Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Förhandla fram bättre bolån

Nu när räntorna har höjts är det kanske läge att komma med lite bra tips om hur du kan förhandla fram lägre ränta eller bättre villkor för ditt bolån. Det går ofta att förhandla om ditt bolån om du har bra argument och kan visa upp dem för din bank. I det här blogginlägget ska du få lite bra tips som hjälper dig att få till ett billigare bolån.

Det du ska börja med är alltid att kolla upp hur det ligger till med räntor och liknande så att du har en överblick. Det är alltid bra att vara förberedd när du ska förhandla och att ha koll på räntorna är en bra början. Du kan hitta dessa på bankernas egna webbsidor eller direkt här på Ekonomi-portalen.com. Har du någon vän som nyligen förhandlat om sitt bolån är det en mycket bra idé att prata med honom / henne.

Glöm inte bort att man måste vara ganska tuff när man förhandlar. Det gäller att presentera olika bra argument för att man ska få ett billigare bolån och då får man gärna lägga fram sina olika (ekonomiska) fördelar. Ju mer du har att komma med ju bättre, så länge som du är sanningsenlig.

Helkund hos banken

Många banker erbjuder bättre ränta ifall du samlar dina banktjänster och lån etc hos dem. Ifall du blir helkund kan du få en del olika fördelar och är du en trogen kund ska du alltså påpeka detta. Är du inte helkund kan du även erbjuda dig att bli det om du kan få bättre ränta på ditt bolån.

Du måste även kunna ta ett tufft beslut ifall din bank inte är villig att ge dig några förmåner trots att du varit trogen kund. Var inte rädd för att byta bank ifall det finns en annan bank som har något bättre att erbjuda och som tar bättre hand om sina trogna kunder.

God kredit

Att ha en bra ekonomi är alltid viktigt och du behöver ha en ganska bra ekonomi för att kunna få låna över huvudtaget. Har du dock en riktigt bra kreditvärdighet är detta ett klart plus och det ska du vara snabb att påpeka. God kredit innebär en större säkerhet för banken och då borde du kunna få bättre ränta. Det är bra att hålla reda på hur bra kreditvärdighet man faktiskt har, då det är ett bra kort att ha i rockärmen.

Spara pengar / amortera mer

Ifall du tidigare har sparat mycket pengar och är duktig på att spara är detta ett tecken på att du har bra koll på din ekonomi och att du troligen kommer att kunna sköta ditt bolån på ett exemplariskt sätt. Detta är en trygghet för banken och något du bör påpeka när du förhandlar om bolån.

På samma sätt kan du även erbjuda dig att amortera extra eller snabbare än vad banken själva föreslår. Detta visar på en vilja att ta ansvar för lånet. Även detta är något banken bör uppskatta även om det kanske skulle innebära lite mindre pengar för dem i slutänden.

Förhandla bort små kostnader

Ett bolån kommer att ge banken mycket pengar över en lång tid och då är det ofta ganska enkelt att förhandla bort mindre kostnader så som uppläggningsavgift eller aviseringsavgift eftersom detta är ganska små summor om man jämför med de totala kostnaderna. Dessa bör du därför kunna slippa.

Mer tips om att förhandla om bolån hittar du här

Följ oss på Facebook