Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Politiker utnyttjar sommarledigheten

Riksdagsledamöter får betalt för 12 månaders arbete trots att de bara arbetar i 8 månader. Detta eftersom Riksdagen har sommarstängt samtidigt som lön fortfarande betalas ut. Det här systemet är ju inget direkt att klaga på men det finns dock ett sätt att utnyttja detta i samband med föräldraledighet som man kan tycka är riktigt dåligt, vilket en del politiker även har gjort.

Politiker som har varit föräldralediga har nämligen återgått till arbete lagom till "sommarlovet" sätter igång. Under sommaren får de betalt även fast de rent faktiskt är lediga. Genom att återgå från föräldraledighet till jobb den här perioden och sedan återuppta föräldraledigheten efter sommarmånaderna kan de förlänga sin ledighet ganska mycket och tjäna en hel del pengar på det.

Det ger minst 8000 kr mer i månaden för en riksdagsledamot att vara i aktiv tjänst jämfört med att vara föräldraledig. Samtidigt slipper de arbeta eftersom de ändå är lediga över sommaren. Ett flertal politiker från olika partier (såväl S som M) har utnyttjat detta. Under 2011 har ca hälften av alla föräldralediga politiker återgått till tjänst inför eller under sommarledigheten.

Det är självklart så att det inte är ett regelbrott att göra på det här viset men jag personligen tycker att det känns lite som att utnyttja systemet på ett dåligt sätt. Visst är det en ganska smart och logisk idé att inte vara föräldraledig när man ändå är ledig men samtidigt blir det ju lite dumt när man kan återgå till tjänst och få mer betalt för att sedan ändå bara vara ledig.

Den stora kängan här är väl inte egentligen till politikerna i sig utan till hur systemet är upplagt. Jag klagar som sagt inte på att man som riksdagsledamot är ledig under sommarmånaderna och får betalt för detta. Är Riksdagen stängd och det inte finns möjlighet att arbeta kan man ju inte gärna gå till jobbet bara för att man ska, och även politiker måste ju få tillräckligt med lön för att klara sig hela året.

Det blir dock fel när man kan göra på det här viset och utnyttja systemet för att få mer ledighet och mer pengar. Sånt här sticker också ofta i ögonen på folk. När politiker får extra fördelar eller utnyttjar systemet brukar man i allmänhet tycka att det är värre än om någon annan skulle göra det. För min del tycker jag det är lika illa vem som än gör det men just politiker ska man ju dock normalt ha ännu mer förtroende för vilket gör det lite extra tråkigt att höra.

Den här nyheten rapporterades ursprungligen av Expressen

Följ oss på Facebook