Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

2019 - En ekonomisk sammanfattning

Att säga att ännu ett år har gått är väl att repetera vad jag redan har skrivit föregående år, men det är ju vad som har hänt. Även 2019 har passerat och det har hänt en hel del inom finans, ekonomi och börs. Detta ska vi försöka titta på och kommentera lite kort i denna sammanfattning av året som gått.

Sverige

En ekonomisk sammanfattning av 2019

Under året har det givetvis hänt lite olika saker som har påverkat vår ekonomi. En del av dessa saker har hänt i Sverige och andra runt om i världen. I Sverige har vi givetvis haft vår andel intressanta händelser och en av de mer betydelsefulla har varit Swedbank och deras inblandning i penningtvätt.

Tyvärr hanterade Swedbank inte detta speciellt bra och fick problem på bred front. Deras aktie tog stryk och VD:n  Birgitte Bonnesen fick gå samtidigt som styrelsen gjordes om en hel del. Ny styrelseordförande blev slutligen gamla statsministern Göran Persson.

Byggbolaget Oscar Properties har haft problem av större graden och deras aktie har gått ner mycket under året. De har varit tvungna att ta till rejäla åtgärder för att säkerställa att de har tillräckligt kapital för att fortsätta verksamheten.

Sverige gick allmänt bra under stora delar av året men under hösten fanns tecken på avmattning och det talades till och med om att lågkonjunkturen kunde vara på väg. Detta späddes på t ex av sämre siffror angående arbetslösheten från SCB, som sedan turligt nog visade sig vara lite fel.

Bostadsmarknaden har varit ganska passiv under året. På många håll har bostadspriserna legat relativt stilla eller till och med gått ner aningen. Det har byggts mycket under året men efter hand har detta mattats av eftersom utbudet nu börjar mättas mer. Bostadsmarknadens försiktighet beror delvis på att åtgärder som amorteringskrav och skuldkvotstak börjar sätta in samt prognoser för räntehöjningar under året.

Omvärlden

I omvärlden har det hänt ganska mycket. Den stora grejen har varit Trump och hans handelskrig med Kina. Detta har pågått under större delen av året och har till och från trappats upp och ner.

Det har införts många tullar från USA:s sida och svar har kommit från Kina. Detta har givetvis påverkat aktiemarknaden och skapat oro osv. Mot slutet av året hördes från Trump att man har börjat närma sig en lösning på konflikten men ännu har handelskriget inte nått en uppgörelse.

Även EU fick sin beskärda del av handelskrig, eller början på ett sådant, från Trump. Det började med tullar på stål och aluminium under 2018 och Trump hotade sedan med tullar på europeiska varor för miljardbelopp, t ex i form av bilar och bildelar men även en mängd andra produkter. Detta har han dock skjutit upp för närvarande men man vet inte vad som kan bli verklighet i framtiden.

Trump har även i slutet på året lyckats bli ställd inför riksrätt på grund av sina försök att övertala Ukraina att utreda Joe Biden och hans son. Joe Biden är en av dem som ställt upp i presidentvalet 2020 och Trump har därför anklagats för att försöka förstöra för sina politiska motståndare genom att använda sig av sin makt och ekonomiskt stöd från USA till Ukraina som motivation. Det hela verkar klart vara skäl nog att avsätta Trump, men risken är stor att han klarar sig när senaten ska rösta senare i år.

Brexit

Brexit har fortsatt varit en het fråga. Det skulle bli ett brexit i höstas men detta kom aldrig. Efter många turer hit och dit så fick man aldrig till avtalet och det var länge frågan om en hård brexit, utan avtal. Detta motsatte sig dock många. 

Efter stora problem i brittiska parlamentet så slutade det hela med ett nyval. Efter detta fick Boris Johnson och Tories en egen klar majoritet och kunde därför fortsätta med planerna för att lämna EU. Det gjorde allt enklare, men det var också stor tidsbrist.

Trots att tidsfristen var på väg att gå ut fick man uppskov och har nu ett nytt slutdatum, den 31 januari. Då ska avtalet med EU vara klart och Storbritannien ska kunna lämna. Det återstår nu bara att vänta och se.

Givetvis har även brexit och framför allt osäkerheten här gjort att det har skapats mycket allmän osäkerhet i Europa och det har påverkat börsen och vår ekonomi.

Börsen

2019 har varit ett av de bästa börsåren på lång tid. Det har varit ett år med stora börsuppgångar och framför allt början av året stod för en mycket stark uppgång. Det har sedan varit lite mer försiktiga uppgångar under sommaren och hösten / vintern, men totalt sett har det verkligen varit ett framgångsår.

Detta trots att det funnits en hel del oro på grund av handelskriget med Kina, Brexit och en och annan övrig händelse som påverkat negativt. Man får alltså säga att det har gått riktigt bra även om det funnits orosmoln som skulle ha kunnat sabba klart mer än de har. 2020 hade också en första börsdag som var riktigt bra och dagen innebar en toppnotering för enskilda börsdagar.

Hur börsen kommer att fortsätta 2020 är givetvis väldigt oklart. Många verkar vilja säga att det kommer en större börsnedgång under året och det är inte en orimlighet. Vid flera tillfällen tidigare har vi haft en börs som legat på dessa höjder och det har vanligen slutat med någon typ av ras. Är det en bubbla vi ser nu, som är på väg att spricka?

Andra säger också att det inte behöver gå ner året efter en rejäl uppgång och det är också sant, men vi kan bara spekulera och hoppas på det bästa. Det skadar givetvis inte att vara försiktig och att räkna med sämre tider. Att spekulera för mycket och dra sina pengar bort från börsen är givetvis inte heller en superbra lösning. 

Den som månadssparar kan fortsätta med detta och har man långsiktighet i sitt sparande med sparhorisont på många år så kan man köra på och försöka rida ut eventuella ras. När det väl rasar så är det också ofta bra läge att köpa på sig ännu mer, om det finns kapital till detta.

Ränta och bolån

Reporäntan har länge legat på minus. Vid början av året var reporäntan -0,25 procent efter att den höjdes med 0,25 procentenheter i december 2018. Detta var en första höjning på mycket länge och ett startskott för planen att börja höja lite varje år för att nå upp i en mer normal räntenivå.

Under 2019 har man dock insett att det inte går att följa planen helt. Det har varit mer osäkerhet i Sverige och omvärlden och det har även funnits hot mot inflationen och att en eventuell lågkonjunktur kan lura runt hörnet. Riksbanken har dock hela hösten indikerat att de ville höja räntan med 0,25 procentenheter i december så att räntan når upp till nollan.

Det höjdes flera röster mot detta under hösten med tanke på osäkerheten och att det ekonomiska läget inte var så bra. Trots detta höjde Riksbanken till 0 procent ränta i december 2019. Det hade man hintat om flera gånger tidigare under hösten så alla var beredda på att det skulle bli verklighet.

Nu har räntan alltså återigen återställts från minusränta, vilket nog var det man ville åstadkomma. Riksbanken ville bort från minusräntan helt enkelt. De har dock sagt att det framöver kommer att bli låga räntor under lång tid och att ytterligare höjningar kan komma att dröja.

Det kommer alltså vara lugnt att behålla rörlig ränta framöver och det finns ingen anledning att oroa sig på flera år. Efter Riksbankens räntehöjning i december har en del banker redan höjt sina boräntor med motsvarande belopp och fler banker väntas följa med den närmaste tiden.

En del ekonomer säger att bankerna egentligen inte borde höja eftersom att en nollränta gynnar dem också. Därför borde detta kompensera eventuella lägre marginaler på bolånen i övrigt. Dock kan vi ju se att bankerna börjar höja räntorna redan och man får räkna med att de kommer att försöka casha in och höja räntan när möjligheten ges.

Du som kund bör dock försöka förhandla med banken och se till att du slipper onödigt hög ränta. Det kommer säkerligen gå att pruta lite på bolånet, speciellt om din bank höjer räntan. Det är alltid bra att utnyttja konkurrensen och vara beredd att byta bank. Speciellt nu när det även börjat dyka upp en del nya aktörer på marknaden som har markant lägre räntor.

Sammanfattning

Vi kan väl sammanfatta året med att börsen gick som en raket och att det utöver det har funnits några orosmoln. Vi har också återgått till ränta som inte ligger på minus, vilket innebär ganska lite på det stora hela men på sikt är det positivt att slippa ha minusränta. Det kommer dock dröja många år innan räntan går upp märkbart.

Trump sticker ut som den största risken för ekonomisk stabilitet med handelskrig, riksrätt och mängder med dumma uttalanden osv. Och ovanpå detta nu precis i början av året en attack som dödade Irans främste general och som givetvis gjort läget enormt spänt mellan nationerna.

Swedbank hanterade penningtvättskandalen på ett dåligt sätt och det påverkade dem klart negativt. SEB fick också en släng av detta men har hanterat kommunikationen klart mycket bättre och kan förmodligen klara sig undan betydligt lindrigare. Oscar Properties lever vidare trots stora problem. Återstår att se vad som händer där framöver.

När det gäller bolånet kan du ligga kvar på rörlig ränta utan problem och vänta ut en längre tid av låg ränta. Se bara till att du förhandlar med banken om räntan och inte låter dem ta ut mer än vad som är rimligt.

Följ oss på Facebook