Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

I vissa fall är mikrolån mer olämpligt

Det pågår ständigt en debatt om hur bra eller dåligt det är med mikrolån och SMSlån. Även om det finns en del nackdelar med denna typ av lån brukar min inställning ändå vara att de inte är så farliga om man bara är ekonomiskt ansvarig och klok när du lånar. I vissa fall är dock mikrolån kanske lite mer olämpliga, t ex i kombination med spel.

I en artikel läste jag nyligen om en spelbutik (alltså där man kan spela på hästar och fotboll etc) som börjat samarbeta med en långivare som erbjuder mikrolån. Det går att ta snabba små lån direkt i butiken. Det kanske kan tyckas vara en trevlig tjänst att erbjuda som komplement till annat som säljs men ibland måste man ändå ifrågasätta hur de tänkte.

Tydligen hade man i butiken inte kopplat sambandet mellan spelberoende och den ständiga jakten på mer pengar och hur dåligt det då skulle vara att ha ett alternativ som mikrolån så nära och lättillgängligt. För de som har problem med att de spelar för mycket är det väldigt lätt att hamna i skuldfällan och dra på sig på många små lån som snabbt blir dyra.

Tanken som många har som spelar är att om de bara kan få in lite nya pengar så kan de snabbt vinna tillbaka det som tidigare förlorats och då kan de också enkelt betala tillbaka eventuella lån. Ofta vinner de dock inte och så finns det ytterligare skulder som måste betalas. Detta läggs på hög och det blir bara värre.

Man kan självklart inte förhindra att spelberoende och andra som egentligen inte borde låna pengar ändå hittar mikrolån och SMSlån och att de hamnar i en dålig situation. Dock ska man självklart försöka att inte koppla ihop de två medvetet. På samma sätt skulle man ju undvika att ha en bar i samma lokal som AA-möten hålls. Kanske är det en lite överdriven jämförelse men tanken är i grunden samma.

Den här butiken jag läste om ska snarast säga upp samarbetet med långivaren då de inte tänkte på (enligt dem själva givetvis) sambandet mellan mikrolån, spelberoende och skuldfällan. Det låter lite skumt att de inte kopplat detta tidigare utan först nu ser sambandet men det är åtminstone bra att de tänker lägga ner denna idé. I vissa fall är som sagt mikrolån inte helt lämpliga.

Följ oss på Facebook