Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Passa på att låna när räntorna är låga

Superlåga räntor gör att det är billigt att låna och det är många säkert glada för. De som har ett bolån kan njuta av låga kostnader men även privatlån påverkas givetvis, om än kanske inte lika mycket. Du som funderat på att låna och har ekonomin för det har ett bra läge att ta ett lån - så varför inte passa på?

Jag vill inte uppmana någon att ta ett lån hur som helst då det är en ganska stor ekonomisk förbindelse som kostar pengar men jag tänker inte heller säga att det är något negativt. För vissa saker i livet är lån väldigt bra och ibland även mer eller mindre nödvändiga. Om man t ex ska köpa ett hus eller en bil är det troligt att man måste låna, för vem har såna stora summor liggande på sparkontot redo att shoppa för?

Det här inlägget handlar inte om ifall det är bra eller dåligt att låna, för det finns många tillfällen då ett lån är bra (eller åtminstone hur lugnt som helst att ta) och det finns tillfällen då ett lån absolut inte rekommenderas. Jag hoppas att ni som läser och folk i allmänhet har förnuftet att avgöra själva ifall det är ett bra läge att låna pengar eller ej.

Mitt tips idag går i grund och botten bara ut på att passa på att utnyttja en bra situation. Ifall du har funderat på att ta ett lån, oavsett om det är för att köpa en bostad, en ny bil eller för att renovera eller resa så kan det vara ett bra läge att göra det när räntorna är som lägst.

Ränteläget öppnar för billiga lån

Bra läge att låna när räntan är låg

Bara för några dagar sedan beslutade Riksbanken att sänka reporäntan ännu lite mer och den hamnade då på -0,25 procent. Vi har länge haft en låg reporänta i Sverige och nu är den på en absolut bottennivå, vilket givetvis har en del effekter på den svenska ekonomin. Riksbankens plan är att stimulera inflationen så att den ökar, men för oss privatpersoner innebär det kanske huvudsakligen lägre räntor på lån och sparkonton.

Det är väldigt billigt att ta ett bolån just nu och man kan få en boränta på 1,5 % eller lägre med lite prutande. Det är alltså ganska gynnsamt för alla dem som redan har ett lån men det kan även vara ett bra läge för dem som vill låna till en bostad. Givetvis kan det tänkas att priserna på bostäder också går upp, vilket man ska väga in, men om man bara ser till ränteläget är det ett riktigt fint läge.

Det behöver dock inte bara vara ett bolån utan du kan låna till lite vad du vill. Har du t ex funderat på att renovera, att göra en drömresa eller att köpa en jetski etc så kan det vara läge att ta ditt lån nu. Du ska givetvis se över din ekonomi så att du har råd att låna pengar över huvudtaget och att du kan sköta betalningarna - men ifall detta inte är ett problem så har du ett bra utgångsläge.

Ett bra privatlån ger dig möjligheter

Om man vill låna till något som man inte kan erbjuda säkerhet för så är det ett privatlån (eller blancolån) som blir aktuellt. Dessa typer av lån erbjuder upp till ca 350 000 kr som du kan använda till i princip vad du vill. De är inte lika billiga som bolån men du har som sagt mer frihet.

Ifall du har möjlighet att belåna din befintliga bostad ytterligare är detta den bästa vägen att gå eftersom det blir billigare, men det är långt ifrån alla som har den möjligheten. Privatlånen har dock fortfarande en ganska låg ränta - speciellt i dagsläget - så det blir inte så dyrt. Du kan då välja att låna under en lite kortare period och få ett billigare lån totalt eller att låna under en längre period och få ett lite dyrare lån totalt men en lägre månadskostnad istället.

Att hitta en bra långivare kan vara lite lurigt men normalt ska det gå bra. Du kan många gånger vända dig till din egen bank och ansöka om lån men om du har lust och lite tid över är det en fördel att kolla runt vad olika långivare erbjuder för räntor, för du har ofta möjlighet att jämföra och hitta en lite lägre ränta. På Internet kan du hitta en webbsida som kan hjälpa dig med denna uppgift.

De lån som kallas för SMSlån är inget jag rekommenderar. Dessa lån påverkas tyvärr sällan speciellt mycket av att reporäntan är låg utan de är ganska dyra hela tiden. Det är lån med kort återbetalningstid och som kostar förhållandevis mycket, så det är inget man bör överväga i onödan.

Ett sådant lån kan ha sin funktion men det är inget för dig som vill renovera eller köpa något av lite större värde. Satsa hellre på ett vanligt privatlån så kan du få låna större summor och under längre perioder (vanlig löptid är 1 - 15 år beroende på vem du lånar av). Fundera dessutom alltid igenom din ekonomiska sits innan du lånar så att du har inkomster nog att betala tillbaka lånet ordentligt.

Följ oss på Facebook