Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Grundläggande om företagslån

Är du en företagare som behöver få in pengar i ditt bolag kan ett företagslån vara lösningen för dig. Det finns dock ett och annat som kan vara bra att ha i åtanke både innan du fattar ett beslut om att ta ett lån och under tiden som du letar efter en långivare.

I den här artikeln delar vi med oss om några grundläggande saker som är bra att tänka på om du överväger ett företagslån.

Bra att veta innan du lånar pengar

Grundläggande om företagslån

Det finns väldigt mycket att gräva i när det kommer till företagslån, och det är ingen dum idé att göra djupdykningar när du väl fattat beslutet om att ta ett lån, men det finns några fler grundläggande saker som kan vara bra att veta redan innan.

Du bör till exempel vara beredd på sådant som att många långivare kräver att någon högt uppsatt går i borgen för företaget, att det i regel krävs att bolaget är registrerat i Sverige och att tidigare betalningsanmärkningar och dylikt kan försvåra låneprocessen.

Företagslån är också annorlunda än privata lån på det viset att pengarna går till något konkret inom företaget, t ex till investeringar eller för att stärka det på annat vis. Eller för att klara en tillfällig sämre period.

Det är inte ovanligt att de som lånar ut vill veta mer om vad pengarna ska gå till och vad för plan som finns. Du bör därför ha företagets budget och andra intressanta siffror redo så att långivaren kan kontrollera företaget och planen för lånet. Det gör processen snabbare och ger bättre chanser till att få lånet godkänt.

Enkla tips om du överväger företagslån

Några saker att göra innan du ansöker om lån:

Jämför företagslån på ett effektivt sätt

Det finns en väldig massa företagslån därute. Det är lika mycket att välja på som för privatlån, kanske till och med mer. Något av det bästa du kan göra när du ska ta ett lån är att vända dig till en trovärdig jämförelsetjänst som kan ge dig en överblick över dina alternativ.

Istället för att behöva gå igenom alla själv och jämföra räntor så kan du använda en tjänst som samlar alla lån och jämför åt dig. Det finns exempelvis sajter som Creddo, som hjälper dig att hitta olika långivare inom företagslån och jämför dem med varandra.

Eftersom det finns så många valmöjligheter är det nästan ett måste att använda den här typen av tjänster – det är både tidsbesparande och ger dig möjligheten att hitta en så bra deal som bara möjligt.

Gör upp en plan för lånet

Ett annat grundläggande tips är att göra upp en plan innan ditt företag tar ett lån. Planen bör exempelvis innehålla en strategi för hur du ska betala tillbaka lånet och exakt vad lånet ska användas till.

Du vill inte låna varken för mycket eller för lite pengar, då det bland annat kan leda till att du behöver betala mer i ränta än nödvändigt. Om du använder pengarna från lånet fel så kan även detta givetvis ha negativa effekter, så tänk efter i förväg.

Löptid, ränta m.m. kommer givetvis att bestämmas tillsammans med långivaren, men att ha en tydlig strategi för hur du ska omvandla lånet till vinst som du kan betala tillbaka lånet med är extremt viktigt.

Att ha en plan redo i förväg är alltså väldigt viktigt, för att göra det mesta av pengarna du lånar och för att inte dra på dig onödiga kostnader. Har du inte ett svar på hur du ska lösa det bör du ställa dig frågan om ett lån verkligen är rätt val för dig och ditt företag.

Då kan ett företagslån vara svaret

Det finns väldigt många olika skäl till att ett företag behöver låna pengar, men ofta handlar det om att ge luft under vingarna i samband med expansion.

Utgifterna när företaget växer kan vara många – och det kan ta ett tag innan fördelarna av expansionen syns i balansräkningen – och då kan ett lån vara den perfekta lösningen.

Ett exempel då ett lån kan vara nödvändigt är när ny personal ska anställas. Går allt enligt plan kommer dessa personer att generera pengar åt företaget, men inledningsvis tillkommer avgifter m.m. som kan vara ansträngande för bolaget ekonomi.

I andra sammanhang kan ett företagslån behövas för att investera i ny utrustning eller bygga upp ett varulager. Den typen av inköp kommer i längden att kunna bidra till företagets verksamhet, men den initiala kostnaden kan givetvis bli stor och kräva ekonomiskt stöd.

Ytterligare exempel när ett lån kan vara lösningen är när det behövs pengar till marknadsföring, till renovation av lokaler eller för något så simpelt som att stärka företagets kassaflöde.