Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vågar man semestra i Grekland trots krisen?

Med Greklands ekonomiska problem kommer även oron över att det kanske inte är en speciellt bra idé att åka till landet på semester. Vanligen är Grekland en av de allra mest populära resmålen med t ex Rhodos, Kreta och Kos men med tanke på hur läget är är det säkerligen många som tvekar. Men frågan är ifall det är lugnt att åka på semester till Grekland eller om krisen påverkar negativt.

Som det verkar har turismen minskat en del i Grekland efter den ekonomiska krisen och det är säkerligen många som funderar en gång extra innan de väljer att åka till landet. Detta trots att Grekland alltid har varit en semesterfavorit för många. Det man undrar är självklart ifall Grekland fortfarande är ett bra resmål i sommar eller om man bör avvakta tills den ekonomiska krisen lagt sig och landet börjat återhämta sig igen.

Jag är ingen expert på det här området ska sägas och jag kan därför inte avgöra på egen hand ifall man bör åka till Grekland eller om det är bättre att åka någon annanstans. Dock är det ju även ganska oroligt rent ekonomiskt i t ex Spanien och Italien också nu vilket i så fall skulle begränsa alternativen ännu mer om man vill åka någonstans där ekonomin är riktigt stabil och säker. Det jag kan göra är dock att diskutera några av de saker som kan tänkas påverka våra beslut att resa till Grekland och sen får du som läser helt enkelt själv ta ett beslut.

Detta oroar vi oss för

Oron i landet - Många kanske tvekar att resa på grund av att det har varit lite oroligt i Aten, med protester och liknande. Självklart ska man fundera en gång extra när det är oroligt i ett land men det handlar nog mycket om just Aten och kanske någon större stad och vill man resa till de populära resmålen som Rhodos och Kreta (eller andra grekiska öar) så är det nog klart lugnare där. Jag tror inte det finns så mycket att vara rädd för i de vanliga semesterorterna.

Slut på pengar i bankomaterna - En del har kanske fått höra att det ska vara problem med kontanter i landet och att det kanske helt enkelt inte skulle gå att få ut något ur bankomaterna. Jag kan givetvis inte säga något konkret om detta men jag skulle inte tro att det är något stort problem. Såna här saker brukar ofta trissas upp så att de verkar värre än de är. Om du känner dig osäker kan du växla mer pengar hemma innan du ger dig av.

Strejker - Visst är man alltid lite orolig över att folk ska strejka och det kan ju definitivt påverka semestern negativt. Dock skulle jag vilja säga att turismen är en av Greklands absolut sista stöttepelare och man har helt enkelt inte råd att förstöra för sig själva genom att strejka. Det skulle bara kosta dem mer än de skulle tjäna så det finns ingen direkt vits. Risken finns alltid men jag tror inte den är så mycket större nu än normalt.

Vad talar för en semester i Grekland?

Det som talar allra mest för att man borde resa till Grekland är att det helt enkelt är billigare nu. Eftersom turismen har minskat och det är lite osäkerhet kring landet så finns det mycket fler erbjudanden och sänkta priser när det gäller hotell och resor etc. Du kan nog komma undan billigare än vanligt om du är sugen på Grekland i sommar.

På samma sätt är det nog även billigare att leva och att köpa saker i landet nu. Restauranger och butiker har färre gäster / kunder och det innebär att de måste konkurrera genom att sänka priserna. Dessutom håller priserna på att gå ner lite rent allmänt, vilket även vi turister har glädje av.

Jag kan inte säga att du ska åka till Grekland eller att du ska välja nåt annat resmål men själv skulle jag nog i alla fall inte vara så orolig för att åka till t ex Rhodos eller någon av öarna som normalt är väldigt populära. Även om det låter lite taskigt så kanske turister faktiskt kan dra nytta av krisen för att få lite mer för sina pengar. Dock finns det ju givetvis många andra fina resmål att välja på också.