Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

OS påverkar ekonomiskt

OS är i full gång och det är nog många som sitter i sina respektive länder och tittar på längdskidåkning, hockey, konståkning, slalom och curling etc. I Sverige är det som vanligt ett stort intresse och många som bänkar sig framför tv:n. Frågan är lite vad OS has för ekonomiska verkningar i Sverige och runt om i världen?

På tv går reklam där folk "skolkar" från jobbet för att smita iväg och kolla på OS. Det kan nog tänkas att det inte är allt för långt från verkligheten. Det är troligen en och annan person som har råkat bli "sjuk" eller tagit ut lite pappa- eller mammaledighet för att kolla in några spännande OS-sändningar hemma i soffan.

Rent allmänt bänkar sig många svenskar i tv-sofforna och tittar på OS och det är ju även i princip sändningar hela dagen lång. För dem som är lediga kan det innebära ganska mycket tittande men för de som måste jobba blir det inte lika lätt. Dock lär inte sportintresserade låta sig hindras bara för att de är på jobbet. Med hjälp av Internet och datorn eller mobilen kan man se en del eller hålla sig uppdaterad var man än befinner sig.

Såg nyligen ett tweet med bifogad bild från Jan Dinkelspiel (Nordnets förre VD) som satt på ledningsmöte och tydligen valde de att kolla på längdskidåkning istället för att göra det som de samlats för att göra. Inte för att jag klagar på att de följer OS, men det är kanske ett bra exempel på att folk offrar lite av sin arbetstid för att kolla OS istället.

Det är nog inte alls omöjligt att det blir en klart mindre effektiv arbetsdag när folk håller sig uppdaterade hur det går för Charlotte Kallas, Tre kronor eller curlingdamerna. Oavsett om det handlar om att gå in på nån nyhetssajt för att se senaste nytt eller att smygkolla på Viaplay så blir det tid som tas från vanligt arbete och det påverkar givetvis.

Kampen med norrmännen

Tittar man bakåt i tiden har Sverige och Norge alltid haft en slags rivalitet i vinter-OS och givetvis har Norge oftast vunnit den kampen med sina stora framgångar t ex inom längdskidor och de är helt enkelt duktiga på vintersport rent allmänt. Detta OS har Sverige kämpat på bra och det har inte varit Norges mästerskap på samma sätt som vi är vana vid, även om de fortfarande leder medaljligan en bra bit före oss.

Ur ett ekonomiskt perspektiv så kan vi i Sverige åtminstone glädja oss över att vi har klart lägre räntor än norrmännen. Tack vare att reporäntan ligger på bara 0,75 procent så har vi t ex väldigt billiga bolån och privatlån just nu. I grannlandet ligger styrräntan istället på 1,50 % vilket är dubbelt jämfört med oss, och det gör också att räntorna för lånen är i princip dubbla i Norge.

Det man ska tänka på när det gäller räntan är ju dock att med låg styrränta så har vi även väldigt låga sparräntor, så vi får inte mycket tillbaka när vi sparar i t ex sparkonton. Så det finns en baksida också när vi kan låna billigt.

OS i sig har kostat skjortan

OS i Sotji har i sig kostat en massa pengar. Från början budgeterade ryssarna ca 80 miljarder kronor för att fixa till allting som behövs för OS men det har sedan rusat iväg till uppåt 300 miljarder. En del av det hela beror på korruption och att pengar försvinner här och var. Detta har i sin tur lett till att många arbetare inte har fått ut sina löner, vilket det talats mycket om.

Självklart är OS en enormt stor möjlighet till PR, t ex för Ryssland. Därför vill man satsa så mycket pengar. OS följs av så många runt hela världen så det är en ypperlig chans att göra reklam för landet och det blir givetvis en enorm mängd turister och folk som kommer på besök under OS-veckorna. Förhoppningsvis ska det vara väl spenderade pengar även om en del försvunnit på vägen.

Följ oss på Facebook