Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Bästa sätten att använda sin skatteåterbäring

Den här veckan har väldigt många svenskar fått tillbaka pengar från Skatteverket. En och annan kanske har haft oturen att få restskatt men för er som har fått pengar tillbaka kommer här ett antal tips på hur man bäst använder de extra pengar man får in (som är bättre än att sätta sprätt på pengarna).

Skatteåterbäring

Skatteåterbäringen är på något vis lite som att vinna på lotto - det är pengar som dyker upp ganska plötsligt och som man inte riktigt visste hur det skulle bli med. Visst hoppas man alltid på att få pengar tillbaka men man vet sällan säkert hur mycket man kan tänkas få och det känns oftast som en ren bonus när dessa pengar trillar in.

Det är inte så ofta man brukar veta exakt hur mycket man ska få eller om det helt säkert blir några pengar tillbaka och därför brukar man inte heller planera hur man ska spendera dem. När dagen väl kommer då skatteåterbäringen dyker upp kan man bli glatt överraskad och i det läget är det nog också många som börjar tänka på alla roliga saker man kan göra för sina "extrapengar".

Mina tips kommer mestadels att handla om förnuftiga och ekonomiskt ansvarsfulla sätt att spendera pengar man får tillbaka på skatten. En del vill säkerligen handla upp dessa pengar på nöjen eller unna sig att göra något speciellt och för dem som har en god ekonomi kan det helt klart vara ok att ha skoj för pengarna. Jag tycker dock att man med fördel kan använda åtminstone en del av dem till sparande.

Lägg pengarna i din buffert

Jag skriver ofta i bloggen att det är viktigt att ha ett buffertsparande - alltså pengar som ligger lätt tillgängliga (helst inte investerade utan att man kan nå dem direkt när man har behov av dem) och som är till för de tillfällen då man behöver extra pengar.

Bufferten är till för att låna från om man t ex har en oväntad utgift så som att bilen eller kyl / frys går sönder, om man inte har tillräckligt med pengar för att fixa detta inom den vanliga månadsbudgeten. Pengarna är även till för om man t ex skulle få högre utgifter eller lägre inkomster under en längre tid och behöver toppa av sina inkomster med lite extra pengar.

En buffert kan vara olika stor beroende på ekonomi / lön men rekommendationer brukar vara att man ska ha som allra minst en månadslön i buffert. Många vill gärna ha två eller tre månadslöner som minst, för att vara mindre utsatta.

Det är väldigt viktigt att ha ett buffertsparande. Trots detta är det många som inte har någon buffert alls eller en väldigt liten sådan. Ifall du inte har någon buffert är det en bra idé att börja spara ihop till en sådan, t ex genom att lägga undan någon tusenlapp varje månad.

Ifall du får skatteåterbäring på några tusen kan det vara en bra idé att lägga undan de pengarna till buffertsparandet så att du kommer igång eller ökar på ditt sparade belopp en del. Det är alltid bättre att ha lite pengar än inga alls undanstoppade som säkerhet och ifall du har en klen buffert kan ett tillskott med pengar från Skatteverket vara det startskott som du behöver för att få fart på sparandet.

Investera skatteåterbäringen

Varför ska man sätta sprätt på sin skatteåterbäring genom att resa eller köpa nåt fint när man istället kan tjäna pengar på den? Ett väldigt bra tips är att investera sina extrapengar. Du kan välja att investera hela beloppet eller delar av det. Det beror givetvis på hur stor din återbäring är.

Ifall du vanligen håller på med aktier så kan det vara en bra idé att investera de här pengarna i aktier som du tror på. Det går givetvis även bra att investera i fonder om du föredrar det. Du får inte direkt mycket pengar från sparkonton nu när reporäntan är superlåg, så att bara låta pengarna ligga på ett sådant konto är inte optimalt. Ifall du lägger dem till ditt buffertsparande får du ju givetvis ta att du har dålig ränta men ifall du kan avvara pengarna till investeringar så kan du med fördel leta efter något som ger bättre avkastning.

Skatteåterbäringen är ofta bonuspengar för många och det gör att man ofta blir väldigt sugen på att spendera pengarna på något roligt. Men om man har lite is i magen och lite tålamod kan de pengarna föröka sig en hel del och då har du råd att göra ännu fler roliga saker längre fram.

Ifall du inte har räknat med att få några pengar tillbaka på skatten men sedan faktiskt får det så har du ju egentligen inte direkt planerat något för de pengarna. Om du vill kan du sätta in dem på ditt investeringskonto direkt när de kommer in och sedan låtsas att du faktiskt inte fick några pengar tillbaka över huvudtaget. Då kommer du inte att sakna dem och som en stor bonus har du fått in en hel del pengar mer att investera. I slutänden innebär det klart mer klirr i kassan för dig.

Amortera på bolånet

En variant av investering är att amortera på bolånet. Det låter kanske inte så spännande men det är aldrig fel. Man ska se alla avbetalningar på sina lån som investeringar eftersom de leder till minskade kostnader. Det är ett sätt att tjäna / spara pengar som alltid fungerar.

Fördelen med att amortera för skatteåterbäringen istället för att t ex investera på annat vis är att det är en väldigt säker investering. När du köper aktier kan det hända att de går ner och du kan förlora pengar men när du amorterar så vet du med säkerhet att du kommer spara in pengar på detta.

Just nu är räntan givetvis väldigt låg så det blir inte nån stor summa per månad som du sparar i dagsläget men med tiden kommer räntan att gå upp och då blir det dyrare att ha lån. Då kan de pengar som du idag har amorterat vara värt en hel del och över en lång tid blir det faktiskt en ganska bra slant.

Unna dig nåt litet och sätt undan resten

Som jag skrivit tidigare så tänker nog många att pengar tillbaka på skatten är en fin bonus och man blir direkt sugen på att unna sig något roligt eller trevligt för de pengarna. Eftersom skatteåterbäringen på något vis känns lite som en vinst på lotto eller något sådant så blir det extra pengar som man inte riktigt har planerat för. Sådana pengar används klart oftare till lyxkonsumtion än till nyttosaker så som att betala räkningar eller sparande.

En idé kan vara att du bestämmer att du ska göra något kul för en del av återbäringen, t ex 20 - 25 % beroende på hur mycket pengar du får tillbaka, och att resterande belopp går till något nyttigt så som sparande. På så vis kan du ändå känna att du får lite roligt för skatteåterbäringen men istället för att spendera allt på roliga saker så använder du ändå en majoritet av pengarna på bra och nyttiga saker.

Om du t ex får tillbaka 4 000 kr på skatten i år (vilket kanske är mer än många får men vi kan ta det som exempel ändå) så kan du då ta 1 000 kr till något som enbart är roligt eller lyxigt. Det kan vara något du velat köpa till dig själv eller familjen eller att du lägger pengarna i reskassan osv. De 3 000 kr som är kvar ska gå till något nyttigt. Lägg dem t ex i ditt buffertsparande eller investera dem.

På det här viset känner du dig inte helt lurad på bonuspengarna och får ha lite roligt samtidigt som du ändå lägger den största delen på något som är bra. Du kan ändra fördelningen i procent lite fram och tillbaka beroende på din ekonomiska situation. Har du en bra ekonomi och redan har bra sparande och en vettig buffert etc så är ju givetvis behovet mindre. Då kan du t ex lägga 50 % på nåt nyttigt och ha kul för 50 %.

Även om du har en god ekonomi så är det smart att lägga en del pengar på t ex sparande. Ifall du investerar pengarna istället för att spendera dem så kan du troligen få dem att föröka sig ganska bra om du kan fixa en vettig avkastning. Några år senare har du då ännu mer pengar att spendera på roliga saker.

Gör en god gärning

Ifall du inte har något stort behov av pengarna från skatteåterbäringen i din egen ekonomi och känner att du faktiskt kan undvara dem så är ett förslag att t ex skänka dem till välgörenhet eller liknande. Ifall alternativet är att göra något roligt för bonuspengarna så kanske du istället vill ta det hela ett steg längre och göra något bra för någon annan.

Detta är givetvis inte det första alternativet för den som har behov av en buffert och att öka sitt sparande men det kan vara en idé för den som har en god ekonomi och som annars bara hade slösat bort sin skatteåterbäring på lyxgrejer som man egentligen inte behöver.

Det finns många bra saker man kan skänka pengar till, allt från cancerforskning och hjärtforskning till Rädda Barnen, Plan Sverige eller SOS Barnbyar. Det kan även finnas någon i ditt närområde som behöver hjälp så som lokalt arbete med hemlösa eller annat. Har du möjlighet att hjälpa är det många som skulle uppskatta detta väldigt mycket.

Tyvärr är man kanske ofta sämre på att ge till välgörenhet än man skulle vilja och då kan det vara ett ypperligt läge att ge lite pengar precis när man har fått ett oväntat / extra tillskott. Ifall du inte kan avvara pengarna utan har behov av dem själv bör du givetvis ge med måtta. Du kan så klart ge en lagom stor / liten del av din återbäring.

Följ oss på Facebook