Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Är det inte så? Del 1 - Förklaringar om lån

Det finns ganska många uppfattningar inom lån och ekonomi som kanske inte är helt korrekta. Den här nya serien handlar om "myter" om lån, försäkringar, skulder, sparande och ekonomi etc som inte stämmer överens med verkligheten. Vi förklarar lite närmare vad som verkligen gäller och slår hål på några myter / missuppfattningar.

Tanken med den här serien är att förbättra folks kunskaper inom lån, försäkringar och ekonomi etc. Det är inte ovanligt att folk tror sig veta hur något är eller fungerar men att de faktiskt har fel, eller inte vet allt de borde veta om ett visst ämne.

Det kan ibland vara dåligt att inte veta någonting men vad som är ännu värre är att tro sig veta men ha fel information. I dessa lägen gör man nämligen ingenting för att försöka lära sig eftersom man tror att man redan vet. Dessutom kanske man baserar olika viktiga beslut på felaktig information och det kan kosta både pengar, jobb och en hel del bekymmer.

Några missuppfattningar om lån

Alla SMSlån är dyra och dåliga

Det är en väldigt vanlig uppfattning om SMSlån att det är dyrt och att man aldrig bör ta ett sådant lån eftersom det bara är dåligt. Medierna gillar att spä på detta genom att svartmåla den här typen av lån så fort de får chansen. Ofta brukar de dock överdriva en del och gärna använda dåliga exempel. Ett sådant exempel är att använda effektiv ränta när man jämför SMSlån med andra lån. Det är dock inte direkt rättvisande då effektiv ränta är ett mått baserat på ett lån på ett år medan SMSlån ofta bara sträcker sig 30 dagar.

Vi tänker inte på något vis säga att SMSlån är en jättebra typ av lån eller rekommendera dig att ta ett sådant lån. Dock ska sägas att lånet i sig inte nödvändigtvis är dåligt utan det handlar huvudsakligen om att bara låna när man vet att man klarar av att betala tillbaka. Det är också lite dyrare med ett SMSlån jämfört med många andra typer av lån, i förhållande till hur länge man får låna pengarna, men i dagsläget finns det en del mer prisvärda lån och ett antal långivare som erbjuder helt gratis första lån.

Man måste ta SMSlån (och mikrolån) för vad de är. Det är små lån som man tar under en kort period, ofta 30 dagar. De här lånen är till för dem som av något skäl behöver en några tusenlappar lite snabbt men som även kan tänka sig att betala tillbaka inom en månad. Ifall man bara vet vad som gäller och klarar av återbetalningen är inte SMSlån så dåliga. De fyller uppenbarligen en funktion då ganska många verkar ta sådana lån. Visst är det inte så billigt att låna, men för en del kanske det är värt pengarna och då kan man inte gärna neka dem möjligheten.

När jag ansöker om lån syns min kreditupplysning alltid hos UC

UC är förkortningen för Upplysningscentralen, vilket är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Det brukar generellt ses som något negativt att ha för många kreditupplysningar hos UC eftersom det tyder på att man ansöker om många lån eller att folk av olika skäl ofta tvivlar på ens ekonomiska styrka.

Att hålla nere antalet kreditupplysningar i ens namn har alltså blivit viktigare och olika låneförmedlare (som har flertalet långivare knutna till sig) har som säljargument att det bara tas en enda UC att ansöka till många olika långivare samtidigt.

Det man ska komma ihåg är att UC är ett specifikt företag och inte en organisation med monopol på kreditupplysning i Sverige. Det finns flera olika företag som alla sysslar med detta och det är inte alls säkert att alla långivare och andra företag som vill kolla upp ens ekonomi använder just Upplysningscentralen för att göra det.

Det är alltså inte så att du automatiskt dyker upp hos UC varje gång du ansöker om ett lån utan det beror helt enkelt på vilket företag som långivaren använder för att kolla din ekonomi. UC ägs av SEB, Swedbank, Handelsbanken och Nordea tillsammans så dessa banker lär använda sig av företaget men i annat fall kan det variera och det kan vara värt att kolla upp innan du ansöker.

Följ oss på Facebook