Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bilens kostnader svårare att få in i sin månadsbudget

Bilen är en källa till många utgifter, det är nog en ganska allmän uppfattning. Vi vet alla att det kostar en hel del att ha bil men bekvämligheten, smidigheten och det faktum att man ofta helt enkelt behöver en bil väger upp de utgifterna. Det luriga är dock att på ett korrekt sätt bedöma hur mycket bilen kostar i snitt varje månad och att lägga upp en budget för bilen som stämmer med verkligheten.

En månadsbudget är en kalkyl som är riktigt bra att ha. Det är i princip en lista över alla de utgifter du har en vanlig månad, med syfte att visa lite mer exakt hur mycket pengar du egentligen gör av med i snitt per månad. Detta är viktigt eftersom du vill se hur mycket pengar som försvinner ut i förhållande till de pengar som kommer in i form av lön, bidrag och annat.

När du ser hur stora utgifter du har varje månad kan du först och främst se att du går plus - att din ekonomi är hälsosam och att du inte har för stora utgifter. När du vet att du går plus kan du sedan se hur mycket du går plus, så att du kan avgöra hur mycket pengar du kan lägga på olika typer av sparande och hur mycket du kan få över till nöjen och till att slösa på trevliga / roliga saker.

Bilens kostnader svårare att se i ett månadsperspektiv

Bilen svårare att passa in i månadsbudget

Det finns många saker som vi betalar varje månad som är relativt enkla att slänga in i en budgetkalkyl. Sådant innefattar t ex boendekostnader som hyra / avgift,  ränta,  amortering men även försäkringar, elräkning, värme och vatten, sophämtning etc. Andra avgifter som också vanligtvis är enkla att hålla ordning på är t ex mobilabonnemang, tv och bredband och liknande saker.

Ofta får vi för dessa saker räkningar varje månad eller betalar på autogiro månadsvis. Ibland kanske räkningarna kommer lite mer sällan som en gång i kvartalet, beroende på vad man har valt, men det är då ändå ganska enkelt att dela en sådan räkning på tre och få fram månadskostnaden. Alla sådana utgifter är ganska uppenbara när vi ska göra vår månadsbudget och lätta att lägga in.

Vad är så annorlunda med bilen?

Det som gör att bilen blir svårare att få in i månadsbudget är huvudsakligen att det finns många utgifter relaterade till bilägande som inte kommer så ofta. Många av dessa utgifter dyker upp kanske en eller ett par gånger om året. Det är inte ens säkert att de dyker upp regelbundet utan det kan vara lite olika, vilket gör det extra lurigt.

Bensin / bränsle är något som man oftast kan budgetera för då det är en återkommande utgift varje månad. Det kan vara lite lurigare att lägga in denna post jämfört med t ex en försäkring då kostnaden för försäkringen är exakt samma varje månad men hur mycket bränsle du förbrukar kan variera från månad till månad. Dock är det bara att lägga in ett snittbelopp och det borde vara hyfsat enkelt att bedöma. Det är samma som man får göra med matkostnaderna.

Sådant som kan vara lite mer lurigt är utgifter som återkommer en eller ett par gånger per år. Detta inkluderar bilskatt, service av bilen, besiktningen och sådant. Såna här saker återkommer i princip varje år men eftersom det är en enda räkning som bara kommer en gång om året så är det lätt att glömma att lägga in dem i sin månadsbudget.

Ännu lurigare är det med kostnader för reparationer av bilen. Det är omöjligt att säga hur ofta man måste lägga pengar på reparation av något som har gått sönder och det är nästan lika omöjligt att säga hur mycket det då kommer att kosta. Ibland behöver man bara byta en lampa för några hundralappar och en annan gång kan man behöva laga något som kostar 5 000 - 10 000 kr. Bilar är luriga på det viset.

Viktigt att ändå försöka få med bilen i sin månadsbudget

Även om det är lätt att glömma så är det ändå bra att ha med bilens alla kostnader i sin månadsbudget. Det kanske kan kännas konstigt att ta en utgift i en månadsbudget som bara dyker upp en gång om året men det är fortfarande något som måste betalas och ifall man vet om att det är en utgift som återkommer årligen så ska det även finnas pengar till den när den väl dyker upp.

Service på bilen är ett bra exempel då det kan gå på två, tre tusenlappar årligen, lite beroende på hur noga man är med att serva sin bil. Om du brukar lämna in din bil till verkstaden runt oktober varje år så kommer det då också en utgift på säg 2 500 kr i oktober som måste betalas.

Har du planerat in detta och sparat undan pengar till detta i din månadsbudget varje månad under hela året så är det inte en speciellt konstig grej och du kommer enkelt att klara av den utgiften. Men om du inte direkt har tänkt på det eller sparat pengar så kan det plötsligt bli en lite oväntad smäll på 2 500 kr. Hur mycket det egentligen svider beror givetvis på hur stora marginaler du har i din ekonomi.

Någon med mycket god ekonomi kanske inte känner av detta men den som har små marginaler vill givetvis inte plötsligt få en stor utgift av det slaget. Har du en lite svagare ekonomi med mindre marginaler och funderar på att köpa bil så bör du även räkna in t ex service och liknande i din månadsbudget, när du försöker avgöra ifall du verkligen har råd att köpa / äga en bil. Försökt att inte bara tänka på uppenbara utgifter som bränsle, utan även dessa lite mer utspridda utgifterna.

Hur ska man praktiskt göra / tänka för att få bättre ordning på bilkostnaderna?

Se till att du har råd med bil inom din ekonomi

För det första är det som jag precis nämnde bra att göra en budget innan man köper sin bil för att se att man har råd att köpa bilen och att man har råd att äga den. När du köper bil blir det förmodligen frågan om ett billån där du ska betala ränta och amortera varje månad. Dessa poster ska du sätta in i din månadsbudget för att se att du fortfarande går plus i din ekonomi efter att bilen är inräknad.

Sedan måste du även räkna in ett schablonbelopp för bränsle, så mycket som du tror att detta kommer att kosta varje månad med normalt körande. Sen tillkommer även bilförsäkringen som du med fördel kan betala via autogiro månadsvis. Måste du betala för p-plats så ska detta givetvis in i din budget också. Slutligen måste du även komma ihåg alla de lite mer utspridda men fasta avgifterna så som bilskatt, besiktning, service och liknande.

De utgifter som bara kommer en gång om året kan du dela på tolv för att få en uppfattning om hur mycket det påverkar din månadsbudget. Viktigt är dock att du inte låter bli att ta med dem i beräkningarna. När allt är inlagt måste du fortfarande gå plus och känna att du har tillräckliga marginaler i din ekonomi, annars får du fundera en gång till på ifall du verkligen ska köpa bil.

Vet du vad du ska betala så kan du börja spara

När du väl har köpt en bil kan du använda din månadsbudget inte bara för att ha koll på att allt går runt ekonomiskt och att du har marginaler, utan du kan även använda den som en mall för hur mycket du behöver spara.

Ifall vi räknar med att en service går på t ex 2 400 kr och du vill utföra en sådan årligen för att hålla din bil i god form så blir det 200 kr per månad. 2 400 kr låter ganska mycket som ett engångsbelopp men 200 kr månadsvis låter väl inte så farligt. Om du bara kan spara 200 kr per månad tills den gången du ska utföra service på bilen så blir det alltså inte så svårt att betala för detta när dagen väl kommer.

Du kan alltså använda din månadsbudget för att räkna ut hur mycket du bör spara undan för kommande bilkostnader. Lägg gärna undan dessa pengar varje månad på något ställe där du har koll på dem och vet att du inte använder dem till något annat. På så vis försäkrar du dig om att du inte slösar bort pengarna på nöjen utan att tänka dig för och du har dem redo när det väl är dags att betala för din bilservice.

Skapa en pott för reparationer

Du kan även göra samma med pengar för reparationer - du kan skapa en slags pott genom att lägga undan lite varje månad. Så länge inget händer som kräver reparationer så ligger potten orörd och växer sakta men säkert - och den dagen du sedan råkar ut för att något går sönder som kräver åtgärd så har du redan pengar undanlagda för att fixa det.

Beroende på hur mycket du lägger undan och hur lång tid det går innan du behöver utnyttja pengarna kan du klara av olika stora utgifter. Om du klarat dig i många år utan några problem så kan du med andra ord har en stor buffert sparad och det är en ganska skön säkerhet att ha. Om det skulle dyka upp något så behöver du inte oroa dig för att inte ha råd att laga din bil. Då finns pengarna redan på plats.

Följ oss på Facebook