Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Sju tips för att fixa snabbt tillskott i kassan

Alla har vi väl någon gång haft lite tunt i plånboken och känt att det fattas lite pengar. Ifall du har detta problem och är i behov av pengar för att t ex betala räkningar eller på lite längre sikt kanske du måste göra något åt det som är lite mer drastiskt än att bara försöka leva ekonomiskt. Här ska vi gå igenom några alternativ för att få ett snabbt tillskott i kassan vid behov.

Det första man ska tänka på är att dessa tips är till för situationer när man behöver pengar ganska snabbt, när det inte räcker att börja snåla lite i några månader. Tipsen är till för när du inte har sparade pengar som du kan eller vill röra eller har så mycket tid att komma ur situationen.

1. Sälj något dyrt som du egentligen inte behöver

Det är inte så kul att sälja något som man kanske inte vill sälja men ibland måste man. Har du köpt en stor tv som du kanske egentligen inte riktigt hade råd med, eller någon annan liknande dyr pryl? Då kan det vara så att bästa lösningen är att sälja den igen och kamma hem en större summa pengar. Du kan för denna summa köpa en billig tv (det finns många vettiga som inte kostar så mycket även om du köper en ny) och få ganska mycket över.

Du kan även fundera över att sälja andra värdefulla saker så som smycken eller gamla saker som du har ärvt från familj osv. Det är inte så kul att skiljas från familjeklenoder givetvis men behöver du pengarna kan det vara ett alternativ att utforska. Är det något av stort sentimentalt värde bör du tänka flera gånger innan du säljer, men kanske äger du en del saker som du egentligen inte bryr dig så mycket om ifall du har kvar.

2. Sälj många små saker - loppis eller Blocket

Du måste inte ha en stor och fin tv att sälja för att kunna få ihop lite pengar snabbt. Det går bra att sälja av ett gäng mindre värdefulla saker. Ofta har man sparat ihop en mängd saker som man inte använder längre som bara ligger och tar upp plats. Dessa kan man omvandla till pengar genom att sälja.

Ett alternativ är att sälja på Blocket. Det finns en marknad för det mesta och det är smidigt att sälja den vägen. Du kan välja ut ett gäng saker som du tror har ett hyfsat andrahandsvärde och lägga ut en annons och se ifall någon nappar. Ifall du har en mängd saker som alla är värda väldigt lite så kanske inte Blocket är rätt ställe men då kan det vara idé att köra på en loppis istället. Ordna en egen eller leta reda på något ställe där de anordnar stora loppmarknader och åk dit.

3. Pantbank för sådant du inte vill förlora

En pantbank kan vara ett alternativ för dig som äger saker av värde och som har ett tillfälligt problem med kassaflödet. Alltså ifall du har ont om pengar akut men räknar med att du inom en ganska kort tid kommer få lite bättre ordning på ekonomin och få in mer pengar igen.

Hos en pantbank lämnar du in något av värde och får pengar tillbaka. Du säljer det inte utan pantar det. Det innebär att pantbanken måste behålla din sak hos sig en viss period och inom den perioden har du rätt att komma tillbaka och lösa ut saken igen. Ifall du väljer att inte lösa ut den kan pantbanken sedan sälja den.

Hos en pantbank får du normalt inte ut så mycket som din pryl skulle vara värd om du säljer den istället. Det är väl dock inte så konstigt. Du har ju dock möjlighet att få tillbaka den igen ifall det är något av värde som du egentligen inte vill lämna ifrån dig. Det är inte några jättebra villkor hos en pantbank men det är en lösning när det kniper.

4. Be dina närmaste om hjälp

Det är aldrig roligt att erkänna för vänner och familj att man är i knipa men ibland kan det vara den bästa (eller den enda) lösningen. Ifall du har någon som kan tänkas låna ut lite pengar till dig är det ett vettigt alternativ om du inte kan få ihop pengar på egen hand. Givetvis måste du då se till att återbetala pengarna senare eftersom man inte gärna vill vara den som lånar av familj och vänner och sedan inte betalar skulden.

Denna lösning är huvudsakligen för dig som har ett tillfälligt problem med pengar men som kommer få in pengar framöver. När du lånar rent allmänt ska du alltid räkna med att du måste betala tillbaka skulden igen. När du lånar av familjen kanske du slipper betala ränta, vilket är skönt, men du måste ju tids nog betala tillbaka pengarna.

5. Låna pengar hos en långivare

Liksom det förra alternativet är detta bara aktuellt ifall du har ett tillfälligt problem med kassan och att du snart får in pengar igen. Ifall du lånar när du inte räknar med att få in nya pengar kommer det helt enkelt bli svårt att betala tillbaka lånet. När du inte betalar tillbaka blir det snabbt dyrt och sedan hamnar ärendet hos Kronofogden.

Tänk även på att när du lånar så får du betala ränta. Ifall du tar ett dyrare mindre lån så blir räntan vanligen ganska hög, vilket inte är så roligt. Ett sånt här lån blir alltså en bit dyrare än det belopp du behöver låna. Ifall du lånar t ex 10 000 kr kanske du måste betala tillbaka exempelvis 11 000 kr inom ett år, beroende på räntan. Du måste också räkna med att göra avbetalningar varje månad.

6. Skaffa ett extraknäck

Kanske finns det någon typ av jobb du kan göra för att få in lite extra pengar. Det kan vara många olika saker - allt från att hjälpa folk i närheten med trädgårdsarbete till att hitta ett extra jobb t ex på kvällar eller helger. Det blir så klart mindre fritid om du tvingas arbeta extra men det är inte mycket att göra åt om det är akut behov av pengar.

Om du har någon speciell talang är detta ett ypperligt sätt att få in lite extra pengar. Om du t ex är duktig på att fotografera kan du göra lite extrajobb som fotograf på något bröllop eller när någon tar studenten osv. Om du är duktig på att sy kanske du kan utnyttja det och på samma sätt gäller med andra talanger. Fundera på ifall det finns något du skulle kunna göra med det du är bra på.

Du kanske även helt enkelt kan få ett extra skift på ditt vanliga jobb ifall du har ett sådant, vilket skulle vara en enkel lösning. Har du inget jobb kan man ju tänka sig att det är en del av problemet till att börja med och då kanske du skulle överväga att lägga lite mer tid på att hitta ett jobb helt enkelt.

7. Anordna ett evenemang / bli entreprenör

Sista tipset är att försöka komma på ett sätt att skapa en egen möjlighet att dra in pengar. Ett sådant sätt skulle kunna vara att anordna en fest eller tillställning där du t ex tar inträde. Om du räknar på det och planerar så att du går med vettig vinst när du dragit av alla kostnader kan du få dina extra pengar den vägen. Du behöver då bara en bra idé och hitta folk som vill komma.

Det behöver inte vara en fest eller annat sådant evenemang egentligen utan kan helt enkelt vara någon slags affärsidé där du kan gå plus ekonomiskt. Det ska givetvis vara något lagligt och du bör undvika svarta pengar om möjligt (iaf om du vill vara en ärlig och duktig människa) men i övrigt är det ju huvudsakligen din hjärna som begränsar dina möjligheter.

Har du någon idé kan du prova den, men ofta är projekt som dessa eller att starta eget företag inte något sätt att tjäna pengar väldigt fort utan mer ett långsiktigt arbete. Det är inte helt lätt att komma på en affärsidé som betalar sig bra direkt och utan att du behöver investera allt för mycket själv.