförening är ytterligare en sådan sak som kan hjälpa dig att sänka räntan. Det är alltså en bra idé att kolla upp vad du kan få för extra förmåner som medlem i facket. Med lite tur kan du få en helt ok ränterabatt. För bolån är det väldigt viktigt med låg ränta och det gör mycket pengar på sikt, så det är helt klart en bra fördel som du bör ha koll på.

Det kan även tänkas att du kan få vanliga privatlån i form av medlemslån med lite bättre villkor och lägre ränta. Du får kolla upp med ditt fackförbund vad som gäller och vilka banker som de samarbetar med.

Rabatter och förmåner

Ett medlemskap kan ge dig en helt mängd olika rabatter och specialerbjudanden, vilket kan hjälpa dig att spara pengar. Det kan vara allt ifrån rabatter på hotell och resor, el-avtal, kläder, böcker och tidningar till utbildningar. Exakt vad som erbjuds beror på vilken fackförening du går med i. De har alla sina egna samarbeten.

Även här är poängen givetvis att du inte ska gå med och bli medlem bara för att få rabatter och specialpriser. Du ska givetvis gå med för att du gillar de allmänna fördelarna med att vara medlem i facket. Dock ska du vara uppmärksam på vilka rabatter och samarbeten som finns via din fackförening, så att du inte missar ett tillfälle att spara pengar.

Om du ska ut och resa eller köpa något är det bra om du har fackföreningens rabatter i bakhuvudet och att du kan kolla upp om det går att använda dem för att spara en slant. Ibland går det och ibland är det givetvis inte aktuellt. Dock vore det tråkigt om du betalade mer för något än du behöver, för att du glömt att kolla upp vad du kan få.

Många gånger kan du få gå på olika arrangemang och events, mässor och liknande till rejält rabatterade priser eller helt gratis. Speciellt bra kan det vara för dig som vill utveckla din kompetens och avancera på din arbetsplats. Här får man ofta extra stöd och kan förutom coaching även få sponsrad utbildning i form av kurser eller bidrag för studier.

Som student kan man också många gånger få lite extra bra förmåner. Medlemskapet i sig brukar vara kraftigt rabatterat så att man har råd att gå med trots lägre inkomster och man kan dessutom få bidrag av olika slag, lägre priser på kurslitteratur och en del annat. Något som klart är värt att kolla upp.

Följ oss på Facebook