Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Dåligt med konsumentstöd i kommunerna

Stöd till konsumenter är viktigt. Det finns många krångliga produkter och svårtydda avtal etc. Tydligen verkar kommunerna dock inte satsa på att erbjuda hjälp för detta. Fler och fler stänger ner sin konsumentvägledning och det är nu många som inte erbjuder denna tjänst alls.

Det är inte alltid lätt att vara konsument och att köpa varor eller tjänster. Det finns dåliga företag, konstiga eller krångliga produkter och tjänster, telefonförsäljare som är svåra att säga nej till, krångliga avtal med luriga villkor i det finstilta osv.

Att kunna få hjälp och vägledning i konsumentfrågor är inte oviktigt. Det behövs allt som oftast lite hjälp och även om folk säkerligen frågar familj och kanske vänner om hjälp ibland så kan det också krävas ytterligare hjälp av någon som verkligen vet vad som gäller.

Främst äldre blir lidande när det stänger ner

Mindre stöd för konsumenter från kommunerna

Speciellt kan detta gälla för äldre, som kanske har svårare att förstå vissa saker. Ännu mer i dagens digitala samhälle. Det är svårt nog för de som är yngre och har koll, även om de har huvudet på skaft. När man blir äldre kan det vara svårare att hänga med och då viktigare med hjälp.

Det är också de äldre som många gånger kanske föredrar att prata med en riktig människa och få hjälp den vägen. Yngre kan säkert oftare kan tänka sig att läsa sig till svar på Internet samt maila eller chatta med någon för att få hjälp. Detta är inte den vanligaste vägen att gå för de som är 65+ idag.

Att det finns någonstans att vända sig där man kan få prata med en riktig person, som är opartisk och dessutom utan kostnad, är guld värt för många. Det är därför tråkigt att kommunerna verkar lägga ner sin konsumentvägledning i snabb takt.

Kommunerna verkar ge upp konsumentvägledningen

I ett pressmeddelande från Konsumentverket säger de att antalet kommuner som erbjuder konsumentvägledning hela tiden minskar. Sedan ifjol har endast fem kommuner startat sådan verksamhet. Hela 29 har helt lagt ner sin.

Detta innebär att det idag är hela 111 kommuner som inte erbjuder någon sådan vägledning alls. Det är så mycket som 38 procent av alla kommuner. Alltså jättemånga om man sammanfattar lite lätt.

Detta samtidigt som ungefär 75 procent av alla konsumenter någon gång varje år får problem med något köp. Kanske de inte kräver hjälp från någon som jobbar specifikt med detta, utan kan lösa det med hjälp av vänner eller genom att läsa sig till svar och diskutera med säljaren.

I vilket fall är det många som råkar ut för krångel och av dem skulle nog ändå ganska många varit nöjda om de kunnat prata med en expert och fått lite råd.

Det finns idag en tjänst från Konsumentverket som heter Hallå Konsument, vilka man kan höra av sig till för att få hjälp i olika konsumentärenden. Det går att ringa, maila eller chatta med dem. Detta är givetvis mycket bra, men vissa föredrar ju helt klart personliga möten framför mail och telefon.

Budget- och skuldrådgivning

Kommunerna har även ansvar för att erbjuda budget- och skuldrådgivning till de som behöver. Detta är också kostnadsfritt. Det finns sådana att kontakta i alla kommuner, eller ska iaf finnas. Tjänsten är till för den som vill bättra på sin ekonomi, komma ur skuldfällan och få ordning på budget och räkningar etc.

Det är bra att detta finns och det läggs inte ner som tur är. Dock verkar väntetiderna vara riktigt långa. I vissa kommuner behöver man vänta många månader innan man kan få hjälp, vilket gör att en dålig situation mycket väl kan hinna bli klart sämre innan man hunnit få hjälp.

Behöver du denna typ av hjälp med att få ordning på din ekonomi kan du med fördel kolla upp vart man ska vända sig i just din kommun. Ofta har kommunerna information om det på sina egna webbsidor. Om du känner behov av att läsa på lite om ekonomi, skulder, budget och liknande i grundläggande artiklar om dessa ämnen så kan du även göra det här på Ekonomi-portalen.com!

Följ oss på Facebook