Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Undvik dyra och dåliga fonder för pensionssparande

Härvan med finansbolaget Allra och deras dåliga fonder, vilka verkar ha fokuserat mer på att fylla bolagets fickor än att ha bra avkastning, har riktat ljuset mot dåliga fonder i PPM-systemet. Pensionsmyndigheten pratar om att skärpa kraven och försöker rädda premiepensionens anseende så gott det går. Men vad händer egentligen?

Riskera inte dina pensionspengar - akta dig för dåliga fonder

Allra i blåsväder på allvar

Vi kan väl börja med Allra, som väl kan sägas vara katalysatorn som gjorde att Pensionsmyndighetens PPM-system fick sig en törn. Allra har flera olika fonder som går (gick) att välja för alla som har premiepension. Dessa fonder har inte gått alls bra jämfört med snittet. Allra Lagom har t ex haft en avkstning på 52 % de senaste sex åren medan övriga snittat på ca 117 %. Allra Modig har haft en avkastning på 60 % medan snittet även där varit 117 % bland övriga. Allra ränta har de senaste 3,5 åren haft en avkastning på endast 4 % när snittet i övrigt varit 31 %.

Dessa siffror säger ganska mycket. De visar klart och tydligt att Allras fonder är långt sämre än genomsnittet och de sparare som har lurats att investera i dem kan sägas ha förlorat avkastning på 50-60 %, som de skulle haft ifall de hade valt någon av övriga liknande fonder.

Exakt varför fonderna har gått så dåligt är ju inte så lätt att säga på rak arm men det verkar som att Allra i första hand har försökt tjäna pengar själva och av detta skäl har fonderna, och då även spararna i förlängning, blivit lidande. Höga avgifter är givetvis en bov som bidrar till att fonderna är smämre, men det finns mer och värre saker än så att oroa sig för.

Som det ser ut har de helt medvetet försökt mjölka fonderna genom att sköta fonderna på ett sätt som gynnar dem själva men som inte direkt gynnar fonderna eller de som äger andelar i dem. Det går inte att säga rakt av att det som skett har varit olagligt men det är helt klart väldigt oetiskt. Det har ju aldrig varit någon fokus på att ge de svenska spararna någon bra avkastning utan bara på att tjäna pengar.

Fler och fler oegentligheter verkar uppdagas och förra veckan stängdes också Allra av från PPM-torget och all handel frystes. Bolaget har även polisanmälts och ska utredas. Dessutom har Pensionsmyndigheten krävt att pensionspengarna som finns i bolaget ska betalas tillbaka och även om Allra själva satte sig emot detta så har de blivit tvingade av tingsrätten att följa beslutet.

Redan innan det blev köp- och säljstopp på Allras fonder så var det många som lämnade skeppet och sålde sina fonder. Över 22 000 svenskar verkar ha blivit uppskrämda av allting som rapporterades om Allra och lämnade då bolaget innan fonderna frystes. Det finns fortfarande över 100 000 sparare kvar som äger fonder från Allra och tanken är att även dessa ska få tillbaka sina pengar. Det rör sig om över 16 miljarder kronor.

På många sätt kan man likna Allra med den förra fondskandalen med Falcon Funds och där saknas fortfarande över 1 miljard kronor. Vi får hoppas att saken reds ut bättre och enklare denna gång, men det finns inga garantier.

Fokus på fonders kvalitet och mer kontroll

Allra-skandalen har gjort att mer fokus nu även riktas mot dyra och dåliga fonder rent allmänt. Pensionsmyndigheten vill som sagt ha bättre regler och bättre kontroll över vilka fonder som släpps in i PPM-systemet så att man inte råkar ut för liknande saker igen.

Några regler som man vill få igenom är t ex att mindre fonder ska rensas bort och krav på att nya fonder är tillräckligt stora införas, fonder ska ha en avkastningshistorik på minst 36 månader och de får inte vara registrerade utomlands samtidigt som de endast riktar sig mot den svenska marknaden.

Detta är några förslag som har lagts fram för att bättra på kvaliteten och kontrollen av fonderna i PPM-systemet. Det första kravet som jag nämnde om att fonden måste ha en viss storlek innebär, om det skulle godkännas enligt förslaget, att fonden måste ha förvaltat minst 100 miljoner kronor i minst tre års tid. Detta kan vara en riktigt tuff och viktig regel då endast fyra av hela 31 fonder som ansökte om att registrera sig på fondtorget under andra halvan av 2016 uppfyllde den.

Även om vi inte vet idag vilka regler och kontrollfunktioner som blir verklighet framöver så är det i vilket fall en bra utveckling att man är lite hårdare med vilka fonder som släpps in. Pensionspengarna är mer eller mindre heliga då det är de surt förvärvade slantarna som svenskarna har jobbat ihop under många år och som de ska leva på när de är äldre. Så det är givetvis viktigt att vakta över dem och se till att ingen utnyttjar systemet för att roffa åt sig.

Flera bolag som har ”sämre” fonder i sitt utbud

Undvika dyra och dåliga fonder i PPM-systemet

Något som är intressant och som har hamnat mer i fokus i och med att alla granskar PPM-fonder just nu är att även många av de stora fondbolagen har en del sämre fonder som de säljer på intet ont anande svenskar. T ex Länsförsäkringar och Skandia verkar ha ett antal ”hemliga” fonder som bara är till för externa förmedlare.

Dessa fonder verkar vara extra dyra och har tyvärr dessutom i många fall sämre avkastning. Tanken med dem är att de ska säljas på svenskarna genom finansiella rådgivare och andra externa förmedlare av fonder. Fonderna, som kallas för distributörsfonder, verkar ha högre avgifter för att kunna ge förmedlarna en högre provision när de lyckas sälja in dem till en kund.

Hela den här grejen är ju väldigt osmaklig då tanken är att sälja sämre och dyrare fonder till kunderna samtidigt som de själva får mer betalt för det. Fonder som ger bättre provision leder till att de förmedlare och finansiella rådgivare som man tänker ska ge bra råd till sina kunder istället försöker sälja på dem de fonder som ger bäst betalt. Då får man alltså inte de råd som är bäst för en själv och ens ekonomi utan de råd som gör att rådgivaren får som mest pengar i plånboken.

Att så kallade rådgivare, både bankernas egna och andra, ger råd som gynnar dem snarare än kunden är väl något som man kunnat gissa sig till redan tidigare och givetvis har man det i bakhuvudet. T ex vill ju din personliga bankman att du ska välja bankens egna fonder före någon annan fond, även om den andra är bättre. Men det är trots detta tråkigt när sådana misstankar bevisas svart på vitt och blir mer tydligt.

De som valt PPM-soffan har klarat sig bäst

Det roliga är att alla de som inte orkat göra några aktiva val med sina PPM-pengar och bara låtit dem vara har klarat sig bäst. Den 7:e AP-fonden som de flesta har som inte gjort några aktiva val har gått riktigt bra och står sig bra mot andra fonder.

Alla de som varit obrydda av olika skäl har alltså fått en bra avkastning samtidigt som de lyckats undvika alla de luriga fonder som tydligen inte har haft rent mjöl i påsen, t ex Allra, Falcon Funds och   några till. Alla de som har ägt Allras fonder kommer nu dessutom att flyttas tillbaka till dessa grundfonder och det kanske inte är så dumt att behålla dem istället för att försöka jaga några extra kronor i andra fonder. Ofta har man inte så mycket för detta och utsätter sina pensionspengar för onödiga risker.

Följ oss på Facebook