Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Reporäntan oförändrad tills vidare

I förrgår bestämdes att man inte kommer att höja (eller sänka för den delen) reporäntan. Detta är huvudsakligen till följd av den ekonomiska oro som finns i Sverige men även i ännu större utsträckning i andra delar av världen. Tidigare fanns planer på att höja räntan en bit i taget men detta har man nu lagt på is i väntan på att det ekonomiska läget ska stabilisera sig.

Riksbanken har även sänkt prognosen för framtida höjningar av reporäntan enligt den tidigare planen. Detta innebär alltså att man kan vänta sig en ganska lugn utveckling för räntan den närmaste tiden och inga större höjningar.

Boräntan i dagens läge

Som det ser ut nu med bolån så ligger den fasta boräntan faktiskt lägre än den rörliga. Detta tyder helt enkelt på att marknaden väntar sig att räntorna kommer att vara fortsatt låga eller troligen till och med sjunka. En låg fast ränta avspeglar helt enkelt tron på att räntorna kan tänkas gå ner i framtiden. Det finns ingen garanti för att det faktiskt kommer bli lägre reporänta och längre räntor, men det är åtminstone vad som förutspås just nu.

Ska man då välja fast eller rörlig ränta? Svaret beror egentligen mest på vad man själv tror om framtiden. Den rörliga räntan brukar på sikt vara lägre än den fasta och historiskt har det varit lite billigare att köra på rörlig ränta. Dock kan det vara idé att köra på fast ränta om man tror på stigande räntor längre fram.

Den nuvarande låga fasta räntan baseras på att man tror att det kommer fortsätta nedåt med en finanskris som driver på. Dock kommer vi säkert återhämta oss förr eller senare och då kommer även reporäntan att höjas igen. I det läget kan en fast ränta vara bra med tanke på att man kan binda upp den så pass lågt idag. Allt handlar om vad man tror kommer hända i framtiden.

Följ oss på Facebook