Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Är det inte så? Del 4 - Förklaringar om lån

Som du kanske har sett är vi i full gång med vår serie där vi försöker reda ut olika missuppfattningar och felaktigheter om lån, ekonomi, skulder och försäkringar etc. Vi är fortfarande inne på lån eftersom det finns en del sådana att tugga sig igenom. Idag tänkte jag lägga lite fokus på två påståenden som motsäger varandra men som inte nödvändigtvis är korrekt.

"Man bör aldrig ta ett lån ifall man har dålig ekonomi"

Är din ekonomi instabil eller dålig är det vanligen inte någon bra idé att låna pengar. Ett lån kostar pengar precis som de flesta andra tjänster och även om du får ett tillskott av pengar när du tar ditt lån måste du snart betala tillbaka de pengarna igen och du ska då även betala ränta och avgifter.

En grundregel är alltså att inte låna pengar ifall du inte känner dig säker på att du kan betala tillbaka på lånet enligt vad som avtalats med långivaren plus att du även har råd med ränta och avgifter. Att inte betala tillbaka lånet i tid innebär ofta dyra extra kostnader i form av dröjsmålsränta och liknande som bara gör det värre för någon med svag ekonomi.

Det finns tillfällen då ett lån är rätt trots allt

Även om vi råder dig att inte låna när du har dålig ekonomi så finns det trots allt tillfällen då ett lån är rätt. För det första behöver dålig ekonomi inte betyda att du inte klarar av att sköta ditt lån. Ifall du är övertygad om att du kan sköta lånet (t ex har gjort en budget där ditt lån finns med och den går ihop) så kan du givetvis låna ifall du känner att det verkligen är nödvändigt.

Det som jag framför allt tänkte på för den som har dålig ekonomi är dock den typ av lån som är till för att hjälpa dig att förbättra din ekonomiska situation. Det brukar då normalt handla om att samla sina lån - vilket innebär att man tar ett stort billigt lån (vanligen t ex ett privatlån eller ifall man kan låna på bostad är det att föredra) för att betala av dyra små krediter.

Den här lösningen är för dig som har samlat på dig olika små dyra lån och krediter så som mikrolån, mindre privatlån och köp på avbetalning som har höga kostnader varje månad. Genom att ta ett enda stort lån som har låg ränta kan du betala tillbaka de dyra små krediterna och på så vis frigöra en hel del pengar som annars varje månad hade gått till dyra räntor och avgifter.

Det här är en bra lösning för dig med dyra skulder men den fungerar inte alltid. Du måste kunna få ett stort lån först för att det ska gå vägen och det är inte alls säkert att en långivare kommer att ge dig ett lån ifall din ekonomi ser för dålig ut. Du behöver ofta en vettig inkomst, gärna vara fri från betalningsanmärkningar etc. Det måste finnas en plan för hur du ska lösa dina ekonomiska problem och du måste visa upp viljan att bli bättre.

Kan du få ditt lån ska det gå till att betala av de gamla skulderna. Målet är att bli av med dyra skulder där du betalar mycket i ränta och avgifter varje månad och på så vis minska dina månadskostnader. Kan du minska dem kan du sedan även börja spara pengar och självklart sköta betalningen av ditt stora lån.

"Jag behöver låna för att klara ekonomin"

Ibland när man har dålig ekonomi och pengarna inte räcker till känns det kanske som att den enda lösningen är att ta ett lån. Det man inte får glömma är att ett lån ofta bara är en tillfällig hjälp på ett bestående problem. Det är som att sätta ett plåster på en skottskada. Det kanske hjälper till för ögonblicket men det är ingen lösning på något vis.

Som jag precis skrev ovan kan rätt typ av lån hjälpa dig ifall du har olika mindre skulder som kostar mycket varje månad men det du inte ska göra är att låna pengar bara för att betala räntan på andra lån eller skulder eller att använda ett lån för att täcka upp kostnader och skjuta problemen framför dig. Varje gång du gör något sådant gräver du bara din grop lite djupare och det blir svårare att komma ur den igen.

Givetvis är det ibland svårt att veta vad man ska göra när man har problem och pengarna inte riktigt räcker till. Att låna pengar kanske är ett sätt att lösa en akut pengabrist så att man kan betala en räkning som måste betalas men lösningen på de ekonomiska problemen brukar vanligen finnas någon annanstans.

Hur kommer man ur sina ekonomiska problem?

Det är inte lätt att säga exakt hur man ska gå till väga för att klara ekonomiska problem eftersom alla har sina egna problem och behöver sin egen lösning. Det finns dock olika saker man kan göra för att arbeta mot en bättre ekonomi och det är allt från att få kontroll över sin ekonomi med en budget till att försöka spara pengar där det går eller att rent faktiskt ta kontakt med fordringsägare för att hitta en lösning som gynnar alla.

Jag tänker inte försöka gå igenom vad man ska göra här i blogginlägget då jag skulle få skriva en helt ny serie bara om detta ämne i så fall, men jag kan länka till vår sektion som handlar om att lösa ekonomiska problem. Där finns många bra tips som eventuellt kan hjälpa dig till en bättre ekonomi. Kom bara ihåg att lån oftast är en dålig idé när du har en dålig ekonomisk situation.

Följ oss på Facebook