Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Snabblån och SMSlån regleras i konsumentkreditlagen

1 september infördes ändringar i Konsumentkreditlagen som innebär striktare regler för snabblån och SMSlån. Ändringarna innebär att långivarna tvingas justera sina priser då man inte kan ha allt för dyra lån enligt lagen. Lite mer exakt vad det innebär ska vi gå igenom i detta inlägg.

Snabblån och SMSlån och även en del andra dyra lån hamnar inom ramarna för vad som nu kallas för högkostnadskredit, vilket är ett begrepp som innefattar alla krediter och lån med en ränta mellan 29,5 procent och 39,5 procent. Givetvis hade flera långivare högre ränta än så här men de nya reglerna säger att ingen kredit får ha en högre årsränta än just 39,5 procent, vilket alltså är nya räntetaket.

Det tillkommer också ett kostnadstak samtidigt, som säger att man aldrig ska behöva betala mer i kostnad för lånet än lånebeloppet. Vilket alltså i praktiken innebär att om man lånat 10 000 kr så ska inte kostnaden (ränta och andra avgifter) kunna vara högre än 10 000 kr totalt. Så man ska då aldrig behöva återbetala mer än 20 000 kr totalt, inklusive de pengar man har lånat.

Regler för smslån i konsumentkreditlagen

En annan ändring i lagen innebär att alla långivare / kreditgivare måste göra en ordentlig kreditprövning innan den som ansöker kan bli godkänd och få sina pengar. Även om det gäller ett lån på ett litet belopp. Tanken är att kreditgivarna ska ta mer ansvar för sina kunder och se till att det blir mindre risk att dessa hamnar i ekonomiska bekymmer.

Som vanligt vill man att marknadsföringen av denna typ av krediter görs på ett bra sätt. Den ska vara måttfull och inte locka in folk på ett påträngande eller överdrivet sätt. Den ska vara saklig och informativ etc.

Detta har redan tidigare varit en viktig punkt då många som gör reklam för SMSlån har en förmåga att sälja in lånen på ett ganska dåligt sätt. Ofta vill man få det att låta som att det är en smart och naturlig grej att köpa en ny jacka eller liknande med ett SMSlån utan att tänka att det skulle vara en dålig ide. Detta trots att det är något som kan riskera ens ekonomi på sikt.

Reglerna gäller inte bara lån utan även krediter och avbetalningsköp. Det gäller alltså även om man köper något på kredit eller på avbetalning, både varor och tjänster. Lagen är tvingande till konsumentens förmån, vilket innebär att “säljaren” måste erbjuda dig åtminstone så bra villkor som lagen avtalar om eller bättre.

Vad innebär det för dig och för långivarna

Dessa regler gör givetvis att ett antal långivare måste se över sina priser och justera (sänka) dem så att de följer reglerna. Detta är givetvis inte så dumt för dig som låntagare då det blir lite billigare med en del typer av lån.

Samtidigt verkar det som att SMSlån har varit lite på väg ut det senaste året eller två. En sån här lagändring är givetvis designad för att slå mot just denna typ av lån och det har också haft effekt då ganska många långivare som förr sysslade med renodlade SMSlån och snabblån nu har sadlat om och satsat på lite andra låntyper eller helt enkelt avslutat sin verksamhet.

Nu för tiden är det många som istället satsar på antingen mindre privatlån (upp till runt 30 000 kr) eller kontokrediter. Dessa typer av lån kan vara trevliga men är också ofta ganska dyra om man inte väljer en bra långivare. Man kan alltså se att segmentet SMSlån har fått sig en smäll och att de nya reglerna faktiskt ser ut att ha effekt.

Dock kan vi fråga oss om det är så att de nya reglerna kommer att innebära billigare lån för oss på sikt eller om det kanske också innebär färre långivare som erbjuder SMSlån, mindre konkurrens och därmed inte någon större prispress nedanför ränte- och kostnadstaket. Plus att det kanske till och med blir svårt att hitta ett lån av detta slag i framtiden. Om många långivare ger upp lånformen helt så är det inte bara positiva nyheter - utom möjligen för dem som helt vill bannlysa SMSlån.

Vi får helt enkelt vänta och se hur framtiden ser ut för “högkostnadskrediter” och om de kan överleva även med hårdare regler. Vi hoppas givetvis att detta ska göra att lånen blir lite bättre och mer prisvärda och att det även blir tydligare vad lånen kostar och hur upplägget är. Allt som kan förbättra villkoren och möjligheterna för låntagarna är vi givetvis glada över.

Följ oss på Facebook