Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Är det inte så? Del 2 - Förklaringar om lån

Jag tänkte fortsätta vår nya serie där vi rättar till missuppfattningar om olika saker inom ekonomi, lån, försäkringar och liknande. Vi förklarar hur det verkligen ligger till så att ni vet vad som gäller. Den här veckan tänkte jag ta upp lite fler uppfattningar om lån och gå igenom felaktigheter och vad som faktiskt är sant.

Det går inte att låna om man har betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning kan ställa till det på flera olika sätt. Den är en indikation på att något inte står rätt till i din ekonomi och att du har haft problem att betala en skuld vid något tillfälle under de senaste åren. Därför kan det bli lurigt att ta ett lån, skaffa abonnemang till t ex mobiltelefon, hyra lägenhet eller köpa på avbetalning.

Många långivare har som grundregel att du inte får ha några betalningsanmärkningar för att din ansökan ska bli godkänd. De tar en kreditupplysning och får direkt fram ifall det finns några anmärkningar. De flesta stora bankerna brukar ha som regel att du inte får ha några betalningsanmärkningar och många andra långivare har samma regel men det är inte alla som har så här hårda regler.

Det finns ett antal långivare som faktiskt erbjuder lån till folk med betalningsanmärkningar. Grundtanken brukar vara att inte automatiskt neka folk bara för att de har en anmärkning utan istället göra en ordentlig kontroll av ekonomin och se om det finns utrymme för ett lån. En betalningsanmärkning betyder inte nödvändigtvis att du har dålig ekonomi. Den finns kvar i hela tre år för privatpersoner och du kan mycket väl ha ordnat upp ekonomin sedan långt tillbaka.

För privatlån är det mer ovanligt att långivare godkänner betalningsanmärkningar men vissa långivare gör det. Det finns större chans för lägre belopp, t ex upp till 30 000 kr. När det gäller t ex SMSlån finns det ett flertal långivare som inte har detta krav. För bolån finns också en och annan långivare som riktar in sig på dig som har svårt att få lån. Vanligtvis är det lite högre ränta hos sådana långivare då risken anses högre.

Det går inte / kostar pengar att lösa ett lån i förtid

Ibland kanske man skulle vilja lösa ett lån innan löptiden har gått ut. Är du en av dem som tror att det är krångligt eller kostar extra att lösa ett lån i förtid så kan jag berätta att det nästan alltid går hur bra som helst. Det är i princip aldrig dåligt att betala tillbaka ett lån i förtid eftersom det bara innebär att man slipper betala onödig ränta.

För privatlån är du alltid fri att återbetala extra när som helst under lånets löptid. Du kan alltså betala in lite extra eller betala av hela lånet när som helst i förtid. Det kostar dig inget att göra så och det är alltid tillåtet. Ifall du skulle få tag i pengar så att du kan återbetala hela lånet är det ofta en bra idé eftersom du då slipper betala ränta för resten av löptiden.

När det gäller mikrolån och SMSlån är det samma princip eftersom sådana lån i grunden bara är små privatlån. Vanligen är det så kort återbetalningstid på dessa lån att det brukar vara lite svårt att hinna betala tillbaka ännu tidigare men det finns inget som hindrar dig att göra det. Betalar du tillbaka tidigare kan det spara dig lite pengar i ränta.

För bolån gäller ibland speciella regler

För bolån är det tyvärr inte alltid lika enkelt. Ifall du har valt rörlig ränta kan du betala tillbaka i förtid om du vill. Rörlig ränta är egentligen ränta som är bunden i tre månader och efter dessa tre månaderna kan du om du vill betala av extra och göra om ditt lån efter behov.

Det är när du har bunden ränta på ditt lån det blir lite komplicerat. När man tar ett lån lånar även banken in pengar för att kunna låna ut till dig. Dessa pengar lånar de till en viss ränta som är upplåst över tiden för ditt lån. Ifall du vill lösa lånet i förtid måste du betala så kallad ränteskillnadsersättning som är en ersättning för bankens "kostnader". Det är i princip kompensation för bankens upplåsta pengar. Uträkningen av ränteskillnadsersättningen är aningen komplicerad så det bästa är att ta kontakt med långivaren och be dem räkna på det åt dig.

Följ oss på Facebook