Sök på sidan

Visa undermenyn (klicka)

Dölj undermenyn (klicka)

Fler snabblånebolag varnas av Konsumentverket

Det här med att snabbelånebolag (som erbjuder t ex SMSlån) lånar ut pengar till folk som kanske egentligen inte borde få låna är ett problem som har funnits tidigare och fortfarande verkar finnas. Förra året varnades hela tio bolag för att de slarvat med sina kreditprövningar och nu har ytterligare fyra bolag varnats för samma sak.

Själva grundtanken är att långivare endast ska låna ut till folk som verkligen klarar av att återbetala pengarna ordentligt och för att bestämma vem som kan göra detta görs en kreditprövning för att kolla upp hur ekonomin ser ut för den som ansöker om lån. Där kollar man inkomster, skulder, betalningsanmärkningar och annat som kan påverka betalningsförmågan och gör en bedömning ifall ett lån kan tas.

Ifall den ansökandes ekonomi ser ok ut blir ansökan godkänd och lånet betalas ut men i annat fall nekas det. Att man inte får låna ifall man har för dåliga ekonomiska förutsättningar är givetvis något som skyddar långivaren från att göra en dålig affär men det är även ett skydd för låntagaren eftersom det hindrar folk från att hamna i ännu större ekonomiska problem än de redan är i. Ifall du tar ett lån du inte kan betala blir det snart väldigt dyrt och då är Kronofogden inte långt borta.

Fyra nya snabblånebolag varnas i år

Förra året varnades tio bolag för att de var för dåliga med att genomföra kreditupplysningar och slarvade med sin genomgång av den ansökandes ekonomi. Konsumentkreditlagen säger att ett lån endast får beviljas ifall det finns ekonomiska förutsättningar för att återbetala det, vilket också måste undersökas ordentligt.

I år har alltså fyra nya långivare varnats för att de slarvat med detta och dessa långivare är Sett Finans AB, Netlender Capital of Sweden AB, Into Finans AB och Creditum Norden AB. Konsumentverket har hittat brister i deras sätt att genomföra sin kreditprövning och de behöver se över sina rutiner för att bli bättre på detta.

Konsumentverket jobbar vidare

Konsumentverket har valt att prioritera just snabblåneföretagen och SMSlån / mikrolån framöver då de tycker att det finns stora problem inom branschen. De jobbar vidare med att undersöka långivare, dela ut varningar och försöka hitta lösningar för problemen med att folk ofta hamnar i ekonomiska problem på grund av dessa typer av lån.

Regeringen har kommit med förslag om straffavgifter för de långivare som inte sköter sig och det finns även förslag om att alla bolag som vill ägna sig åt den här typen av verksamhet måste godkännas av Finansinspektionen, vilket idag inte är ett krav (även om man kan registrera sig där). De olika förslagen är tänka att skapa större möjlighet till reglering av branschen så att folk inte råkar illa ut på grund av mindre seriösa snabblån.

Följ oss på Facebook