Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Varför får jag nej när jag ansöker om lån?

Vi får in frågor då och då om varför det har blivit nej från banken och varför det är så svårt att få ett lån. I det här blogginlägget tänkte jag därför gå igenom lite hur banker och övriga långivare bedömer en låneansökan och vad som påverkar ifall man får ett lån eller ej.

Det är inte ovanligt att det blir avslag på ansökan när man vill låna pengar. Ibland kanske det är ganska uppenbart varför man inte får låna men ofta vet man inte riktigt hur långivaren tänker. De flesta skulle ju troligen inte ansöka om lån om de var säkra på att svaret blir nej. Av det skälet kan det vara bra att belysa hur långivare och banker tänker när de tittar på en låneansökan och vad som kan påverka utslaget.

Långivare tar en kreditupplysning

När du ansöker om lån tar långivaren en kreditupplysning på dig för att titta närmare på din ekonomiska situation. En kreditupplysning visar information om olika saker som rör din ekonomi så som din inkomst, eventuella lån och skulder, ifall du har betalningsanmärkningar och liknande. De får reda på det viktigaste så att de kan bilda sig en uppfattning om ifall du har en stabil ekonomi.

Det finns även information om hur många kreditupplysningar som tagits på dig den senaste tiden. Det är normalt dåligt att ha för många sådana eftersom det ses som ett tecken på att man t ex ansökt om lån ofta eller att folk helt enkelt är osäker på hur bra din ekonomi är.

Grundkrav för att få låna

En kreditupplysning säger ganska mycket om din ekonomi och hjälper långivaren att ta ett beslut om lån. Det finns lånevillkor som dikterar vad som krävs för att du ska kunna låna och om du inte uppfyller grundkraven kommer du i princip alltid att bli nekad.

Sådana krav brukar vara att du måste ha en fast inkomst eller en viss minsta årsinkomst och att du inte har några betalningsanmärkningar. Båda dessa saker går snabbt att se i en kreditupplysning och då kan din ansökan nekas direkt. En betalningsanmärkning finns kvar i ditt register i hela tre år, så ifall du tidigare haft problem och inte betalat en skuld kan det komma tillbaka och bita dig mycket senare. Detta även om du sedan länge betalat skulden och sköter din ekonomi.

Bedömning av ekonomisk stabilitet

En andra del av bedömningen handlar om att analysera din ekonomi rent allmänt. Då tittar man på hur många skulder och krediter du redan har och hur stora dessa är. Detta vägs mot hur bra inkomst du har och tillgångar i övrigt.

Har du en hög årsinkomst och får in mycket pengar gör det inte lika mycket om du har fler lån. Om du däremot ser ut att ligga på gränsen till vad du klarar av att betala är det en klart större risk att ge dig ett lån. Långivarna avgör ifall de är villiga att ta risken beroende på din ekonomiska situation.

När man tar t ex ett privatlån får man inte den lägsta möjliga räntan hur som helst utan den brukar vara individuell. Skälet till detta är att olika låntagare innebär olika stor risk. De som innebär stor risk för långivaren får högre ränta. Det är också därför långivare som inriktar sig speciellt mot folk som har svårt att få lån oftast har högre räntor. Utöver detta får du även lägre ränta ifall du lånar större belopp under längre tid.

Följ oss på Facebook