Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dyr el i vinter med nedstängd kärnkraft?

Just nu står hela 6 av 10 reaktorer stilla för Sveriges kärnkraftverk. Skälet till detta är översikt, reparationer och uppgraderingar av olika slag. Förr har man systematiskt stängt ner reaktorer nån månad per år för reparationer men det gjordes huvudsakligen på sommaren när elen var billig. I år sker det under hösten och frågan är hur mycket kärnkraft vi har under vintern när efterfrågan ökar.

Just nu är vi som sagt nere på endast 40% av kapaciteten för kärnkraften, vilket inte är speciellt mycket. När en reaktor väl är nedstängd brukar det ta ett bra tag innan den kommer igång igen eftersom man ska gå igenom, reparera och uppgradera efter behov. Reaktorerna börjar bli gamla och kräver klart mer underhåll än förr i tiden.

Stoppen nu sker också på hösten istället för på sommaren när elen är som billigast. Elpriserna är just nu klart godkända och det beror huvudsakligen på att vi har välfyllda vattenmagasin som gör att vattenkraften kör på i bra takt. Ett annat skäl är ekonomisk stiltje vilket i sin tur gör att företagen gör av med mindre el. Frågan är dock hur det kommer att bli i vinter när efterfrågan kommer gå upp.

Det finns en klar risk att reaktorerna fortfarande kommer vara nere när vintern kommer och detta innebär självklart att det kommer bli svårare att få ihop elen. När efterfrågan ökar går priserna upp och det kan tänkas att vi tvingas importera el från exempelvis Tyskland, vilket också innebär en högre prislapp.

Marknaden tror på högre elpriser framöver och det kan man se på terminspriserna, som visar vad marknaden tror att priserna kommer att ligga på i framtiden. Man spår ökade priser i vinter, vilket gör det väldigt sannolikt att så blir fallet. Exakt hur mycket högre går ju dock inte att avgöra just nu. Säkert är dock att om kärnkraften fortfarande går på 40% i vinter blir utbudet sämre än vi konsumenter skulle föredra.

Slutligen är ju då frågan om man ska köra på rörligt pris eller binda priset. Detta är normalt en fråga som inte har ett klart svar utan det handlar om vad du har för situation. Rörligt pris kan vara lite bättre i längden men du måste också ha tillgängliga pengar så att du klarar av eventuella toppar. Har du begränsat med pengar löst och inte vill riskera något är det säkrare att binda upp priset, då får du inga överraskningar.

Följ oss på Facebook