Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Vad innebär det att låna utan UC?

På ”den gamla goda tiden” när man skulle ansöka om lån kunde man endast göra det från en av några få storbanker. Dessa banker, som givetvis finns kvar även idag, hämtar sina kreditupplysningar från Upplysningscentralen, vanligen kallat UC, vilka de alla är delägare i. Det kunde därför vara svårt att få ett lån beviljat om man redan hade nekats lån hos en av de andra bankerna.

Kreditupplysning

Dagens lånemarknad ser helt klart annorlunda ut och idag kan du låna utan UC från många olika långivare. Du har därmed fler möjligheter och det kan vara enklare att bli godkänd för ett lån. Något som är bra att veta är att många kreditupplysningar i ditt namn kan ha en negativ verkan på ditt kreditbetyg. Detta för att många kreditupplysningar ses som ett tecken på att du t ex vill ta många lån eller att flera företag är oroliga för din ekonomi.

Då räntan på ett lån bestäms individuellt och är baserad på din kreditvärdighet så får du inte veta vilken ränta du får eller hur mycket ditt lån kommer att kosta förrän du ansökt om det och fått en offert. Varje gång du ansöker om ett lån görs en kreditprövning, t ex hos UC och detta sparas i deras register.

Kreditförfrågningarna registreras även om du inte blir godkänd eller väljer att inte ta ett visst lån, vilket innebär att du får en massa förfrågningar som egentligen varit onödiga. Dessa kan skada din kreditvärdighet då de kan ge ett intryck av att du är i desperat behov av pengar eller att du lever långt över dina tillgångar. Du kan därför av bara detta skäl få avslag på din låneansökan även fast du har en stabil ekonomi och egentligen är kreditvärdig.

Inga problem, bara möjligheter

UC är dock inte det enda företaget i branschen. Flera långivare använder sig idag av andra kreditupplysningsföretag än just UC, som Bisnode, Sergel och Creditsafe. Dina uppgifter delas inte mellan olika kreditupplysningsföretag. Det innebär alltså att dina förfrågningar hos UC inte syns när du ansöker om ett lån hos en långivare som använder sig av ett annat upplysningsföretag. Det gäller även UC - de kan inte heller se några kreditupplysningar från de andra företagen. Därmed kan det underlätta dina möjligheter att få ditt lån beviljat då förfrågningarna blir utspridda.

Lånemarknaden utan UC har exploderat de senaste åren vilket har medfört att konkurrensen mellan långivarna är kraftig och det gör att man lättare kan bli beviljad ett lån utan UC. Det har öppnat dörrarna för låntagare då de nu har möjlighet för bättre räntor, vettigare villkor och generellt billigare lån.

Anledningarna är många till varför fler och fler väljer att låna utan UC. Den vanligaste anledningen är dock för att kunna öka sina chanser att bli beviljad ett lån. Med tanke på att UC är en stor aktör kan det gynna låntagaren att välja en långivare som använder någon av de andra kreditupplysningsföretagen och på så vis slippa få en till förfrågan hos UC. Man ska dock tänka på att det är dåligt att ha för många förfrågningar även hos de andra aktörerna.

Hitta billigare lån utan UC

Jämför lån utan UC

Innan du bestämmer dig för ifall du vill låna utan UC så bör du, som med alla lån, först jämföra de olika lånemöjligheterna. Räntan på privatlån bestäms som tidigare nämnt individuellt, även när du lånar utan UC. Så du vet inte vad kostnaden för lånet kommer hamna på förrän du har skickat in din ansökan.

Det finns dock även andra faktorer som du bör titta närmare på och jämföra innan du bestämmer dig för ett lån, såsom villkor, avgifter (uppläggningsavgifter och aviavgifter) och hur mycket och länge du kan låna. Om du enkelt vill jämföra lån utan UC kan du använda dig av Fair-laan.se. Det är en gratis jämförelsetjänst där du överskådligt kan ställa olika lån mot varandra gällande ränta, avgifter, speciella erbjudanden samt för- och nackdelar med diverse lån och långivare.

Den som vill komma runt problematiken med att få allt för många förfrågningar hos UC eller något annat kreditupplysningsföretag kan också överväga att testa en låneförmedlare när de ansöker om lån. Detta är ett företag som samlar många långivare under sig och när du ansöker om ett lån hos en sådan så ska det bara göras en enda kreditprövning i ditt namn. Detta är en speciell delad kreditprövning, som alla långivare får ta del av.

På detta vis kan du jämföra offerter från alla långivare som jobbar med en viss låneförmedlare och se vilken som är billigast, samtidigt som du undviker att få en stor mängd förfrågningar registrerade. Det kan hjälpa din kreditvärdighet och ge dig chansen att hitta ett billigare lån.

Följ oss på Facebook