Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Undvik nätbluffar och bedragare på Internet

Nätbluffarna blir bara fler och fler. Det är vanligt att det dimper ner e-mail i inkorgen som är skickade av bedragare vars mål är att sno åt sig dina pengar. Det är vanligt med olika typer av bluffar, t ex e-mail som ser ut att komma från din t ex din bank eller andra betrodda företag som ber dig att fylla i dina uppgifter om kreditkort eller liknande.

Ett vanligt tillvägagångssätt är som sagt att bedragaren skickar ut e-post som ser ut att komma från en stor bank eller annat företag som troligen har din ekonomiska information sparad. Det kan vara vanliga stora banker som Swedbank, SEB eller Nordea och även exempelvis Paypal, Blocket, DHL eller lite vad som helst. Meddelandet ser ut att komma från företaget och är ofta ganska välgjort, även om det kan finnas detaljer som är aningen fel.

I meddelandet står det t ex att något har hänt med ditt konto, att någon har försökt fylla i lösenordet för många gånger eller att pengar har dragits felaktigt eller vad det nu kan vara. Du ombeds sedan logga in och / eller fylla i dina korrekta uppgifter, t ex kontonummer, personnummer, kreditkortsnummer eller liknande, för att ordna upp situationen. När du gör detta skickas dock informationen till bedragaren som kan använda detta för att köpa saker med ditt kreditkort eller ta dina pengar.

Andra typer av nätbluffar att se upp med

Förutom den här typen av lite mer sofistikerade bedrägerier finns det även en mängd andra varianter som normalt benämns Nigeriabrev, som ofta går ut på att du får ett e-mail med en förfrågan om att hjälpa till med någon ekonomisk transaktion där du blir rikligt kompenserad trots att du inte behöver göra så värst mycket.

Det är samma sak med falska lottovinster och dragningar där du har blivit "utvald som vinnare". Du blir lockad av att du har vunnit en massa pengar i något lotteri där du givetvis inte har gått med medvetet utan bara råkar vara med, t ex att din e-postadress har blivit utvald. Hela grejen går dock ut på att sno dina uppgifter eller att få dig att betala olika avgifter för att få ut pengarna, som du sen givetvis aldrig får. Gå inte på detta!

Det finns olika typer av såna här meddelanden och en del låtsas även vara långivare och lånebolag av olika slag där du kan låna stora summor pengar utan någon direkt säkerhet och trots att du har betalningsanmärkningar eller svårt att få lån i normala fall. I dessa fall kan du bli lurad på flera olika sätt, t ex att du betalar in en engångsavgift för ditt lån och sen aldrig får lånet eller att du ger bort dina personuppgifter till bedragare.

Enkelt och med små risker

Det har blivit väldigt vanligt med den här typen av bluffar på senare tid. Ett skäl till detta är att det är väldigt enkelt och billigt att skicka ut ett mass-mail till väldigt många personer och det behövs inte speciellt många som går på bluffen för att det ska ge vinst.

Ett annat skäl är att straffen för den här typen av brott är riktigt lågt i jämförelse med andra brott där man kan tjäna lika mycket pengar. Du sitter bara i fängelse i några månader för nätbrott trots att du kan sno åt dig mycket pengar. Jämför detta med att sälja droger eller liknande där straffet mycket väl kan vara 10 - 15 år.

Eftersom det är ganska enkelt, risken är hyfsat liten och möjligheten till vinst och slutligen låga straff om du faktiskt skulle åka dit kan man förstå att det är en sådan blomstrande verksamhet. Förhoppningsvis hittar man bättre straff för detta framöver och framför allt hjälper folk att upptäcka bluffarna så att de kan undvika dem helt.

Några bra sätt att upptäcka bluffar

Det är väldigt viktigt i första hand att folk blir informerade om att dessa bluffar finns och att man bör vara försiktig. Ju bättre information som skickas ut och ju fler som har koll på att de måste hålla ögonen öppna ju färre kommer råka ut för något.

Det finns även en del mer konkreta råd som du kan följa som hjälper dig att undvika att hamna i trubbel. Läs nedanstående råd och tips så kanske du lättare kan upptäcka och undvika att bli lurad.

 • Din bank och andra företag av det här slaget skickar ofta inte ut e-post alls. Ifall du får ett meddelande som verkar vara från din bank bör du granska det med skeptiska ögon från början.
 • Ligger mailet i skräpposten? Ofta hamnar spam och massutskick av det slag som bedragarna använder i skräpposten istället för i inkorgen. Det är ett första tecken på att något är fel.
 • Titta på avsändaren - är det en konstig e-mailadress som inte verkar höra ihop med företaget som står som avsändare så är något troligen lurt.
 • Är meddelandet skrivet på dålig svenska eller ser det konstigt ut på något sätt? Det är ett vanligt tecken på att allt inte står rätt till.
 • Om det finns en länk i meddelandet som du uppmanas klicka på - klicka inte utan håll bara musen över för att se i webbläsaren vad den egentliga webbadressen är (den syns då normalt i nedre vänstra hörnet av din webbläsare). Ofta är adressen konstig och går till en falsk sida.
 • Istället för att klicka på länkar i mail är det bättre att du istället själv skriver in adressen till din bank i webbläsaren (så som du vanligen gör när du ska besöka den), om du vill gå in och kolla att allt står rätt till.
 • Är du osäker på om det meddelande du fått i mailen är seriöst eller en bluff är det bättre att inte göra någonting alls. Du kan ringa din bank och fråga eller logga in den vanliga vägen via vanliga webbadressen - följ dock inte instruktionerna i mailet eller klicka på någon länk.
 • Har du fått ett "erbjudande" som låter för bra för att vara sant? Det är nästan alltid för bra för att vara sant också. Det är troligen en bluff vars mål är att locka dig med pengar.
 • Ha som standardinställning i bakhuvudet att alla meddelanden av det här slaget troligen är en bluff. Det är bättre att vara överdrivet misstänksam från start än att vara godtrogen och råka ut för en bedragare.
 • Håll gärna ögonen öppna efter information om bluffar och hur nätbedragarna går till väga. Ifall du har koll på vad du ska undvika och vad för bluffar som cirkulerar just nu är det lättare att sålla bort skiten.
 • Skulle du trots allt råka ut för en bedragare och inser detta av något skäl, t ex att du plötsligt saknar pengar på kontot, tveka då inte att kontakta banken så snabbt du kan. De spärrar ditt konto och hjälper dig kanske att få tillbaka pengarna. Polisanmäl gärna också.